Zlé pondělí (1960)

Zlé pondělí
63.3 %
 
 

Další název: Čistý stůl; Tragic Monday

    Žánr: dětský
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 14.10.1960        
    Délka: 77 min.
„Konflikt mezi strachem a odvahou k přiznání.“
POZOR, SPOILER

Malý Zdeněk Fábera odchází z domu za kamarády. Z patra na něj volá Hanka Kovářová, holčička od sousedů. On s ní však nechce nic mít, protože jej kluci kvůli ní mezi sebe nechtějí. Vedoucí party je zde Ondra Kovář, bratr malé Hanky. Ten malého Fáberu s sebou nechce a nastává honička. Kluci Zdenka vedou jako zajatce, a když se jim vytrhne, vběhne pod auto. Kluci se rozprchnou. Malý Pavel Vítovec a Ondra odcházejí rychlým krokem spolu a Radek utekl do nějaké budovy. Doma by pak otci rád všechno řekl, ale ten má své starosti. Rozhovor odkládá a odchází. Radek si od dědy zjistí, co je to transfuze. Ale neřekne, proč jej to zajímá.

Pavel má sestru Jarmilu. Jarmila dnes nemá chuť na karty, které každé pondělí hrají se známým jejího otce. Pavel se přiznává k tomu, co se stalo, i přesto, že nemá žádnou vinu. Což asi nikdo z kluků.

Radek bere džbánek na pivo a odchází. Narazí na Ondru, a když vidí příslušníka VB, ukryjí se před ním. Ondra pak doma vynadá novému druhovi své matky, pilotovi Vojtovi a odchází pryč Radkem. Ten stále chce do nemocnice, aby mohl Zdenkovi darovat krev. To však Ondra odmítá.
Radek se sám se džbánem toulá městem a hledá otce. Když mu volá, otec se nechává zapřít a dál hraje na trumpetu. Nutno říci, že neví, kdo mu volá. Radek se zatoulá až k Vítovým, kde jej Pavlův otec zavře i s Pavlem do pokoje. Odehraje se zde i další drama, totiž Radek prchá oknem. Pak sem dorazí jeho otec. Chce jen informace, ale Pavlův táta se chová jako nepříčetný. Dokonce Pavla zpolíčkuje.

Radkův otec přichází i k Ondrově matce. Ondra je nalezen v úkrytu na střeše, ale také nemíní nic prozradit.

Radek se nakonec do nemocnice dostane a později se venku shledá i se svým otcem. Nakonec jsou přítomni, když Zdeňkův lékař vychází ze dveří, kde je Zdeněk po operaci, a zde doktor oznámí, jak operace dopadla…  Autor: Pitryx

režie:
Milan Vošmik
 
 
hraje:
František Maxián (Radek Turnovský), Karel Smyczek (Pavel Vítovec), František Hanus (příslušník SNB), Jiřina Švorcová (Saša Turnovská, Radkova matka), Ladislav Pešek (Pavlův otec), Libuše Havelková (Pavlova matka), Jana Rubášová (Pavlova sestra Jarmila), Vlasta Chramostová (Ondrova matka), Rudolf Deyl (pilot Vojta, Jiřinin přítel), Eman Fiala (Radkův dědeček), Martin Růžek (Smetana), Jarmila Smejkalová (Smetanová), Vladimír Hlavatý (František Zuna, Václavův kolega), Jiřina Bohdalová (sestra), Lubomír Bryg (listonoš), Miroslav Doležal (staršina SNB), Vladimír Hrubý (příslušník SNB), Oldřich Vykypěl (Radkův otec), Vlasta Fialová (slečna), Darja Hajská (domovnice), Karla Chadimová (dorostenka), Josef Kemr (muž v pršiplášti), Vladimír Menšík (bubeník Mácha), Ota Motyčka (vrátný), František Šlégr (vrátný), Vladimír Navrátil (lékař), Stanislava Strobachová (paní v pasáži), Václav Kyzlink (svědek nehody), Vladimír Čech (muž v pasáži), Dušan Veselý (Zdeněk Fábera), Alka Hamříková (Hanka Kovářová), Jiří Stáňa (Ondra Kovář), Dobroslav Čech (Fábera, Zdeňkův otec), Orchestr Divadla československé armády (orchestr závodního klubu), Jana Kuršová (Fáberová, Zdeňkova matka)
 
 
námět:
Václav Nývlt, Jan Valášek
 
 
scénář:
Václav Nývlt, Jan Valášek
 
 
kamera:
Jan Novák
 
 
hudba:
Svatopluk Havelka
 
 
výprava-architekt:
Vladimír Labský
 
 
kostýmy:
Lída Novotná, František Zapletal
 
 
střih:
Miroslav Hájek, Vilma Prokopová
 
 
zvuk:
Dobroslav Šrámek, Bohumír Brunclík (efekty)
 
 
výtvarník:
Jiří Rulík, František Rieger
 
 
II. kamera:
Adolf Hejzlar
 
 
masky:
Jaroslav Čermák, Vladimír Černý
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Miloš Stejskal, Jaroslav Koucký
 
 
asistent režie:
Eva Kubesová, Věra Pištěková
 
 
asistent kamery:
Karel Hejsek
 
 
pomocná režie:
Miroslav Ondráček
 
 
asistent vedoucího výroby:
Karel Škorpík
 
 
asistent architekta:
Marie Kaplerová
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
vedoucí výroby:
Jaroslav Jílovec
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.