Ať žijí rytíři (2009)

Ať žijí rytíři
60.3 %
 
 

Další název: Než se táta vrátí; Little Knights Tale

    Žánr: historický / dobrodružný / rodinný
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 8.10.2009        
    Délka: 105 min.
„Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku!“
Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt…

Ve filmu se to jen hemží zbrojnoši, loupežníky, statečnými rytíři i podlými padouchy, děj je plný překvapivých zvratů a intrik, čekají nás napínavé honičky, souboje a dojde i na dobývání tvrze. A samozřejmě nebude chybět ani láska…

Divákům můžeme slíbit, že se o své hrdiny budou bát a držet jim palce až do poslední chvíle, ale zároveň se také pobaví, protože celý příběh je vyprávěn s vtipným nadhledem, nadsázkou a smyslem pro situační komiku.

Karel Janák, režisér a autor scénáře k filmu říká: „Nápad na historický rodinný film se zrodil v hlavě jednoho z koproducentů Three Brothers Production Borise Krištofa už téměř před deseti lety. Tomuto žánru se jeho společnost věnuje od svého založení a Rytíři jsou pro něj vlastně splněním jednoho velkého snu. Mě toto téma zaujalo možná právě proto, že jde o zcela jiný žánr, než jakému jsem se doposud věnoval. Lákalo mě, že se jedná o něco v Čechách zatím nevyzkoušeného, co s sebou nese prvky, které mi jsou blízké - akce, dobrodružství, humor, láska a přátelství. Příběh umístěný do středověku mi navíc přináší možnost si pohrát se zcela novými výrazovými prostředky. Mohl jsem si vyzkoušet honičky na koních, souboje, dobývání hradu a spoustu dalších věcí, které by v současném filmu šly jen stěží. Skutečné historické reálie ale nehledejte. Je to jedna velká nadsázka."

Autor námětu Boris Krištof dodává: „Dobrodružná komedie je po celém světě jedním z nejoblíbenějších žánrů. V novodobé české kinematografii vzniká podobný film poprvé, zároveň čerpá z těch nejlepších tradic českého filmu pro děti a rodinu a navíc svým umístěním do středověku přináší něco zcela nového. Tento dynamický příběh plný intrik, honiček a soubojů je schopen oslovit nejen děti, ale všechny, kteří mají rádi příběhy plné života a lidskosti.”

Zdroj: ČT

režie:
Karel Janák
 
 
hraje:
Pavel Kříž (Albrecht z Krvenos), David Prachař (Martin z Vamberka), Danny Messáros (Petr), Ivana Korolová (Tereza), Jan Komínek (Vítek), Štěpán Krtička (Michal), Andrea Žádníková (Kateřina), Tereza Ramba (Jana), Matěj Hádek (Ruprecht), Martin Písařík (Varvar), Michael Beran (Ignác), Jan Battěk (páže Adam), Predrag Bjelac (Ahmed), Hynek Čermák (velitel Albrechtových zbrojnošů), Ota Jirák (Hynek), Otmar Brancuzský (žalářník), Michal Gulyáš (Vašek), Milena Dvorská (kuchařka Anna), Patrik Plešinger (královský posel), Lenka Krobotová (královna), Petr Opava (zpěvák na Albrechtově hradě), Jiří Bábek (Albrechtův zbrojnoš), Petr Halíček (Albrechtův zbrojnoš), Jan Hraběta (Albrechtův zbrojnoš), Jiří Kout (Albrechtův zbrojnoš), Jiří Strach (Albrechtův zbrojnoš Bořek), Stanislav Veselý (Albrechtův zbrojnoš), Herbert Heissler (Albrechtův zbrojnoš), Jiří Malík (Martinův zbrojnoš), Pavel Jahoda (Albrechtův zbrojnoš), Tomáš Karger (Albrechtův zbrojnoš), Daniel Svoboda (Albrechtův zbrojnoš), Jiří Hrubý (Albrechtův zbrojnoš), Josef Kratochvíl (zbrojnoš na tvrzi), Milan Plšek (zbrojnoš na tvrzi), Jan Kuželka (Martinův zbrojnoš), Pavel Kollár (zbrojnoš na tvrzi), Pavel Davídek (zbrojnoš na tvrzi), Otto Melich (zbrojnoš na tvrzi), Jiří Jankovec (zbrojnoš na tvrzi), Vilém Udatný (Vladimír z Otradovic), Zdeňka Žádníková-Volencová (Marie), Martin Dolenský (tajemník královny), Oldřich Kříž (zbrojnoš), Jan Nemejovský (biskup), Karel Zima (zbrojnoš), Zdeněk David (kočovník), Pavel Pech (zbrojnoš), Martin Povr (zbrojnoš), Anastasiya Golovina, Radka Tesárková (zbrojnoš na tvrzi)
 
