Zari
ohodnotit

Riddick: Kronika temna

The Chronicles of Riddick

Další název:
Černočerná tma 2
Žánr:
Rok:
2004
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
26.8.2004
„Ani všechna síla vesmíru osud nezmění“
Popis / Obsah / Info k filmu Riddick: Kronika temna
POZOR SPOILER


Lord Maršál vede armádu Necromangerů. Hovoří o Nesmíru a všichni jsou mu v této víře podřízeni. Kdo ne, zemře.

Riddick je na útěku před svým nepřítelem, žoldákem Tuumbsem, kterého nakonec přemůže. Sebere mu loď a zamíří k Helionu 1, kde za něj nabídli největší odměnu. Zde vyhledá Abu 'Imam' al-Walida, muže, kterého zachránil při černočerné tmě. Domnívá se, že je to on, kdo jej prozradil. Ten to však popře, ale ví, kdo na Riddicka tak vysokou odměnu vypsal, také jej přivede. Je to Aereon, zástupkyně rasy elementů. Moc toho probrat nestihnou, protože již jsou zde stráže a dochází k bitce. Po ní se však Riddick dozví o Jackovi, tedy vlastně Jackie, dívce, kterou zachránil zároveň s Imámem. Imám ji měl hlídat, ale zklamal. Ví jen to, že ji naposled strčili do vězení na planetě Krematorium. A to už sem vpadnou Necromangeři a ničí vše kolem. Také zabíjejí skoro vše, co se hne. Jejich vrchní velitel s jmenuje Lord Maršál a neustále básní o Nesmíru, který bude patřit jemu a jeho lidem. Ale proto je třeba tento vesmír vylidnit. I Riddick upadne do jeho spárů a hned mu zabije nejlepšího bojovníka. Maršál se pokusí Riddcka zlomit, ale nepodaří se to a Riddick opět uniká. Jenže se zas ocitá v rukou žoldáka Tuumbse. Tak jej nenápadně donutí, aby s ní letěl do vězení na Krematoriu. A zde skutečně Jackie nalézá. I když si nyní říká Kira. Tohle vězení není žádná procházka růžovou zahradou a občas sem jsou mezi vězně puštěni kříženci psa a ještěra, kteří lační po krvi. Po jedné takové „zábavě“ dochází k útěku Riddicka, který pak navíc využije hádky Tuumbse s velitelem vězení. I mezi nimi dochází k boji, a tak se to mele na všech stranách. Vězni se ocitají na povrchu planety, ale zde panuje smrtící žár a pohybovat se dá jen v noci. To je pro vězně příliš krátká doba a oni se při východu slunce ocitají ve skalách, kde by snad dalo nějak ve stínu přežít. Kira má opět potíže, proto ji Riddick musí na poslední chvíli před spalujícím žárem zachránit. Boje pak pokračují dále. Tentokráte se Kira stává zajatkyní Vaaka, Lordovy pravé ruky. Riddick se ihned vydává za nimi a nalézá ji na Helionu 1. Zde je již i Vaako a jeho děvče, které jej nabádá ke zradě na Lordovi. Tomu se Riddick postaví tváří v tvář, vědouc, že přežít může jen jeden z nich.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Riddick: Kronika temna
Riddick je na útěku před nájemnými lovci, protože na jeho hlavu byla vypsána vysoká odměna. Časem však zjišťuje, že se zapletl do konfliktu, který se jej netýká.Rasa vesmírných dobyvatelů Smrtivládců totiž usiluje o nadvládu nad celým vesmírem a nedobrovolný hrdina Riddick je jediný, kdo by mohl zachránit lidskou rasu. Jde mu však i o něco jiného než o vlastní přežití?


