Dobrodružství Robina Hooda (1938)

Dobrodružství Robina Hooda (The Adventures of Robin Hood)
81.3 %
 
 
 
Film na Blu-ray

The Adventures of Robin Hood

    Žánr: dobrodružný / historický / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 102 min.
„Boj o trůn, nadvláda Normanů a boj o svobodu Sasů... intriky, politika, láska“
Ve své době nejnákladnější snímek studia Warner Bros., pojednávající o legendárním hrdinovi anglických dějin, je podle dobové recenze „skvělý, nádherně nasnímaný dobrodružný film". Zároveň reprezentuje první zralou fázi estetického využití barvy, kdy chromatická paleta byla plně využita v celé své pestrosti.
Osudy ušlechtilého hrdiny dávných anglických národních legend Robina Hooda patřily vždy k vděčným filmovým námětům. Robin Hood s podobou Douglase Fairbankse ve stejnojmenném filmu z roku 1922 jistě nebyl první, ale dlouho nejslavnější. V roce 1935 sice společnost MGM ohlásila, ale nakonec nerealizovala příběh Robina Hooda jako operetu s Nelsonem Eddym. Jen o rok později méně významné studio Republic Pictures přišlo se záměrem využít tento námět pro barevný film v systému Magnacolor. Ani ten se však neuskutečnil. Když však práva na Robina Hooda získalo studio Warner Bros., zahájilo velkolepý projekt v barvě s rozpočtem dvou milionů dolarů. Snímek Dobrodružství Robina Hooda nakonec naplnil všechna očekávání.
Anglický král Richard Lví srdce je při návratu z křížové výpravy zajat Rakušany, kteří za něj žádají vysoké výkupné. Jeho bratr princ Jan předstírá, že se vysokými daněmi snaží získat peníze na jeho vysvobození. Protože však sám chce být králem, jde mu jen o jeho vlastní prospěch a moc. Daněmi zubožený prostý lid nemá proti zvůli princových přisluhovačů zastání, vyjma rytíře Robina Hooda, jenž se svou armádou věrných vede z sherwoodského lesa statečný boj proti zrádcům.
Hned při premiérovém uvedení film Dobrodružství Robina Hooda vykázal rekordní tržby. Začlenil se mezi deset nejlepších filmů roku a dnes je v USA zařazen do Národního filmového registru kulturně, historicky a esteticky významných filmových děl. Zároveň snímek splnil i poslání neopominutelného vývojového stadia.
V kvalitativním vzestupu Technicoloru během 30. let totiž Dobrodružství Robina Hooda představuje první zralou fázi estetického využití barvy. Chromatická paleta je plně využita ve vší své pestrosti - červená se zelenou jsou v rovnocenném postavení s doplňujícími modrou a zlatožlutou barvou. Barva tak slouží jako vodítko divácké pozornosti a současně plní důležitou dramatickou funkci narace.
„Ideál" silných kontrastů mezi výrazně saturovanými barvami byl překonán. Technicolor dospěl ke své první skutečně vytříbené podobě.

Věroslav Hába
LFŠ 2015

režie:
Michael Curtiz, William Keighley
 
 
hraje:
Errol Flynn (Robin Hood), Olivia de Havilland (Marian), Basil Rathbone (Sir Guy z Gisbourne), Claude Rains (princ John), Patric Knowles (Will Scarlett), Eugene Pallette (páter Tuck), Melville Cooper (šerif z Nottinghamu), Ian Hunter (král Richard Lví srdce), Una O'Connor (Bess), Herbert Mundin (Much), Montagu Love (biskup), Leonard Willey (Sir Essex), Kenneth Hunter (sir Mortimer), Harry Cording (Dickon Malbete), Ivan F. Simpson (majitel hospody), Alan Hale (Little John), Carole Landis (dvorní dáma), Crauford Kent (Sir Norbett), Marten Lamont (Sir Guy Sqwire), Connie Leon (saská vesničanka), Charles Irwin (saský muž), Harold Howard (Beaggar), Leyland Hodgson (normanský důstojník), Herbert Evans (senešal), Jack Deery (Richardův rytíř), David Cavendish (saský muž), Lionel Belmore (hostinský Humility Prim), Robert Noble (Sir Ralf), Ivo Henderson (Richardův první rytíř)
 
 
scénář:
Norman Reilly Raine, Seton I. Miller
 
 
kamera:
Tony Gaudio, Sol Polito
 
 
hudba:
Erich Wolfgang Korngold
 
 
kostýmy:
Milo Anderson, Elmer Ellsworth (supervize)
 
 
zvuk:
C. A. Riggs
 
 
produkce:
Henry Blanke, Hal B. Wallis
 
 
masky:
Perc Westmore
 
 
výprava:
Carl Jules Weyl
 
 
kaskadér:
George Bruggeman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.