Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Zlaté věže
Pokorný bankovní úředník, který dohlíží na dodávku drahých kovů, se spojí s excentrickým sousedem, aby ukradl zlaté cihly a propašoval je ze země jako miniaturní Eiffelovy věže...


Autor: Petrkey

Popis / Obsah / Info k filmu Zlaté věže
Zdrženlivý a po všech stránkách korektní bankovní úředník Holland /Alec Guinness/, který střeží převoz zlatých prutů do banky, tajně sní o "loupeži století". Při dlouholetých přípravách si zajišťuje alibi pro okamžik jím iniciovaného přepadení. Jeho geniální nápad spočívá v tom, že uloupené zlato dostane ze země v podobě miniaturních Eifellových věží. Se svým společníkem přesídlí do Paříže. Nejdříve vše klape podle plánu. Pak však zasáhne nepředvídaná náhoda. Šest malých Eifellových věží je omylem prodáno anglickým školákům. Při pokusu získat drahocenné miniatury zpět se oba lupiči prozradí. Holland sice ještě stačí uprchnout do vzdálené země, ale i tam je však nakonec dopaden.

Crichtonova lupičská komadie je zdařilý příklad komediální produkce filmových studií Ealing. Tato britská společnost se v poválečných letech proslavila svými veseloherními filmy s často bizarním dějem na realistickém podkladě. Scénáře pocházejí zásadně od domácích autorů.

Alec Guinness hraje ve Zlatých věží civilizovaného rádobygangstera s tak charakteristickým britským odstupem, že je pak následně stále znovu obsazován takřka obligátně do roli typických Britů par excellence.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Zlaté věže
Anglicky umělecký film Zlaté věže je příkladem filmového žánru v Anglii nesmírně oblíbeného, u nás však celkem neznámého: veseloherní detektivky. Jeho námětem je rafinovaná loupež zlata v ceně milionu liber a bláznivá honička za tímto uloupeným pokladem, mnohdy jakoby vystřílená ze slavných němých grotesek. Iniciátorům loupeže, skrývajícím se pod maskami počestných lidi, kterými do té doby byli, se podařilo vyvézti ukradené zlato v podobě olověných pozlacených těžítek do Francie. Čirou náhodou se však šest těchto těžítek z ryzího zlata dostalo zpět do Anglie a jedno z nich přes nesmírné úsilí obou lupičů, kteří podnikli všechno možné, aby se jich znovu zmocnili dokonce do rukou policie. Jednomu z lupičů se podařilo po divoké honičce uprchnout do Jižní Ameriky. I zde jej však policie po čase vypátrala a zatkla.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

73 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

88 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

103 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

48 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Reklama