Zari
ohodnotit

Zastavení na Missouri

The Missouri Breaks

Další název:
Zastavení v Missouri; Missourské rokle
Žánr:
Rok:
1976
Délka:
126 minut
„Před zabijákem musí být na pozoru i ten nejotrlejší zloděj koní!“
Popis / Obsah / Info k filmu Zastavení na Missouri
Tento příběh se odehrává v kraji, kde za krádež koně existuje jediný trest. Smrt. Farmáři pověsí bez milosti každého zloděje. Nepotřebují k tomu soudce nebo šerifa. Za pár dnů však umírá na stejném místě a stejným způsobem člověk, který patří k farmářům. Ti proto najmou zabijáka, aby zlikvidoval bandu. Netuší, že jeden ze zlodějů si za peníze z vlakové loupeže koupil farmu, protože ta může sloužit jako úkryt pro ukradené koně. Lee Clayton a Tom Logan se dříve či později dostanou do konfliktu.


Popis / Obsah / Info k filmu Zastavení na Missouri
Bohatý rančer, David Braxton, často bere spravedlnost do svých rukou, zloděje dobytka, kteří ho připravují o jeho jmění, obvykle bez řádného soudu věší, časem má však neustálých potyček se zloději dost, a tak si najme na ochranu svého majetku pomocníka, regulátora Claytona který "reguluje" počet zlodějů na pozemcích rančerů pomocí své pušky, ovšem neváhá použít ani jiných metod. Clayton je sice arogantní šílenec a fanatik, jeho úspěchy jsou však nesporné. Jednoho dne se seznámí Braxton s Tomem Loganem, který koupil sousední ranč, Braxton netuší, že Tom velí bandě zlodějů koní, kteří koupili ranč za ukradené peníze, a kteří by rádi pomstili smrt svého parťáka, který byl Braxtonem oběšen. Tom a jeho muži shromažďují na ranči ukradené koně, ty pak poženou do Kansasu, kde je prodají. Zatímco Tom a Cary zůstávají na ranči, Tod, Calvin i další muži se vydávají do Kanady, aby ukradli koně Kanadské jízdní policii, po jejich odjezdu se Tom dává dohromady s Braxtonovou dcerou Jane. Tomovi je jasné, že zabiják Clayton bude znamenat pro něj i pro jeho muže velkou hrozbu, vzápětí přichází zlá zpráva, Tod byl na zpáteční cestě z bezúspěšného loupežného tažení Claytonem zabit. Jane naléhá na otce, aby Claytona odvolal, ale marně. Tom usoudí, že je na čase zmizet, spolu se svými muži ukradne Braxtonovi koně, až každý z mužů prodá svou část stáda, sejdou ve staré chatě. Braxton konečně pochopil, že Clayton je šílenec a vyhání ho ze svého pozemku, Clayton je však rozhodnutý svůj úkol dokončit, Calvin, Cary i zbývající Tomovi muži jsou zabiti. Clayton se domnívá, že Tom uhořel ve staré chatě, opak je ale pravdou, tom stále žije a je rozhodnutý pomstít smrt svých přátel. Následující noc Tom Claytona zabíjí, poté se vrací na Braxtonův ranč, aby srovnal účty s Braxtonem. Jane chápe, proč Tom jejího otce zabil, necítí k němu nenávist. Tom a Jane si jdou každý svou cestou, věří však, že se jednoho dne opět shledají...

Zdroj: TV Barrandov


Popis / Obsah / Info k filmu Zastavení na Missouri
Jeden z divácky nejvděčnějších žánrů - western - se v polovině 70. let vybíjel v negaci vlastních, kdysi tak striktně dodržovaných pravidel. Vstoupila do něj realističnost, ale i brutalita a sex. Režisér Arthur Penn mě1 za sebou v roce 1976 už dva úspěšné, netradiční westerny - Kolt pro leváka a Malého velkého muže. Jeho Zastavení na Missouri vyvolalo značnou pozornost jak svými vysokými výrobními náklady, tak způsobem vyprávění, díky kterému dnes ovšem patří mezi nejzajímavější snímky svého žánru. - Zloděj koní Tom Logan s partou kumpánů zneklidňuje svými krádežemi pokojné dobytkáře usazené kolem Missouri. Bohatý Braxton si zaplatí proslulého "lovce lidí" Claytona, aby zloděje našel. Farmáři jsou šokováni stejně jako bandité, když zjistí, že slavný muž je nafintěný psychopat, likvidující své oběti ze zálohy vybraně sadistickým způsobem. Tom Logan, který se usadí v bezprostřední Braxtoncvě blízkosti, svede mu dceru a pokouší se dát do pořádku zanedbanou farmu, musí nakonec s nebezpečným protivníkem vstoupit do otevřeného konfliktu. - Ve westernově netypické krajině se pohybují lidé, kteří neumějí nijak dobře zacházet se zbraní a jejichž snem je z Divokého Západu odejít. Chtějí žít v klidu: Braxton touží číst si své knihy, Jane chce laskavého muže a Tom by se rád usadil. Události však pracují proti nim... - Penn svérázně mísí prvky "realistického" dramatu a komedie, a v postavě Claytona (díky jeho mimořádnému představiteli Marlonu Brandovi) přivádí na westernovou scénu velmi nezvykle stylizovanou postavu. Pozoruhodně kontrastním hereckým protivníkem je Brandovi Jack Nicholson jako Logan.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Pastviny kolem Missouri byly v pionýrských dobách osidlování Ameriky svědky mnoha střetů mezi majiteli stád dobytka, honáky, šerify a zloději koní. Vždycky jenom jeden mohl přežít, jenom jeden si mohl vzít dívku, pro níž se tasily kolty. Mnohokrát ztvárněné téma si vždycky najde svoje příznivce, zvláště je-li obsazeno hvězdami amerického filmu.
Cinema 1991/8/60

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

20 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Úžasná Albánie

18:40 - 19:25

40 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

50 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

25 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Martha von Konssatzki

Konssatzki Martha von

Ivana Davidová

Davidová Ivana

Naposled navštívené:
Martha von Konssatzki

Konssatzki Martha von

Ivana Davidová

Davidová Ivana