Zari
ohodnotit

Zlé pondělí

Další název:
Čistý stůl; Tragic Monday
Žánr:
Rok:
1960
Délka:
77 minut
Premiéra v ČR:
14.10.1960
„Konflikt mezi strachem a odvahou k přiznání.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zlé pondělí
POZOR, SPOILER

Malý Zdeněk Fábera odchází z domu za kamarády. Z patra na něj volá Hanka Kovářová, holčička od sousedů. On s ní však nechce nic mít, protože jej kluci kvůli ní mezi sebe nechtějí. Vedoucí party je zde Ondra Kovář, bratr malé Hanky. Ten malého Fáberu s sebou nechce a nastává honička. Kluci Zdenka vedou jako zajatce, a když se jim vytrhne, vběhne pod auto. Kluci se rozprchnou. Malý Pavel Vítovec a Ondra odcházejí rychlým krokem spolu a Radek utekl do nějaké budovy. Doma by pak otci rád všechno řekl, ale ten má své starosti. Rozhovor odkládá a odchází. Radek si od dědy zjistí, co je to transfuze. Ale neřekne, proč jej to zajímá.

Pavel má sestru Jarmilu. Jarmila dnes nemá chuť na karty, které každé pondělí hrají se známým jejího otce. Pavel se přiznává k tomu, co se stalo, i přesto, že nemá žádnou vinu. Což asi nikdo z kluků.

Radek bere džbánek na pivo a odchází. Narazí na Ondru, a když vidí příslušníka VB, ukryjí se před ním. Ondra pak doma vynadá novému druhovi své matky, pilotovi Vojtovi a odchází pryč Radkem. Ten stále chce do nemocnice, aby mohl Zdenkovi darovat krev. To však Ondra odmítá.
Radek se sám se džbánem toulá městem a hledá otce. Když mu volá, otec se nechává zapřít a dál hraje na trumpetu. Nutno říci, že neví, kdo mu volá. Radek se zatoulá až k Vítovým, kde jej Pavlův otec zavře i s Pavlem do pokoje. Odehraje se zde i další drama, totiž Radek prchá oknem. Pak sem dorazí jeho otec. Chce jen informace, ale Pavlův táta se chová jako nepříčetný. Dokonce Pavla zpolíčkuje.

Radkův otec přichází i k Ondrově matce. Ondra je nalezen v úkrytu na střeše, ale také nemíní nic prozradit.

Radek se nakonec do nemocnice dostane a později se venku shledá i se svým otcem. Nakonec jsou přítomni, když Zdeňkův lékař vychází ze dveří, kde je Zdeněk po operaci, a zde doktor oznámí, jak operace dopadla…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zlé pondělí
Radek Turnovský, Ondra Kovář a Pavel Vítovec nepřímo zaviní, že se jejich spolužák Zdeněk Fábera ocitne pod nákladním automobilem a je těžce zraněn. Chlapci z místa nehody utečou. Radka brzy začne trápit svědomí a strach o Zdeňka. Hledá pomoc u otce, ale ten nemá ani čas a ani náladu. Sám má v závodě nepříjemný konflikt a kromě toho pospíchá na zkoušku závodního orchestru. Ondra se zatím ukryje na střeše a čeká, jak všechno dopadne. Pavel se přizná otci, ten ho však zklame. Bojí se, že by případ mohl ohrozit jeho postavení v bance a Pavlovi zakáže o nehodě hovořit. Pro jistotu ho zamkne v pokoji a nedovolí mu ani Radkovu návštěvu. Radek běží k Fáberovům, ale nikdo není doma. Zoufalý Radek se rozhodne jít přímo do nemocnice, i když mezitím nastal večer. Tam se konečně dozví, že Zdeněk je po operaci a bude žít. Těžký den přece jen skončil dobře. A před nemocnicí čeká na Radka otec. Oba jsou si nyní jisti, že příště si budou víc rozumět.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Zlé pondělí
Tři devítiletí kluci zavinili, že jejich spolužák skončí pod koly náklaďáku. Jak se přiznat k tomu, co se stalo? Dospělí nemají čas nebo se ze sobeckých důvodů nechtějí vážněji zabývat dětskými problémy.
Moralita pro děti a rodiče. Budoucí režisér K. Smyczek nebyl a ni v tomto filmu obsazen do role příkladného hocha.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

18:15 - 19:00

20 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

5 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

40 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama