Zari
ohodnotit

Září

September

Žánr:
Rok:
1987
Délka:
82 minut
Premiéra v ČR:
18.12.1987
„Nenaplněné touhy skupiny lidí na sklonku léta ve Vermontu... Malé citové etudy Woodyho Allena“
Popis / Obsah / Info k filmu Září
Film Září je dalším Allenovým pokusem o drama a dalším pokusem vyrovnat se Bergmanovým existenciálním úvahám (Podzimní sonáta, která se také zabývá obtížným vztahem matky a dcery), i tentokrát ovšem silně ovlivněný Woodym zbožňovaným Antonem Pavlovičem Čechovem.
Ve filmu tráví konec léta ve venkovském domě ve Vermontu několik ztrápených osob, které mají pocit, že jim v životě ujíždí poslední vlak. Majitelka domu, mladá fotografka Lane (Mia Farrow) je introvertní žena, nešťastná vinou své matky a chce skoncovat s domem, který pro ni představuje pojítko s minulostí, a dům prodat, aby se pokusila najít novou příležitost ve New Yorku. Dochází za ní něžný nápadník, ovdovělý učitel francouzštiny Howard (Denholm Elliott), ale Lane se domnívá, že je zamilovaná do svého souseda Petera (Sam Waterston), trávícího dny snahou napsat román o svém otci, a věří, že mezi nimi k něčemu dojde.
Když k Lane přijíždí na návštěvu blízká přítelkyně Stefanie (Díanne Wiest), která má na několik dní volno od manžela a od dětí, a současně se dostaví i Lanina energická matka, bývalá herečka Diana Frazierová (Elaine Stritch) se svým současným přítelem, penzionovaným fyzikem Lloydem (Jack Warden), Lane se musí postavit přízrakům z minulosti (krýla svou matku, která zabila milence, jenž jí vyhrožoval), a navíc pozoruje i klíčící přitažlivost mezi Peterem a Stephanií. Bouře nevypukla jen venku za okny, ale i v domě, mezi jeho obyvateli se rozpoutá napětí a strach…
Možná, že prvotní inspirací pro tento film bylo Frog Hollow, které Woody často navštěvoval: "Mia má na venkově dům ve velmi čechovovském prostředí. Už dávno jsem chtěl pro tyto kulisy napsat ruské rodinné drama.“ Nakonec to zas jednou dopadlo jinak: než byl scénář hotový, změnilo se počasí a bylo už chladno, a protože Allen chtěl mít ve filmu čechovovské léto zalité sluncem, muselo se natáčet ve studiích. Požádal tedy Santa Loquasta, aby alespoň kulisy a dekorace postavil ve studiích Astorie v New Yorku postavil podobné domu Mii Farrow ve Frog Hollow. Když ale Woody film natočil a začal stříhat, zjistil že není spokojen. Dokonce tak hrubě nespokojen, že se rozhodl film přetočit znovu a v novém obsazení (v původní verzi hráli Maureen O'Sullivan, Christopher Walken, Charles Durning a Elliott hrál původně Lloyda).
V Září jsou všechny postavy obětí svého vlastního strachu a na konec letních prázdnin pohlížejí, jako by to byl konec jejich mládí, když nastávající příchod podzimu je vrátí do jejich nevýrazných životů. Nejsou spokojeni se svým způsobem života a všichni by si přáli dostat šanci začít znovu od začátku. Každý z nich má nějaký svůj vlastní sen, ale zdá se, že jim okolnosti nikdy nedovolí tohoto snu dosáhnout.


Autor: fred.appl

Popis / Obsah / Info k filmu Září
Psychologický snímek, jehož celý děj se odehrává v prostředí venkovského sídla kdesi ve Vermontu, zachycuje komplikované vztahy různorodého souboru lidí, navzájem poutaných citovými, přátelskými a příbuzenskými vztahy, lidí, kteří se spíše míjejí než setkávají. Film sice nedosahuje úrovně vrcholných Allenových děl, ale zaujme promyšlenou drobnokresbou postav, hereckými výkony i formálním mistrovstvím.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Září
V posledních letech máme konečně možnost blíže se seznámit s dílem předního amerického režiséra a herce Woodyho Allena. Po komediích Purpurová růže z Káhiry (1985) a Hana a její sestry (1986) do našich kin přichází drama Září (1987), v němž Allen sám nehraje. Ve svém filmu, který se celý odehrává ve venkovském domě kdesi ve Vermontu (natočeno v newyorských studiích Astoria), soustřeďuje různorodý soubor lidí, navzájem poutaných citovými, přátelskými i příbuzenskými vztahy. Jejich přání a osudy se zřídka setkávají, spíš se míjejí, jak je to ostatně v životě obvyklé. 1 v omezených prostorách několika dekorací Allen dokazuje scenáristickou a režijní zručnost a opírá se o herecké výkony svých představitelů, mezi nimiž dominují Elaine Stritchová a Dianne Wiestová. Zajímavé je, že verze filmu, kterou máme možnost zhlédnout, je v pořadí druhou natočenou. S první Woody Allen neby1 spokojen a rozhodl se celý snímek přetočit, i když z různých důvodů nemohl použít stejné herce. Z původního obsazení zbyly pouze Mia Farrowová a Dianne Wiestová. Pro zajímavost uvádíme původní herecké představitele - Christopher Walken (Peter), Maureen O'Sullivanová (Diana) a Charles Durning (Howard). Denholm Elliott původně ztělesnil postavu Lloyda. Snímek Září sice nedosahuje úrovně Allenových vrcholných děl z konce sedmdesátých let, a1e zaujme promyšlenou drobnokresbou postav i formálním mistrovstvím.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Konec léta v rodinném domku ve Vermontu. Scházejí se tady příbuzní a různí známí a přátelé. V průběhu jednoho společného večera pak vyplývají na povrch různé skryté vztahy mezi přítomnými, jejich nevyslovená přání a nesplněné touhy.
Cinema 1992/3/58

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama