Zari

Jiřina Sedláčková

Povolání:
Známá jako:
Jiřina Sternová, Jiřina Brandejsová
Národnost:
Narození:
14.5. 1914, Přestavlky u Benešova, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
12.4. 2002, Kamenice u Prahy, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Elegantní, krásná, chytrá blondýnka, jak si jí pamatujeme hlavně z komedie podle románu Fan Vavřincové - Eva tropí hlouposti, kde hrála temperamentní Elišku Záhorskou, a tím vlastně i v její druhé největší filmové roli, Jiřina Sedláčková, se narodila 14. 5. 1914 v Přestavlkách u Benešova. Jako manekýna začala předvádět pro známé módní salony, především pro Mme Podolskou, a její tvář byla velmi brzy známá z tehdejších stránek všech ženských módních časopisů. Její slibná filmová kariéra však netrvala dlouho. Za dva roky hrála ve dvanácti filmech a hrála několik různých typů mladých a emancipovaných dívek, jako to byla role Heleny v komedii, kde hlavní roli hrál jako téměř vždy vynikající Vlasta Burian - Ducháček to zařídí, po boku oblíbených milovníků Jiřího Dohnala a Gustava Nezvala jako Věrka v komedii - Ideál septimy, Umlčené rty a role Vlasty, kde hrál jejího partnera Vladimír Borský, nebo Tekla ve filmu - Děvče z předměstí. Následoval romantický film z krásného chorvatského přímoří - Bílá jachta ve Splitu, kde hrála Phoebe. Její životní rolí, kde zdatně sekundovala nejen Oldřichu Novému v roli hraběte Camela, ale především Natašce Gollové v roli Evy Norové. Její nadmíru sympatická, humorem překypující Eliška v již zmiňované crazzy komedii - Eva tropí hlouposti, kterou režíroval Mac Frič. Poslední roli Jiřiny byla mladá agentka automobilové prodejny, kde si zahrála s Oldřichem Novým ve filmu Valentin Dobrotivý rok - 1942.

Jiřina Sedláčková byla díky fotografiím v časopisech objevena v prvé řadě pro svou fotogeničnost pro film, ale lépe se cítila jak sama říkávala v divadle, i když to na jejím projevu nebylo naštěstí vůbec znát. Vždycky kladla největší důraz na dobrou dikci, zvučný a dobře posazený hlas a přiměřenou nenásilnou mimiku. Začala chodit do soukromé školy herectví a zpěvu u J.Koronebauerové, hrála v „Novém divadle“ Oldřicha Nového, v „Moderním divadle“ a divadle Anduly Sedláčkové. Ke konci roku 1944 se provdala za Jaroslava Brandejse, zámožného majitele pohostinství a především hotelu Esplanade, a rozhodla se ukončit hereckou kariéru, starat se o manžela a později i rodinu. Od té doby byla známá jako paní Jiřina Brandejsová, a divákům se zachovala navždy její tvář – mladá, usměvavá, krásná. Jiřina Sedláčková - Brandejsová zemřela v Kamenici u Prahy 12. dubna 2002.



Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Jiřina Sedláčková od mládí pracovala jako modelka a manekýna, na rozdíl od mnoha jiných mladých žen v tomto oboru ji ale neprovázely herecké ambice a Sedláčková nikdy ve filmu hrát nechtěla. Ve světě modelingu si jí ale povšiml slavný režisér Karel Lamač, který ji nakonec k hraní přemluvil. Poprvé se tak jako třiadvacetiletá objevila v menší roli ve slavné komedii Ducháček to zařídí (1938). Ještě v průběhu roku 1938 pak hrála v pěti dalších filmech, mimo jiné v nepříliš kvalitních melodramatech režiséra Karla Špeliny. V malé roli se objevila také s Hugo Haasem ve filmu Svět, kde se žebrá (1938), poměrně velkou příležitost pak dostala v komedii s aktuálním protiválečným zaměřením Ideál septimy (1938). V následujícím roce hrála Sedláčková v pěti filmech, opět vesměs zapomenutých nebo nepříliš kvalitních.

Jako partnerku Oldřicha Nového si ji ale dodnes můžeme připomínat v roli Elišky ve slavné veselohře Eva tropí hlouposti (1939). Pak se Jiřina Sedláčková postavila před filmovou kameru již jen jednou, v menší roli agentky prodejce automobilů ve filmu Valentin Dobrotivý (1942). V průběhu války se pak provdala za podnikatele Jaroslava Brandejse, majitele hotelu Esplanade, načež odešla do soukromí.

Zbytek života pak strávila v Kamenici u Prahy, kde také zemřela 12. dubna 2002 ve věku nedožitých 88 let. Filmová kariéra Jiřiny Sedláčkové trvala jen velmi krátce a hrála v pouhých dvanácti filmech, přesto si díky reprízování osvědčených komedií z té doby můžeme dodnes její osobnost připomínat.

Prameny:
Miloš Fikejz – Český film. Herci a herečky/III. díl Š-Ž, 2008

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jiřina Sedláčková

Sedláčková Jiřina

Ohnivá liška (Firefox)

Ohnivá liška
Firefox

Bert Wheeler

Wheeler Bert

Naposled navštívené:
Jiřina Sedláčková

Sedláčková Jiřina

Ohnivá liška (Firefox)

Ohnivá liška
Firefox

Bert Wheeler

Wheeler Bert