 
námět:
Boris Krištof
 
 
scénář:
Karel Janák
 
 
kamera:
Martin Preiss
 
 
hudba:
Miroslav Chyška (a písně Ať žijí rytíři, Můžem, Sedmá pečeť), Ondřej Gregor Brzobohatý
 
 
kostýmy:
Zuzana Máchová, Jana Müllerová, Zuzana Bursíková
 
 
střih:
Martin Kirov
 
 
zvuk:
Roman Čapek, Ivo Heger, Karel Jaroš, Jiří Kříž, Lukáš Chyška
 
 
výtvarník:
Dan Trantina (návrhy grafických motivů), Jan Lavička (sochařské práce), Martin Kovařík (sochařské práce)
 
 
zpěv:
Viktor Dyk, Bára Zemanová, Oto Klempíř, Lucia Šoralová, Petr Opava
 
 
text písně:
Viktor Dyk
 
 
choreografie:
Igor Krištof (a koordinace bojových scén)
 
 
zvláštní efekty:
Vít Petrášek, Milan Blažek, Roman Holub, Martin Preiss, Roman Holub (sfx technik)
 
 
II. kamera:
Marek Jandák, Václav Tlapák
 
 
animace:
František Moravec (úvodní titulky)
 
 
koordinátor kaskadérů:
Václav Plánka ((koordinátor koňských scén), Igor Krištof
 
 
vizuální efekty:
Česká televize (a animace), Cinepost (a animace)
 
 
masky:
Nevena Thielová, Helena Petřinová, Veronika Lišková-Kuchtová, Markéta Thielová
 
 
dramaturgie:
Barbara Johnsonová, Kateřina Krejčí (šéfdramaturg ČT), Jiří Chalupa (vedoucí dramaturg)
 
 
asistent režie:
Zdeněk Polišenský, Roman Bartoš
 
 
pomocná režie:
David Kočár, Jan Menšík, Zuzana Janášová
 
 
spolupráce:
Václav Plánka (Koordinátor koňských scén a koně), Serhii Yurskii (triková), Radek Svoboda (triková), Petr Neskusil, Pavel Holík (odborná spolupráce s koňmi), Eva Maredová (odborná spolupráce s koňmi), Vanda Trojanová (odborná spolupráce s koňmi), Inka Trachtová (odborná spolupráce s koňmi), Jiří Malík (jezdecká příprava herců), Jaroslav Kadlec (zbrojíř), Pavel Plch (zbrojíř), Libor Kurka (povozy), Tomáš Chudomel (kolorista)
 
 
trikové snímky:
Cinepost
 
 
asistent architekta:
Rudolf Kinský
 
 
výprava:
Pavel Ramplé, Milan Petriskiv, Ota Černý, Tomáš Lehovec
 
 
nahrál:
Studiová skupina snů
 
 
výkonný producent:
Arnošt Doležel, Patrik Stanko
 
 
producent:
Magdalena Sedláková (šéfproducentka ČT), Boris Krištof, Igor Krištof, Vladimír Krištof, Viktor Krištof
 
 
kaskadér:
Jiří Brož (jezdec na koni), Jiří Bužek (jezdec na koni), Lucie Hanusová (jezdkyně na koni), Eva Havrlíková (jezdkyně na koni), Pavel Holík (jezdec na koni), Marie Holoubková (jezdkyně na koni), Pavel Jahoda (jezdec na koni), Filip Kadlec (jezdec na koni), Jiří Kocman (jezdec na koni), Ladislav Kropáček (jezdec na koni), Libor Kurka (jezdec na koni), Josef Kurka (jezdec na koni), Jiří Malík (jezdec na koni), Nikol Trojanová (jezdkyně na koni), Josef Brousek (bojové scény), Filip Bradáč (bojové scény), Petr Enc (bojové scény), Herbert Heissler (bojové scény), Jiří Holec (bojové scény), Břetislav Král (bojové scény), Boris Krištof (bojové scény), Igor Krištof (bojové scény), Dušan Mlčoch (bojové scény), Jakub Šíp (bojové scény), Pavel Plch (výuka šermu)
 
 
účinkuje:
Gotika, Kadeti, Rytíři Koruny české, Páni z Kolína, Rotyka
 
 
asistent zvuku:
Jiří Čupr
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.