Její Veličenstvo Krise (1931)

Její Veličenstvo Krise (Die Koffer des Herrn O.F.)

Die Koffer des Herrn O.F.

Další název: Bauen und Heiraten; Build and Marry; The Thirteen Trunks of Mr. O.F.; The Trunks of Mr. O.F.

    Žánr: komedie
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 80 min., 2187 metrů
"Její Veličenstvo Krise." - Stejně jako dnes o krizi mluví a píše kdekdo, tak tomu bylo i v dávných dobách počátku třicátých let. Scházeli se o ní světové konference a psali o ní i děti ve školních úlohách. A tak si na ni posvítil a trochu i zaútočil režisér Granovský, Rus v německých službách, satirou. Ostrou, štíplavou a vtipnou. Tomuto útoku krize podlehla, když proti ní objevil recept: ven s penězi, podnikat, stavět, budovat - bude-li práce, budou zase peníze, budou se kupovat potřebné věci ale i luxusní a bude zase práce. Je to recept karikaturně zvětšený, úmyslně překreslený, ale je v něm zrnko pravdy, zvláště, když vedle zmáhajícího města se souběžně objevují obrazy světových konferencí, které po sté a po tisící konstatují, že krize je největší problém přítomnosti.

Svůj recept Granovský vyzkouší na nějakém Kocourkově, který přivede k vytržení 13 kufrů, předcházejících návštěvu jistého miliardáře: tak totiž vyložili občánkům dva mládenci, jeden novinář a druhý architekt, kteří nade vše milují psinu a recesi. Co by chtěl miliardář v našem městečku? Zajisté podnikat. Ale než dojede, začnou občané sami: stavět, kupovat, kupovat a stavět. Netrvá dlouho a Ostend se stává velkoměstem, zázrakem bez krize, kde se z práce rodí peníze a z peněz práce a ovšem i všeliká ta méně rozumná potěšení života.

Léta míjejí, hospodářská konference se schází po tisící, ale nechápe zázrak Ostendu. Uvažuje stále o problému. Tuto přeměnu šosáckého městečka v mraveniště podnikavosti a práce předvádí Granovský v řadě velmi výstižných obrazů, často vyhrocených do karikatury, místy jen náznakových, takže snad i nejednou unikl divákům smysl a souvislost tohoto filmu. Ale kdo se tenkrát ve svém kinu nebál vedle upřímného zasmání i na okamžiček se zamyslit, ten určitě ve filmu našel to, co hledal. Film byl režijně i technicky velmi dobrý, prostě byl to film, který měl myšlenku.  Autor: Asmodej

režie:
Alexis Granowsky
 
 
hraje:
Alfred Abel (starosta), Peter Lorre (redaktor Stix), Harald Paulsen (stavitel Stark), Ludwig Stössel (hoteliér Brunn), Hedy Lamarr (Helene, starostova dcera (jako Hedy Kiesler)), Margo Lion (Viola Volantová, kabaretní umělkyně), Ilse Korseck (sekretářka, poszději starostova žena), Liska March (Eve Luneová), Gaby Karpeles (pomocnice Evy Luneové), Hadrian Maria Netto (Jean, kadeřník), Hertha von Walther (Jeanova žena), Franz Weber (Dorn, krejčí), Maria Karsten (paní Dornová), Alfred Döderlein (Alexander, starostův syn), Bernhard Goetzke (prof. Smith, předsedající světové konference), Josefine Dora (Jeansova tchýně), Friedrich Ettel (lékárník), Aenne Goerling (Becková, bytná), Rudolf Hofbauer (filmový režisér), Arthur Mainzer (filmový ředitel), Meinhart Maur (lékař), Aribert Mog (Starkův asistent), Max-Ralf Ostermann (majitel hotelu), Henry Pleß (ředitel banky), Gerti Ober (sekretářka ředitele banky), Eduard Rothauser (ředitel cestovní kanceláře), Elsa Wagner (sekretářka ředitele cestovní kanceláře), Hans Hermann Schaufuß (Peter, sluha), Franz Schönemann (ředitel agentury), Gerta Rozan (sekretářka ředitele agentury (jako Trude Rosen)), Ursula Urdang (sekretářka ředitele agentury), Fanny Schreck (Dornova tchýně), Franz Stein (učitel zpěvu), Ernst Wurmser (dirigent hasičské kapely), Hansjörg Adolfi, Ernst Behmer, Eduard Bornträger, Ernst Busch, Lillie Claus ((jako Lilly Claus)), Walter Eckard ((jako Walter Eckardt)), Alexander Fernoff, Maria Forescu, Edgar Hellwald, Valerie Hofbauer, Ursula Kastner, Lydia Kindermann, Fritz Klippel, Eva L'Arronge (sekretářka majitele továrny na parfémy), Hans Lengel, Frank Lothar, Menonon, Marcel Merminod ((jako Marcel Mermino)), Paul Moleska, Edmund Pouch ((jako Edmund Puch)), Frederick Schrecker, Gad Shelaso, Mara Spiegel, Hans Otto Stern, Valeska Stock, Kurt Thormann, Karl Wagner, Otto Waldis, Hanns Waschatko (majitel továrny na parfumérii)
 
 
námět:
Hans Hömberg
 
 
scénář:
Alexis Granowsky, Léo Lania
 
 
kamera:
Heinrich Balasch, Reimar Kuntze
 
 
hudba:
Karol Rathaus, Kurt Schröder, Lewis Ruth (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Erich Czerwonski
 
 
kostýmy:
Edward Suhr
 
 
střih:
Paul Falkenberg, Conrad von Molo
 
 
zvuk:
Hans Bittman, Hans Grimm
 
 
vedoucí produkce:
Mark Asarow, Hans Conradi
 
 
text písně:
Erich Kästner
 
 
masky:
Bruno Cieslewicz, Karel Holek
 
 
asistent režie:
Jakob Gärtner
 
 
fotograf:
Eugen Klagemann
 
 
dirigent:
Barnabas von Géczy
 
 
výkonný producent:
Mark Asarow, Hans Conradi
 
 
producent:
Ernst Nölle
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.