Ztracená tvář (1965)

Ztracená tvář
76.5 %
 
 
    Žánr: sci-fi
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 24.12.1965        
    Délka: 76 min.
Hrdinou vědeckofantastického příběhu je lékař chudých a zároveň také nadaný vědec dr. Bartoš (Vlastimil Brodský), který objeví novou metodu dokonalé transplantace lidské tváře. Sám podstoupí operaci v okamžiku, kdy je pod nátlakem donucen změnit obličej gangsterovi Urbanovi Kráječi, který je podezřelý z loupeže a vraždy. Bartoš na sebe bere podobu zločince, ve kterého se poté sám postupně proměňuje. Nejprve ztrácí svou tvář fyzickou a později i mravní. Děj příběhu, který vznikl podle námětu a scénáře Josefa Nesvadby, se odehrává v pražském podsvětí 30. let minulého století, v temném prostředí plném honiček s přestřelkami, hrůzných chirurgických zákroků i komických milostných scén.

Film vznikl v době, kdy transplantace lidských orgánů patřily ještě do oblasti sci-fi. Režisér Pavel Hobl vynalézavě a s napětím buduje překvapivé dějové zvraty, stejně dobře pracuje s herci, u kterých respektuje jejich dispozice. Janu Brejchovou zobrazuje jako hvězdu, zajímavé typy vytvářejí vedle Vlastimila Brodského také Martin Růžek či německý herec Fred Delmare. Svůj film obdařil také nezbytným hororovým napětím, sadisticky si počíná zejména v okamžicích, kdy s notnou dávkou naturalismu zobrazuje lékařské pokusy dr. Bartoše. Hlavní důraz však klade především na morální poslání příběhu, ve kterém hledá odpovědi na základní otázky: Co určuje člověka? Jeho tvář, nebo prostředí, ve kterém žije? Je naše povaha neměnná, nebo jsme schopni korigovat své jednání a spoluvytvářet charakter?

režie:
Pavel Hobl
 
 
hraje:
Vlastimil Brodský (dr. Bartoš), Fred Delmare (Urban Kráječ), František Filipovský (páter Hopsasa / Kráječ po operaci), Marie Vášová (Marion), Martin Růžek (prof. Kirchenbruch), Jaroslav Marvan (komisař), Zdenka Procházková (Helena), Jiří Vala (MUDr. Rosen, Bartošův spolužák), Nina Popelíková (Kirchenbruchová), Jana Brejchová (dcera Kirchenbruchové), Zlatomír Vacek (lupič zvaný Had), Svatopluk Skládal (Straka), Raoul Schránil (Herr von...), Antonín Jedlička (detektiv), Milan Kindl (detektiv), Karel Effa (Hmaták), Jarmila Bechyňová (hysterka), Jiřina Bílá (host), Václav Wasserman (host), Jaroslav Toms (kamelot), Helena Růžičková (host), Zuzana Schnöblingová (slečna z vykřičeného domu), Gabriela Bártlová-Buddeusová (slečna z vykřičeného domu), František Svačina (trpaslík-číšník), Jaroslav Orlický, Karel Karas (člen Kráječovy bandy), Jiří Bukvaj (host)
 
 
námět:
Josef Nesvadba
 
 
scénář:
Josef Nesvadba, Josef Hobl
 
 
kamera:
Jiří Vojta
 
 
hudba:
Luboš Fišer
 
 
výprava-architekt:
Karel Lier
 
 
kostýmy:
František Kauler
 
 
střih:
Josef Dobřichovský
 
 
zvuk:
Jiří Pavlík
 
 
vedoucí produkce:
Ladislav Kalaš
 
 
dabing:
Jiří Holý (Fred Kráječ)
 
 
II. kamera:
Karel Dobřichovský
 
 
masky:
František Havlíček, Ladislav Bacílek, Ivana Peštuková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Josef Mathauser
 
 
pomocná režie:
František Matoušek
 
 
fotograf:
Vladimír Souček
 
 
výprava:
Vladimír Mácha
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.