Autor: Daw25

Popis / Obsah / Info k filmu Riddick: Kronika temna
Riddick strávil posledních pět let na cestách po zapomenutých planetách, aby unikl žoldnéřům, kteří touží dostat jeho hlavu. Nyní se ocitá na planetě Helion, která je domovem pokrokové multikulturní společnosti. Byla přepadena lordem Marshalem, despotou, který si chce za pomoci své armády zvané Necromongerové podmanit lidstvo. Riddick je zajat a uvržen do podzemního vězení, kde extrémní teploty kolísají mezi arkticky mrazivými nocemi a vulkanicky teplými dny. Setká se tu s osamělou Kyrou, kterou už zná z předcházející etapy svého života. Snaha osvobodit sebe i Kyru ho zavede až do necromongerské velitelské lodi, kde se musí postavit lordu Marshallovi v apokalyptickém boji o osud celého lidstva...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Riddick: Kronika temna
Vin Diesel (Rychle a zběsile, XXX.) ve volném pokračování filmu Černočerná tma (Pitch Black), kde se proslavil v roli výrazného antihrdiny Richarda B. Riddicka. Nový akční sci-fi příběh nese jméno Riddick: kronika temna (The Chronicles of Riddick).
Riddick strávil posledních pět let cestováním po zapomenutých světech na okraji galaxie, a snažil se tak vyhnout žoldákům, kteří mu šli po krku. Nyní, na útěku, se nachází na planetě Helion, domovu pokrokové multikulturní společnosti, která byla přepadena lordem Marshalem, despotou, který si chce s pomocí své armády, zvané Necromongerové, podmanit lidstvo.
Riddick je vypovězen do podzemnního vězení, kde extrémní teploty kolísají mezi arkticky chladnými nocemi a vulkanicky žhavými dny. Zde potkává osamělou Kyru, s kterou se již setkal v minulém úseku svého života. Jeho snaha osvobodit sebe a Kyru ho vede do necromongerské velitelské lodi, kde je nucen postavit se lordu Marshallovi v apokalyptickém boji o možný osud všeho lidstva.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Riddick: Kronika temna
Před pěti lety natočil David Twohy sci-fi horor Černočerná tma (1999, FP 6/2000), který tehdy překvapil razantním vizuálním ztvárněním. Jedním z hrdinů temného vyprávění o boji skupinky pozemšťanů s neznámými stvůrami na vyprahlé planetě byl kriminálník Riddick, který podstoupil operaci očí, aby viděl ve tmě. Protagonista se opět vrací na filmové plátno v dalším Twohyho snímku Riddick: Kronika temna. Kromě dalších dvou postav (Imama a dívky Jack) však už spolu nemají oba tituly téměř nic společného. Místo filmu kategorie B tu máme okázalý velkofilm, řadící se žánrem spíše k dobrodružné akční sci-fi než k hororu. I tady je ovšem zachován jednoduchý princip počítačové hry. – Riddicka pronásledují ve vesmíru žoldáci, kteří chtějí získat vypsanou odměnu. Vyjde najevo, že uprchlý vězeň pochází z planety Fúrian a že podle věštby jen on může zabít velitele děsivé armády Smrtivládců, která si podřizuje jednu planetu za druhou. Proto Lord Vůdce tolik touží, aby jej mohl zlikvidovat. Jenže Riddicka lze jen těžko přemoci. Tentokrát se nejedná o souboj zla a dobra; zlo totiž může být poraženo jedině zlem. Bývalý kriminálník však na rozdíl od nepřátel vyznává alespoň morálku přátelství, a proto dělá vše, aby ochránil dívku Jack, z níž se však vlivem osudu stala tvrdá bojovnice Kyra, i Imamovu manželku Lajjun s malou dcerkou Zizou. Smrtivládci totiž obyvatele okupované planety buď promění do své podoby nebo je zabijí. – V podstatě primitivní příběh, v němž jsou nejdůležitější různé efektní akční scény, je zabalen do pseudofilozofujícího obalu. Eklekticky těží ze všech možných děl žánru od Star Treku, přes Hvězdné války až třeba k Matrixu. (Zároveň tu můžeme najít třeba i ozvuky Macbetha.) Opírá se především o barvitou výpravu. Vše je bizarně stylizováno do jakéhosi „převráceného baroka“ (termín architekta H. Grosse), inspirovaného tu starým Řeckem či Římem, jindy zase třeba Egyptem. Nescházejí ovšem ani scény z apokalyptického vězení v sopečném kráteru nebo sekvence z různorodého povrchu planet, kde ani nemůže existovat život. Vyskytnou se tu sice jen jakoby mimochodem obvyklé příšery, avšak jinak „vetřelce“ nahrazují vojáci Smrtivládců, oblečení v jakási brnění a vykazující známky nadpřirozených bytostí. – Iniciátorem značně nabubřelého projektu byl herec a spoluproducent Vin Diesel, který zde dostává opět příležitost ukázat své svaly a holou hlavu.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2004/9


Popis / Obsah / Info k filmu Riddick: Kronika temna
Riddick strávil posledních pět let cestováním po zapomenutých světech na okraji galaxie a snažil se tak vyhnout žoldákům, kteří mu šli po krku. Nyní, na útěku, se nachází na planetě Helion, domovu pokrokové multikulturní společnosti, která byla přepadena lordem Marshalem, despotou, který si chce s pomocí své armády, zvané Necromongerové, podmanit lidstvo.
Riddick je vypovězen do podzemního vězení, kde extrémní teploty kolísají mezi arkticky chladnými nocemi a vulkanicky žhavými dny. Zde potkává osamělou Kyru, s kterou se již setkal v minulém úseku svého života. Jeho snaha osvobodit sebe a Kyru ho vede do necromongerské velitelské lodi, kde je nucen postavit se lordu Marshalovi v apokalyptickém boji o možný osud všeho lidstva.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Riddick (2013)

 Riddick (2013)
Riddick n
 
Žánr: sci-fi / akční / horor
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: David Twohy

(pokračování)

Černočerná tma (2000)

 Černočerná tma (2000)
Černočerná tma n
Pitch Black
Žánr: horor / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: David Twohy

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

74 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Prvních 72 hodin druhé světové...

13:15 - 14:00

29 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

24 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Reklama