Zari
ohodnotit

Miss Potter

Další název:
Slečna Potterová (SK)
Rok:
2006
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
5.7.2007
„Život Beatrix Potter je tím nejkouzelnějším příběhem ze všech.“
Popis / Obsah / Info k filmu Miss Potter
Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. Dobrodružství králíčka Petra (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka Krejčík z Gloucesteru (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Miss Potter
Zatímco její knihy těší generace dětí po celém světě, Beatrix Potterová si svůj vlastní příběh držela pečlivě pod zámkem. Miss Potter je okouzlující love story inspirovaná životem a láskou světoznámé spisovatelky Beatrix Potterové. Beatrix Potterová byla literárním fenoménem začátku 20. století. V době, kdy mladé dívky její společenské třídy měly v plánu se dobře vdát, se Beatrix stala ikonou. Vytvořila sérii knih a postav, které jsou stejně oblíbené dnes, jako byly před sto lety, a které se od svého vydání nikdy nepřestaly prodávat. Beatrix byla nadanou malířkou a její botanické kresby byly využity společností Royal Horticultural Society v Kew Gardens (kresby jim prodala pod mužským pseudonymem). Mimoto skoupila v Lake District ohromné pozemky, které přenechala organizaci National Trust, a zachovala tak tuto panenskou přírodu pro budoucí generace. To je její odkaz, to je její příběh.

Zdroj: SPI International


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Miss Potter
Po životopisném snímku Hledání Země Nezemě (2004, FP 3/2005) o J.M. Barriem, autoru příhod legendárního Petra Pana, se v našich kinech objevuje další snímek podobného druhu, tentokrát věnovaný spisovatelce a kreslířce dětských knih Beatrix Potterové (1866-1943), nazvaný jednoduše Miss Potter. Natočil jej australský režisér Chris Noonan, známý díky rodinnému filmu Babe (1995, FP 4/96) o prasátku, které chtělo být ovčáckým psem. – Beatrix Potterová patří mezi nejúspěšnější autorky dětských knih, ale její tvorba je u nás málo známá. Vyprávění zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhou dekádu. Sleduje vývoj vztahu s nakladatelem Normanem Warnem i jeho tragické vyústění (muž zemřel nedlouho před svatbou), vzdor vůči rodičům i společenským konvencím, odjezd na venkov a počátek činnosti na záchranu kulturní krajiny v Jezerní oblasti. Režisér pojímá protagonistku (v poněkud jednotvárném podání Renée Zellwegerové) jako „moderní ženu, umístěnou do dusivého společenského prostředí přelomu 20. století“. V doznívající viktoriánské době je Beatrix na každém kroku provázena mlčenlivou gardedámou, její návštěva tiskárny je „společensky nevhodná“ apod. Únik ze svíravého prostředí nachází neprovdaná stárnoucí žena ve světě vzpomínek na dětství a v soužití se svými „přáteli“, kreslenými domácími zvířátky, které v jejích představách ožívají (animované pasáže). Snímek vystihuje nevšední ženu poněkud jednostranně. Kromě tvůrkyně líbivých malovánek a jednoduchého vyprávění byla Potterová uznávanou odbornicí na botanické kresby a především průkopnicí ochrany přírody. – Zvířecí postavičky populární autorky ožily mj. v tanečním filmu Tales of Beatrix Potter (1971, Příběhy Beatrix Potterové; r. Reginald Mills) nebo v TV sérii The World of Peter Rabbits and Friends (TV-1997, Svět Petra Králíčka a jeho přátel – V), z jehož české verze na DVD jsou převzata jména zvířátek.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/8


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Miss Potter
5. července 2007 vstupuje do českých kin nový film v hlavní roli s Renée Zellweger - Miss Potter .

Životopisné drama o světoznámé spisovatelce Beatrix Potter uvede na slavnostní předpremiéře na Filmovém festivalu v Karlových Varech Renée Zellweger. Osmatřicetiletá americká herečka představuje ve snímku viktoriánskou autorku dětských knih, včetně nesmrtelného příběhu o králíčkovi Petrovi, ale také malířku a ochránkyni přírody, jež předběhla svou dobu. Film Miss Potter, který se po uvedení na festivalu chystá do českých kin, vynesl jedné z nejvýraznějších hereček současnosti již čtvrtou nominaci na Zlatý glóbus.

V rámci slavnostního večera 29.června 2007 předá
Renée Zellweger Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos legendě české animace Břetislavu Pojarovi.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Miss Potter
Životopisný film s hvězdným hereckým obsazením o známé britské spisovatelce pro děti, Beatrix Potterové, která se v období viktoriánské éry stala nejprodávanější autorkou.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - První kontakt - Setkání s mimo...

17:30 - 18:20

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

34 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

9 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Reklama