Klec bláznů (1978)

Klec bláznů (La Cage aux folles)
77.1 %
 
 

La Cage aux folles

Další název: Klec na blázny / Birds of a Feather / Il vizietto

    Žánr: komedie
    Země: Francie / Itálie
    Délka: 100 min.
„Renato Baldi, Albin Mougeotte dit Zaza Napoli a jejich travesti show, která obletěla celý svět.“
Komedie Klec bláznů se v sedmdesátých letech stala nejúspěšnější francouzskou divadelní komedií. Dva roky po té ji režisér Édouard Molinaro převedl na filmové plátno s nezapomenutelnou excelentní dvojicí v hlavních rolích: Michelem Serraultem a Ugem Tognazzim. Na divadle byl partnerem Serraulta známý herec a autor Jean Poiret. Tato travesti komedie rázem ovládla i filmové plátno. Klec bláznů byla ve třech kategoriích nominována na Oscara, vyhrála Zlatý glóbus a Michel Serrault získal Césara a Donatellova Davida.

Klec bláznů je název nočního podniku v Saint-Tropez. Hvězdou travesti show je Albín, kterého všichni znají jako Zazu. Už dvacet let žije s Renatem a tento pár je respektován nejen mezi lidmi stejného zaměření. Renato má dospívajícího syna, který mu přijde oznámit, že se chce zasnoubit s dcerou poslance Charriera, jenž svou kariéru postavil na hlásání řádu a morálky.Maminka s tatínkem, což ve skutečnosti jsou Zaza a Renato, musí před rodiči snoubenky nastolit zdání „normálnosti“ a nezpochybnitelné dobové morálky.

Zdroj: ČT

režie:
Edouard Molinaro
 
 
hraje:
Ugo Tognazzi (Renato Baldi), Michel Serrault (Albin Mougeotte / 'Zaza Napoli'), Claire Maurier (Simone Deblonová), Rémi Laurent (Laurent Baldi), Luisa Maneri (Andrea Charrierová), Michel Galabru (Simon Charrier), Venantino Venantini (řidič), Carlo Reali (chvastoun), Liana Del Balzo (paní Charrierová), Mimmo Poli (barman), Benny Luke (Jacob), Carmen Scarpitta (Louise Charrierová), Guido Cerniglia (lékař)
 
 
námět:
Jean Poiret
 
 
scénář:
Jean Poiret, Edouard Molinaro
 
 
kamera:
Armando Nannuzzi
 
 
hudba:
Ennio Morricone
 
 
kostýmy:
Ambra Danon
 
 
střih:
Monique Isnardon, Robert Isnardon
 
 
zvuk:
Mario Dallimonti
 
 
výprava:
Mario Garbuglia
 
 
producent:
Marcello Danon
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.