Dosť dobrí chlapi (1971)

Dosť dobrí chlapi
67.1 %
 
 

Další název: Quite a Good Team; Annehmbare Burschen

    Žánr: příběh
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 7.4.1972        
    Délka: 80 min.
„Film o mužích, kteří neprodali svou čest.“
Před Markem (Vlado Muller) stojí nová životní etapa. Je v rozvodovém řízení, byl podmínečně odsouzen za ublížení na těle, když těžce zranil při potyčce milence své ženy. Z těchto důvodů odchází z města na stavbu velké fabriky. Hledá své místo v partě šoférů, kteří vozí náklaďáky plné vytěženého kamene na stavbu z lomu. Předákem je bagrista Maco (Karol Machata). Jedním z řidičů je i Kamil, neodolatelný svůdce mladých žen, který vytuší v Markovi konkurenta, který ho může připravit o jeho pozici nejlepšího šoféra.

Většinu času po práci tráví muži v kantýně, kde vesele popíjejí. Tam se Marek, který ale abstinuje, svěří Macovi se svým příběhem. Musí platit bolestné a nemocenskou muži, kterého v opilosti ze žárlivosti zranil. Navíc ještě odškodné za ztracenou motorku. Za nedlouho členové party pobírají zvýšené výplaty. Maco tak chtěl pomoci Markovi a připisoval mu jízdy, ale musel také připisovat i ostatním řidičům. Nevěděl, že je Marek v podmínce, a tomu nyní hrozí nepodmíněný trest. Všichni dohromady se domluví, že budou jezdit noční jízdy, a tak nahradí vyplacené peníze.  Autor: curil

režie:
Jozef Režucha
 
 
hraje:
Vlado Müller (Marek Orban), Karol Machata (Peter Hoťka přezdívaný Maco), Jan Tříska (Kamil Gubriš), Ľudovít Greššo (Vendel Horváth), Juraj Paška (doktor), Elena Zvaríková (Orbanova manželka), Eva Brožková (kantýnská Hanka), Sylva Turbová (sekretářka ředitele Elenka), Božena Slabejová (hostinská Lola), Jozef Čierny (starý Minár, otec Tóna Minára), Zita Furková (listonoška), Viktor Blaho (předseda JRD), Jozef Cút (výčepní), Rudolf Velický (ředitel), Michal Hraška (novinář), Karol Černík (Pišta Ištók), Ján Venéni (Tóno Minár), Ján Géc (referent), Emil Adamík (úředník), Ján Kákoni (výčepní)
 
 
námět:
Ján Solovič
 
 
scénář:
Ján Solovič
 
 
kamera:
František Lukeš
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Ivan Kot
 
 
kostýmy:
Milan Čorba (návrhy kostýmů), Štefan Koller, Zdenka Jánošíková
 
 
střih:
Maxmilián Remeň
 
 
zvuk:
Alexander Pallós
 
 
mluví:
Stano Dančiak (Kamil Gubriš), Viliam Polónyi (Pišta Ištók), Zuzana Kocúriková (kantýnská Hanka), Ida Rapaičová (sekretářka ředitele Elenka), Vladimír Kostovič (úředník), Oldo Hlaváček (výčepní), Igor Čillík (novinář)
 
 
II. kamera:
Stanislav Daníček
 
 
masky:
Jozef Škopek
 
 
pomocná režie:
Júlia Gregorová
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
autor plakátu:
Jan Dudešek, Václav Dobrovolný
 
 
vedoucí výroby:
Alojz Mäsiar
 
 
skript:
Oľga Hrajnohová
 
 
vedoucí výpravy:
Viliam Paušek
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.