Duben

Lída Matoušková

Povolání:
Rodné jméno:
Ludmila Matoušková
Známá jako:
Ludmila Ludwigová; Ludmila Englander-Matoušková
Národnost:
Narození:
15.4. 1915, Praha, Československo
Úmrtí:
28.4. 2009, Vídeň, Rakousko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Ludmila Matoušková se r. 1948 provdala za rakouského diplomata Englandera, s nímž se po svatbě přestěhovala do Vídně a její existence tak byla záměrně zapomenuta.

Ludmila Matoušková vystudovala pražskou Státní konzervatoř a poté krátce účinkovala ve Středočeské činohře J. Burdy. Než se L. Matoušková stala členkou činohry pražského Národního divadla, vystřídala angažmá v divadlech Košice; Bratislava; Plzeň; České Budějovice a Brno. V období okupace byla Matoušková členkou pražského Divadla Uranie, po osvobození přijala stálé angažmá v pražském Divadle 5. května a přitom pohostinsky hrála v Realistickém divadle Praha. Doménou divadelního herectví L. Matouškové byly postavy mírně vykolejených, neukojených a rozporuplných žen, ať vykořisťovaných či vykořisťujících, popř. zraňovaných nebo zraňujících, což vynikajícím způsobem dokazovala jako Káťa v Ostrovského Bouři nebo v roli Abbie z O´Neallovy Farmy pod jilmy. Ačkoliv patřila Matoušková v poválečném čase mezi výrazné osobnosti domácí divadelní historie, její odchod do zahraničí, potvrdil k velké škodě mnoha generací prastarou pravdu známého rčení, o tom, že kdo sejde z očí, sejde z mysli.

Ludmila Matoušková získala příležitost debutovat na stříbrném plátně již jako posluchačka pražské konzervatoře a tak jsme ji viděli v roli Milady ve Slavínského komedii Uličnice. Matoušková se před kameru opět dostala až po osvobození a to v drobné roli tulačky s nemluvnětem ve Vávrově filmové adaptaci historického románu Z. Wintera Rozina sebranec. I další filmové herecké počiny L. Matouškové patří mezi malé, respektive epizodní, ať to byla postava Fany z Krškova poetického životopisného filmu Housle a sen o tragickém osudu houslisty a skladatele J. Slavíka nebo figura rusínky z Krňanského baladického dramatu Nikola šuhaj natočeného dle Olbrachtova námětu. Před odchodem do zahraničí se Matoušková přeci jen na celuloidovém pásu objevila i ve větších úlohách, které jí přineslo jak Zemanovo psychologické drama Mrtvý mezi živými, ve kterém jí byla svěřena postava manželky zavražděného poštovního úředníka Klečky; tak ve světě cenami ověnčené drama Siréna, které natočil K. Steklý na základě původního románu M. Majerové a v němž si zahrála Kazdovou. Následný život za hranicemi zapříčinil, že se Matoušková herectví již nevěnovala a proto se do dějin světové kinematografie vrátila až po necelých dvou desítkách let. Díky uvolněné atmosféře 6o. let mohla L. Matoušková přijmout malou roli v Brynychově psychologickém dramatu z období protektorátu … a pátý jezdec je strach a o několik let později i ve Filipově komedii kolem hledání nevěsty pomocí inzerátu v novinách nazvané Utrpení mladého Boháčka, v níž se s filmovým světem de facto rozloučila.

Ludmila Matoušková, sestra herečky Evy Matouškové, v sousedním Rakousku také zemřela; a sice necelé dva týdny po svých 94. narozeninách.

zdroj: Daniel Rubeš - Uzavřené osudy

Autor: řepešínský

Životopis (biografie) / Informace:
Lída Matoušková pochází z Prahy, kde také vystudovala Státní konzervatoř, kterou absolvovala v roce 1936. Poté krátce účinkovala u Středočeské činohry J. Burdy, v následujících pěti letech (1936-1940) vystřídala angažmá v Košicích, Bratislavě, Plzni, Českých Budějovicích, Brně a nakonec se stala členkou činohry Národního divadla, v době okupace hrála v pražské Uranii. V této době se také seznámila se svým prvním manželem, fotografem Karlem Ludwigem (1919-1977), který se tehdy specializoval na spolupráci s divadly (později se rozvedli a Ludwigovou druhou manželkou byla režisérka Věra Chytilová). Po válce pak Matoušková hrála v Divadle 5. května (1945-1948), pohostinsky hrála také v Realistickém divadle. Doménou jejího herectví byly postavy mírně vykolejených a rozporuplných žen, vynikla například ve hrách Bouře nebo Farma pod jilmy. V krátkém poválečném období patřila Lída Matoušková k výrazným osobnostem českého divadelního herectví, vzhledem k její emigraci po roce 1948 je dnes však neprávem opomíjena.

Hned jako absolventka konzervatoře byla Matoušková angažována pro film a poprvé se objevila v menší roli ve veselohře ULIČNICE (1936), kde hlavní roli hrála Věra Ferbasová. Poté se ale věnovala především divadlu a znovu se před filmovou kameru postavila až po válce, kdy ztvárnila menší role ve významných uměleckých počinech čerstvě znárodněné kinematografie. Větší herecký prostor jí poskytl pouze režisér B. Zeman v dramatu MRTVÝ MEZI ŽIVÝMI (1946). V roce 1948 se Lída Matoušková podruhé provdala za rakouského diplomata Englandera, načež přesídlila do Vídně a její herecká kariéra tak skončila. V uvolněných 60. letech se pak ještě do Československa vrátila, aby si zahrála menší role ve filmech ... A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH (1964) a UTRPENÍ MLADÉHO BOHÁČKA (1969).

Mladší sestra Lídy Matouškové Eva Matoušková (*1921) byla též herečkou, pojilo je mimo jiné několik společných divadelních angažmá; také Eva hrála ve filmu. Jejím prvním manželem byl fotograf Karel Ludwig.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:35 - 15:25

42 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

14:30 - 15:25

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:35

42 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

47 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lída Matoušková

Matoušková Lída

Naposled navštívené:
Lída Matoušková

Matoušková Lída