Aquaman (2018)

Aquaman
76.3 %
 
 
    Žánr: akční / dobrodružný / fantasy / sci-fi / komiks
    Země: Spojené státy americké / Austrálie
    Premiéra v ČR: 13.12.2018        
    Délka: 143 min.
„Domov volá.“
POZOR, SPOILER

Venku zuří bouře. Mladý muž Tom zahlédne na skále u moře ležet nehybnou dívku, proto ji v náručí odnese k sobě. Zde se děvče probere, ale je vystrašené a ihned útočí. Také mu pak sežere jednu rybičku z akvária. Představí se jako Atlanna, královna Atlantidy.

Ti dva spolu zůstanou a mají spolu kluka. Jsou spokojeni, ale jen do té doby, než je přepadnou postavy v podivných skafandrech. Atlanna ví, o koho jde, a proto se rozhodne jít zpět.

Tom a jeho syn Artur zůstávají na pevnině. Ten již chodí do školy a při návštěvě mořského akvária se ukáže jeho podivná schopnost. Ani on zatím netuší, oč jde.

Již jsme v současnosti. Muži ve skafandrech postřílí vojáky v ponorce. Velí jim David Kane a jeho otec. Poté se zde objeví Aquaman, tedy Artur, a ponorku vynese na hladinu. Následuje boj, ve kterém spadne Davidovu otci na nohy torpédo. David žádá Artura o pomoc, ale ten odmítá. Davidův otec tedy umírá v ponorce a syn v duchu slibuje strašnou pomstu.

Nyní se ocitáme hluboko pod mořskou hladinou. Zde není vše, jak by mělo být. Král Atlantidy Orm, Arturův bratr, chce, aby Atlantida opět povstala. Zrovna když se o tom diskutuje, začne útok. Ponorka vyrobená lidmi střílí jedno torpédo za druhým, než jí Orm rozpáře bok. Tím je považována válka s lidmi za zahájenou.

Za Arturem přichází princezna Imerakse Belačala, aby válce zabránil tím, že se jako pravý král posadí na trůn. On nechce. Ví, že je levoboček a Atlanťané by jej neposlouchali. Mera mu však řekne, že kdyby měl trojzubec, tak by to bylo bez potíží a ona ví, kde je. Artur nemá zájem, a tak dívka odchází s nepořízenou.

Na zemi se hrne obří vlna. Ta smete Artura i s otcem - jen tak tak, že jej Mera zachrání. Artur pochopil že musí válku zastavit a vydává se s Merou do mořských hlubin, plují si pro trojzubec. Nejprve se staví ve starém vraku, kde je i Valko Arturův učitel. A ten také vypráví o trojzubci. Jenže se zde najednou objeví pohraniční policie. Začíná boj, ve kterém Artur podléhá. Stává se zajatcem svého bratra a toho vyzve na královský souboj. Ten je velmi ostrý a Arturovi pomůže Mera. Unikají pronásledování a ukryjí se přímo ve velrybě. A odtud je cesta zavede až na západní Saharu.

Bohužel nepřátelé už vědí, kde je Nera, protože má sledovací zařízení. Ihned je pro ni posláno. Ale Orm za nimi vysílá ještě někoho. Potají. Totiž Davida. A dává mu na cestu zbraně Atlanťanů.

Mera a Artur již našli království v poušti i hologram krále, který jim sděluje co dál. Sdělí jim, že další cesta je v lahvi. Artur ji najde a v ní mapu. Tudíž se oba objevují na Sicílii. Mezitím Orm zavraždí krále rybářů a začíná nutit jeho ženu ke spolupráci.

Na Sicílii již Artur odhalil co dál, když jsou napadeni. Dochází ke krutému boji a honičkám. Naši dva hrdinové z nich vyváznou značně pošramoceni, ale jsou naživu a plují tam, kam ukázala láhev. Totiž do království hlubin, ke stvůrám, co zabily Arturovu matku. Je to místo smrti a nikdo neví, co tam vlastně je.

Je obrovská bouře a jejich loď napadnou hlubinné potvory. Artur i Mera skáčou do moře a dostanou se do království hlubin. Zde se ukáže i Arturova domněle mrtvá matka a ukáže synovi cestu k trojzubci. Ten však hlídá obří hlubinná nestvůra - a ta ještě nikoho k trojzubci nepustila. Nakonec se Artur kopí zmocní a tím se stává vládcem říše.

Válka trvá a bojuje se velmi urputně. Podaří se Arturovi zasáhnout a převzít vládu?  Autor: Pitryx

režie:
James Wan
 
 
hraje:
Jason Momoa (Arthur Curry / Aquaman), Amber Heard (Mera), Nicole Kidman (královna Atlanna), Patrick Wilson (Orm / vládce moří), Dolph Lundgren (král Nereus), Willem Dafoe (Nuidis Vulko), Temuera Morrison (Thomas Curry), Ludi Lin (Murk), Michael Beach (Jesse Kane), Graham McTavish (král Atlan), Yahya Abdul-Mateen II (David Kane / Black Manta), Randall Park (dr. Stephen Shin), Djimon Hounsou (král rybářů), Leigh Whannell (pilot), Natalia Safran (královna Rina), Otis Dhanji (malý Arthur (13 let)), Patrick Cox, Kaan Guldur (malý Arthur (9 let)), John Gettier (člen posádka)
 
 
námět:
Geoff Johns (příběh), James Wan (příběh), Mort Weisinger
 
 
scénář:
Will Beall, Paul Norris
 
 
kamera:
Don Burgess
 
 
hudba:
Rupert Gregson-Williams
 
 
výprava-architekt:
Bill Brzeski
 
 
kostýmy:
José I. Fernandez
 
 
střih:
Kirk M. Morri
 
 
zvuk:
Dane Cody
 
 
dabing:
Martin Zahálka (Aquaman), Irena Máchová (Mera), Simona Vrbická (Atlanta), Pavel Šrom (Atlan), Pavel Soukup (Nereus), Svatopluk Schuller (Thomas), Tomáš Juřička (Vulko), Filip Jančík (Orm), Mikuláš Převrátil (Matt), Matěj Macháček (Mike), Pavel Rímský (Jesse), Ivo Hrbáč (Black Manta), Jindřich Žampa (mladý Arthur), Petr Lněnička (Brine King), Oldřich Hajlich (Dr. Shin), Rudolf Kubík (Ricou), Robin Pařík (Murk), Otto Rošetzký (Cueball), Jaroslava Brousková (Karathen), Jana Páleníčková (Rybářská královna), Jolana Smyčková (Rybářská princezna), Ladislav K.J. Novák (sbory), Petr Hrach (sbory), Martina Bucková (sbory), Adam Málek (malý Arthur), Martin Svejštil (sbory), Tomáš Hospodský (sbory), Dana Procházková (sbory)
 
 
koordinátor kaskadérů:
R.A. Rondell
 
 
vizuální efekty:
David Nelson, Ryan Bowden, Paul Huston, Tom Martinek, Thomas Zauner
 
 
masky:
Tess Natoli
 
 
asistent kamery:
Peter McCaffrey
 
 
výkonný producent:
Geoff Johns, Zack Snyder, Jon Berg, Rob Cowan, Deborah Snyder
 
 
producent:
Peter Safran
 
 
kaskadér:
Carly Rees
 
 
překlad:
Jakub Racek
 
 
casting:
Caitlin McKenna-Wilkinson, Anne McCarthy
 
 
režie českého znění:
Ladislav K.J. Novák (LS Productions, 2018)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.