Zari

Press: 8. ROČNÍK FESTIVALU BULHARSKÝCH FILMŮ 2016

Vydáno dne 10.02.2016
Osmý ročník Festivalu bulharských filmů organizuje Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR a Bulharský kulturní institut v Praze. Festival proběhne ve dnech od 11. do 17. února 2016 v kině Lucerna a v kině Evropský dům. Vstupné v kině Lucerna činí 100 Kč, do kina Evropský dům je vstup zdarma. Vstupenky je možné zakoupit v on-line prodeji kina Lucerna. Všechny filmy jsou opatřeny anglickými a českými titulky. Spoluorganizátory jsou Zastoupení Evropské komise v ČR, kino Lucerna, partnery Film Europe a bulharské Národní filmovécentrum. Více informací, synopse filmů a celý program včetně doprovodného naleznete na www.bki.cz
Festival jako jediný přináší českému publiku každoročně nejnovější bulharské hrané i dokumentární filmy, které byly uvedeny v rámci prestižních filmových festivalů po celém světě. Letos je na programu i Krátký festivalový večer. Kromě celovečerních filmů se diváci mohou těšit na krátký hraný film Čest nadějného mladého režiséra Pavla Vesnakova. Jedná se o první bulharský film, který získal velkou cenu festivalu krátkého filmu v Clermont-Ferrand. Skok Kristiny Grozevy a Petara Valchanova byl v roce 2013 nominován na Evropskou filmovou cenu za krátký film. A snímek Ginka Antonie Milkové byl na Sofijském filmovém festivalu v roce 2015 prohlášen za nejlepší bulharský krátký film. 

Festival bude zahájen ve čtvrtek 11. února 2016 v kině Lucerna celovečerním filmem režisérské dvojice Kristina Grozeva a Petar Valchanov s názvem Lekce, který divákům nabídne strhující příběh mladé učitelky, která se rozhodla dát třídnímu zlodějíčkovi pořádnou lekci. Životní lekci však dostane sama. Film představí jeho tvůrci osobně, těšit se můžeme i na herečku v hlavní roli Margitu Goševovou. Páteční program bude patřit filmu Barter. Ve filmu odehrávajícím se na bulharském pobřeží se sešla celá plejáda skvělých bulharských herců, v Praze ho osobně představí herečka Taťana Lolova. V sobotu večer nás westernová atmosféra přenese bohem zapomenutého místa uprostřed balkánských lesů, kde vládne Hombre. Film v Praze osobně představí herečka Stefka Janorova.

Dokumentární filmy budou i letos promítány v kině Evropský dům. První večer zde bude patřit již zmiňovaným krátkým filmům. V úterý program naváže filmem o staré bulharské tradici Kroky v ohni mladého režiséra Andreje Hadživasileva. Festival zakončí dokument Tonislava Hristova Algoritmus lásky.

Své filmy i letos představí filmoví tvůrci, režisér Andrej Hadživasilev, a herečky Margita Goševa, Stefka Janorova a Taťana Lolova.

V rámci doprovodného programu je připravena výstava filmových plakátů Ten film miluju!, která v kavárně Lucerna a v Bulharském kulturním institutu poběží do 26. února 2016. V Evropském domě bude možné si prohlédnout výstavu Bulharské folklorní motivy (26.1.-26.2.).

Záštitu nad osmým ročníkem Festivalu bulharských filmů 2016 laskavě převzal ministr kultury České republiky pan Daniel Herman a ministr kultury Bulharské republiky pan Veždi Rašidov.

(Autor: Tomáš Kordík)
 
Reklama
Reklama
Reklama