Duben
ohodnotit

Dobrodružství Robina Hooda

The Adventures of Robin Hood

Rok:
1938
Délka:
102 minut
„Boj o trůn, nadvláda Normanů a boj o svobodu Sasů... intriky, politika, láska“
Popis / Obsah / Info k filmu Dobrodružství Robina Hooda
Šlechtic Robin z Locksley se ujímá utlačovaných Sasů proti nadvádě Normanů, kterou s radostí podporuje princ John - mladší bratr krále Richarda Lví srdce, který je tou dobou zajat u Leopolda Rakouského při cestě zpět do Anglie ze "Svaté země". John se chce zmocnit vlády, a trůnu, a neváhá proto poslat vraha, který by ho zbavil staršího bratra Richarda.
Errol Flynn jako Robin Hood, a Olivia de Havilland - lady Marion. Toto barevné filmové zpracování pod režijním vedením Michaela Curtize se mimořádně na tehdejší dobu vyvedlo. Nezanedbatelnou je především i vynikající hudba - brněnského rodáka Ericha W. Korngolda, který napsal většinu hudby ke Curtizovým historickým filmům. Film byl také nominován na Oskara. Tak, jak je už zvykem, děj každého zpracování o Hoodovi se tak trochu liší od "legendy" o Robinu Hoodovi,a tento film je mimořádně romantický. Utiskovaní Sasové se vzbouří proti svým vykořisťovatelům Normanům, a pod vedením Robina se jim podaří alespoň na chvíli zakusit pocit svobody a práva na lepší život....výborné šermířské scény mezi Robinem a šerifem z Nottinghamu, kterého ztělesnil Basil Rathbone, také častý herecký partner Errola Flynna.

Marta Holubová - clara.bow


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Dobrodružství Robina Hooda
Ve své době nejnákladnější snímek studia Warner Bros., pojednávající o legendárním hrdinovi anglických dějin, je podle dobové recenze „skvělý, nádherně nasnímaný dobrodružný film". Zároveň reprezentuje první zralou fázi estetického využití barvy, kdy chromatická paleta byla plně využita v celé své pestrosti.
Osudy ušlechtilého hrdiny dávných anglických národních legend Robina Hooda patřily vždy k vděčným filmovým námětům. Robin Hood s podobou Douglase Fairbankse ve stejnojmenném filmu z roku 1922 jistě nebyl první, ale dlouho nejslavnější. V roce 1935 sice společnost MGM ohlásila, ale nakonec nerealizovala příběh Robina Hooda jako operetu s Nelsonem Eddym. Jen o rok později méně významné studio Republic Pictures přišlo se záměrem využít tento námět pro barevný film v systému Magnacolor. Ani ten se však neuskutečnil. Když však práva na Robina Hooda získalo studio Warner Bros., zahájilo velkolepý projekt v barvě s rozpočtem dvou milionů dolarů. Snímek Dobrodružství Robina Hooda nakonec naplnil všechna očekávání.
Anglický král Richard Lví srdce je při návratu z křížové výpravy zajat Rakušany, kteří za něj žádají vysoké výkupné. Jeho bratr princ Jan předstírá, že se vysokými daněmi snaží získat peníze na jeho vysvobození. Protože však sám chce být králem, jde mu jen o jeho vlastní prospěch a moc. Daněmi zubožený prostý lid nemá proti zvůli princových přisluhovačů zastání, vyjma rytíře Robina Hooda, jenž se svou armádou věrných vede z sherwoodského lesa statečný boj proti zrádcům.
Hned při premiérovém uvedení film Dobrodružství Robina Hooda vykázal rekordní tržby. Začlenil se mezi deset nejlepších filmů roku a dnes je v USA zařazen do Národního filmového registru kulturně, historicky a esteticky významných filmových děl. Zároveň snímek splnil i poslání neopominutelného vývojového stadia.
V kvalitativním vzestupu Technicoloru během 30. let totiž Dobrodružství Robina Hooda představuje první zralou fázi estetického využití barvy. Chromatická paleta je plně využita ve vší své pestrosti - červená se zelenou jsou v rovnocenném postavení s doplňujícími modrou a zlatožlutou barvou. Barva tak slouží jako vodítko divácké pozornosti a současně plní důležitou dramatickou funkci narace.
„Ideál" silných kontrastů mezi výrazně saturovanými barvami byl překonán. Technicolor dospěl ke své první skutečně vytříbené podobě.

Věroslav Hába
LFŠ 2015


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Bojovníci ze Západní a Východn...

16:40 - 17:45

59 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

59 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190595
Osobností: 697894
Fotografií: 764084
Plakátů: 376741
Obsahů a biografií: 178322

Poslední komentáře

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Strážmistr Topinka (2019) [TV se...

Aj na konci sveta sa niečo deje

Strážmistr Topinka
Seriál vychádza z Doktora   Martina, ktorý sa tu   sporadicky mihne. A aj keď v   origináli Topinka nebola moja   najsympatickejšia postava,   více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 7 / 10

Ukradené auto (1999) [TV epizoda...

Ukradené auto
Otec Ericoj veme klíčky od   auta kvůli škrábanci a že   není zodpovědný a tak Kelso   sežene jiné auto, ale to je   údajně kradené, tak celá   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

O těle a duši (2017)

O těle a duši
Musím se přiznat, že v   maďarské kinematografii mám   určité (a ne malé) mezery,   ale tuhle podívanou bych si   troufl doporučit každému   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Romantický víkend (1999) [TV epi...

Romantický víkend
Jede se na chatu, ale Kelso se   líbá s jinou holkou a tak ho   tam sebou Jackie nechce, ale   potom jí Kelso chybí. Eric   se dává dohromady více s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10