Duben
ohodnotit

Na konci světa

Další název:
At the World’s End
Žánr:
Rok:
1975
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
1.12.1975
Popis / Obsah / Info k filmu Na konci světa
Vybraní vojáci základní služby v 50. Letech v malé pohraniční jednotce střeží oddaně západní hranici, bojují s narušiteli a odhalují síť jejich pomahačů. Jde o příběh pohraničníků, který naštěstí nebyl moc politicky pošťuchován, spíš to bylo takové laškování o mladících na vojně a jejich radostech a strastech. A mezi tím stihli chytnout diverzanta.

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Na konci světa
POZOR SPOILER

Na hranicích kontrolují důstojníci autem vojenské hlídky. Záklaďáci to mají za pár, tak je třeba být ostražitý. Jirkovi Jezberovi, nyní správci hřebčína, vyčítá žena, že se nemá s kým pobavit. Jirka kdysi odešel z armády. Přichází k nim koňský handlíř Permanec a nabádá je, aby se domluvili s velitelem vojáků na posudku na Jirku. Jenže velitel k nim nechodí a tak Jirka dostává pokyn, aby jej pozval. Přijíždí nový voják - latinář a řečtinář. Jedná se o nových vojenských stejnokrojích. A přichází sem mladá dívka, má být zaměstnaná v hřebčíně a je to Jezberova neteř Tereza. Přijíždí sem i nový hostinský Šebek. Ale ten je zde jen proto, aby mohl jako hostinský nenápadně pašovat lidi. Už pro ně aktivně vyhledal skrýše a je i informován, jak pozná začátek akce. Jeden z vojáků se vyšplhá po žebříku k Tereze a celkem se s ní i spřátelí. Pomáhá ji s výpočty a nevšimne si, kolik je hodin. Na útěku do kasáren si všimne chlapa, který jde od čáry a ihned to nahlásí, i když ví, že bude potrestán. Stopu nahlásil i Jezbera. A nyní se snaží ukecat velitele vojáků, aby napsal pravdivý posudek. Lidé jej totiž pomlouvají, že ho z armády vyhodili. Voják je opět u Terezy a venku se střílí. Opět někdo proniká přes hranici. Tentokrát jej však pohraničníci odprásknou. Šebek se pohádá se svým „nadřízeným“ a chce více peněz. Tyto pak při akci sebere a toho člověka pošle přímo do chřtánu pohraničníků. Ti zatknou i jiného podezřelého a dokonce u něj najdou peníze. Dále mají v práci muže, který uprchlíky ukrýval. Ten udává jiného, který se prořekl, že si při cestě přes čáru připadal jako filosof, ale muž si nepamatuje který. A tak je k výslechu povolán vojín, který filosofii studuje. Ten odhalí, že muž myslel Diogena. A ten bydlel v sudu. A sudy má hostinský a jezdí s nimi sem a tam. A tak se ihned vydají k hostinskému, aby ukončili jeho nekalé rejdy.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Na konci světa
Akademické vzdělání není tak úplně k ničemu – hodí se i při boji proti záškodníkům v malé pohraniční jednotce, kam na podzim roku 1950 přijíždí jako posila ve funkci svobodníka latiník a řečtinář Maryška. Nový hostinský Šebek se totiž stal pomocníkem zlovolných agentů z druhé strany hranice – a podle výpovědi zatčeného karlovarského řezníka znalec zvyklostí filozofa Diogena posléze bystře odhalí, že agenti jsou převáženi v prázdných sudech… „Sofistikovaný“ motiv do zapomenutelného snímku režiséra Iva Nováka z roku 1975 vnesl Drahoslav Makovička, který se podílel jako dramaturg či scenárista i na několika detektivních příbězích. Rolí bdělých strážců hranic se ve filmu ujali Oldřich Vízner, Jiří Krampol a Bronislav Križan. Part podlého hostinského, na nějž posléze dopadne ruka zákona, připadl Jiřímu Zahajskému.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Na konci světa
Vybraní vojáci základní služby v 50. Letech v malé pohraniční jednotce střeží oddaně západní hranici, bojují s narušiteli a odhalují síť jejich pomahačů.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Až kohout snese vejce (2006) [...

13:50 - 14:55

37 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Sloni zblízka

14:20 - 15:15

7 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

NOVA - Tajemství hradu v Karpatech (1...

14:10 - 16:20

17 minut již uběhlo
113 minut zbývá do konce

Prima - Vychytávky Ládi Hrušky (2015) ...

14:00 - 14:40

27 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190577
Osobností: 697872
Fotografií: 764047
Plakátů: 376679
Obsahů a biografií: 178304

Poslední komentáře

Romantický víkend (1999) [TV epi...

Romantický víkend
Jede se na chatu, ale Kelso se   líbá s jinou holkou a tak ho   tam sebou Jackie nechce, ale   potom jí Kelso chybí. Eric   se dává dohromady více s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Vánoce (1998) [TV epizoda]

Vánoce
Správně "praštěnej" díl,   jede to vpřed, střídají se   situace a hlášky a scénky   jsou některý mimořádně   povedený, bavěj všichni,   ale super je Kelso hlavně u   kradení stromečku:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Bílý lotos (2021) [TV seriál]

Bílý lotos
Celkem zajímavý počin,   plný osobitých osůbek a   rádoby překvapivých   závěrů (které jsou ale   poměrně dost dobře   předvídatelné). V druhé více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10

Alenka v říši divů (1999) [TV fi...

Alenka v říši divů
Chtěl jsem si na stará   kolena rozšířit vědomosti   a poprvé v životě vidět   "nějakou Alenku". No vybral   jsem si toto dílko a čert   ví, více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10