Československý filmový týdeník (1953) [TV cyklus]

Československý filmový týdeník
83 %
 
 

Další název: Československý filmový týždenník

    Žánr: dokument / publicistický
    Země: Československo
    Délka: 10 min., 2379 dílů
Jedinečný dokumentární cyklus Československý filmový týdeník podával divákům pohled na dění v Československu i jinde ve světě. Byl promítán od r. 1953 do r. 1989 v kinech, vždy před uvedením hlavního filmu, a přinášel divákům nejdůležitější aktuální zpravodajství z domova i ze světa, které se odehrálo během právě uplynulého týdne.

ČFT měl své předchůdce, na něž navázal - od června 1945 to byl nejdříve Týden ve filmu, od roku 1946 do roku 1953 to byly Československé filmové noviny, na ně plynule navázal Československý filmový týdeník. Na jeho přípravě se vystřídala celá plejáda vynikajících tvůrců dokumentárních filmů.

Přestože byl v 50. letech zčásti vyplněn i politickými reporážemi, vždy přinášel především pestrý pohled na všechny oblasti lidské činnosti - od sportu, přes filmové festivaly u nás i v zahraničí, až po život obyčejných lidí. Československý filmový týdeník měl po celou dobu dobrou zpravodajskou úroveň, která se postupem času stále zvyšovala.

Zde u Československého filmového týdeníku je na místě, upřesnit pojem týdeník:

Týdeník ČFT bychom mohli označit za typ pořadu, který je kompilován z několika krátkých filmů, které bývají označovány jako šoty, a které jsou od sebe jasně odděleny. Šoty mohou nabývat nejrůznějších žánrových kvalit - od vědecko-naučného filmu, přes fejeton, až po zábavný film. Týdeník je z tohoto úhlu pohledu pouze zastřešující pojem pro soubor šotů organizovaných podle určité struktury.Týdeník ČFT musel přinášet záznamy takových událostí, které se odehrály v nevelkém časovém horizontu, před kompilací nového týdeníku.  Autor: jmenuji.se.libor

režie:
Pavel Hobl, Václav Táborský, Miroslav Barta, Lubomír Jakeš, Jaroslav Černý, Viliam Poltikovič, Jan Chaloupek, Ján Oparty, Miroslav Cimerman, Marie Šandová, Jiří Střecha, Bohuslav Musil, Petr Slavík
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.