Básník, služka a král (1977) [TV inscenace]

Básník, služka a král
66.7 %
 
 
    Žánr: hudební / komedie
    Země: Československo
    Délka: 61 min.
„Hudební komedie o rozhádané milenecké dvojici a oživlých sochách K. H. Máchy, služky a krále Karla IV.“
Bláznivá komedie o tom, když oživnou sochy Karla Hynka Máchy, Karla IV. a služebné Terezky a zasáhnou do života Martina (Jan Hrušínský) a Slávky (Kateřina Macháčková), kteří se zrovna trochu pohádali. Karel Hynek obdivuje svůj Petřín a jeho krásné okolí i navštíví na krátký čas přednášku na katedře, kde se probírá látka o jeho osobě.

Služka Terezka bloudí po Praze, nemůže ji poznat, protože se za 150 let mnoho změnila. Podaří se jí přimotat ke hlídání malého dítěte, ztratí se a je po ní vyhlášeno pátrání veřejnou bezpečností. Kamarád Slávky, Toufar (Petr Svojtka), provází po Praze Karla IV. (Oto Šimánek), spolu zažijí různá dobrodružství, hlavně Karel IV. obdivuje Prahu, jak se změnila od doby, kdy byl český král a římský císař.

Po Praze vypukla panika, ztratily se tři sochy a po různých perepetiích, kdy si všechny osoby vysvětlily, kdo je kdo, ocitnou se všichni na Bezpečnosti, kde vládne pořádek a pevná ruka vyšetřovatele (Josef Větrovec). Vše netrvá věčně, když se všechno vysvětlí, oživlé sochy se vrací na své místo...  Autor: jarda53

režie:
Vít Hrubín
 
 
hraje:
Jan Hrušínský (průvodce Prahou Martin), Kateřina Macháčková (studentka Slávka), Josef Čáp (básník Karel Hynek Mácha), Michal Pavlata (příslušník VB), Petr Svojtka (student Honza Toufar), Otto Šimánek (Karel IV.), Ivan Vyskočil (profesor), Václav Trégl (metař), Lucie Žulová (služka Terezka), Vladimír Hrabánek (řidič autobusu Franta), Josef Větrovec (příslušník VB), Jiří Knot (student na schodech)
 
 
scénář:
Vít Hrubín, Jindřich Švehla
 
 
kamera:
Jan Osten
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Okáč
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.