Zari
ohodnotit

Wolverine

The Wolverine

Další název:
Wolverine 3D
Žánr:
Rok:
2013
Délka:
126 minut
Premiéra v ČR:
25.7.2013
„Když je nejzranitelnější, je nejnebezpečnější“
Popis / Obsah / Info k filmu Wolverine
Logan (Hugh Jackman) je nejslavnějším hrdinou ze ságy X-Men. Tento stoletý mutant známý jako Wolverine je vlákán do osidel temné říše jakuzy a samurajů v Japonsku, kde byl naposledy za druhé světové války.
Logan se dává na útěk za doprovodu krásné tajemné dědičky. Poprvé v životě je tak konfrontován s vlastní smrtelností a ocitá se na samé hraně svých fyzických i psychických možností. Na nebezpečné cestě za vzkříšením hrdiny, který se v něm skrývá, se Logan bude muset utkat nejenom s mocnými protivníky z řad lidí a mutantů, nýbrž i s přízraky své vlastní minulosti, jež ho stále pronásleduje. Když Wolverine zkříží své adamantiové drápy se samurajskými meči, aby se prosekal labyrintem lásky, cti a zrady, doopravdy pozná cenu věčného života.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 29.06.2014 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Wolverine
Wolverine už nechce být samuraj bez pána

Snímek „X-men: First Class“ zůstal nepřekonán. Jistě už jsme také viděli akčnějšího Wolverina. Ale zatím ještě nikdy jsme se mu nedostali tolik pod kůži, jako v novém filmu. Klidnější tempo a japonské reálie nejsou pro všechny, ale „Wolverine“ je přes veškeré výhrady velmi povedený.

Ve filmu Wolverine se nejikoničtější postava světa X-Menů vydá na hrdinskou výpravu do Japonska moderní doby. Logana (Hugh Jackman), stoletého mutanta známého pod jménem Wolverine a inspirovaného slavnou komiksovou ságou z dílny vydavatelství Marvel, vtáhne do svých osidel Japonsko, kde byl naposledy během druhé světové války, s jeho temným světem jakuzy a samurajů.
Logan, ocitnuvší se na útěku s tajemnou a krásnou dědičkou a poprvé konfrontovaný s vyhlídkou smrtelnosti, je zatlačen na nejzazší fyzickou i emocionální hranici – do extrémů, kde dosud nikdy nebyl. Na nebezpečné cestě za znovuobjevením hrdiny, který se v něm skrývá, se Logan bude muset poprat nejen s mocnými protivníky, ať už lidmi nebo mutanty, ale i s přízraky své vlastní minulosti, která ho stále pronásleduje. Když Wolverine zkříží své adamantiové drápy se samurajskými meči, aby se prosekal labyrintem lásky, cti a zrady, doopravdy pozná cenu věčného života. „Tento příběh zavede Wolverina do světa, který se diametrálně liší od prostředí kteréhokoli z předchozích filmů série o X-Menech,“ říká Hugh Jackman, který je také jedním z producentů filmu. „Liší se vizuálně i svým tónem. Ve filmu je hodně soubojů, ale ta hlavní bitva probíhá uvnitř Logana samotného: musí se rozhodnout, zda být monstrem nebo se stát člověkem.“

Chystáte-li se na premiéru nebo jakoukoli další reprízu nového snímku s prostým názvem „Wolverine“, počítejte s tím, že se tentokrát maximálně drží předlohy a pokud jste v životě neslyšeli o samurajích, pak si film nejspíš neužijete. Skalní komiksové nadšence a fanoušky Marvelovských postav však potěší. V temném příběhu máme totiž možnost nahlédnout do nejintimnějšího Wolverinova nitra a spolu s ním se zúčastnit boje. Nejde jen o boj se všemi nepřáteli, tentokrát vybavenými katanami, rychlostí a ocelově chladnýma očima. Hlavní boj, který Wolverina čeká, je o něj samotného. O vyrovnání se s minulostí a jasnějším pohledem do budoucna. Wolverine / Logan musí především někde uvnitř sebe najít smysl pro další žití, svá rozhodnutí a vůbec proto, aby své existenci dal smysl. A to se autorům povedlo. Přesvědčit diváka o citlivosti a jakémsi ztracení Logana, o nutnosti najít směr a znovu se postavit na stranu spravedlnosti. Distributor, kterým je CinemArt, doplňuje informace: Titulní hrdina podnikne sólovou výpravu do Japonska, kde ho pohltí vír zločinu, zrady a cti a zároveň se musí vypořádat se svou hrozivou sílou i dosud nepoznanou zranitelností. Když se proplétá pro něj nesrozumitelným světem, objeví Wolverine poprvé svůj vnitřní smysl pro spravedlnost. Tato dějová linka, která mezi fanoušky Wolverina dlouho platila za nejoblíbenější, se stala inspirací pro herce Hugha Jackmana, držitele oscarové nominace, který postavu ztělesnil v šesti kasovních trhácích série X-Men (a v současnosti natáčí sedmý film). Jackman viděl v tomto dosud neznámém úseku hrdinovy minulosti vzácnou příležitost ponořit se ještě hlouběji pod Wolverinovu auru nezničitelnosti a vrhnout na jeho nejtemnější stránky nové světlo.

Ten správný impuls dodalo Jackmanovi setkání s Jamesem Mangoldem – režisérem, který dokázal proměnit příběh Johnnyho Cashe ve strhující drama lásky a vzpoury ve filmu Walk the Line a předělat klasický western 3:10 Vlak do Yumy. „Jim Mangold umí natočit film, který je zábavný, má v sobě neuvěřitelné akční prvky a zároveň obsáhne i všechny subtilnější aspekty postav a vyprávění,“ říká Jackman. „Přiměl mě k tomu, abych ve všech směrech a v každém záběru šel hlouběji, byl zuřivější, prudší, divočejší.“ Mangold se už od samého počátku chtěl vymanit ze šablony filmu vycházejícího z komiksové předlohy. „Na Wolverinovi mě lákala možnost natočit něco úplně jiného než klasický film o superhrdinovi, kde jde o to, zarazit zloduchovi jeho ďábelský plán. V tomto příběhu vycházejí akce a napětí spíše z postavy samotné a jsou zasazeny do úplně jiného světa, jaký jste dosud neviděli.“ A je to tak. Protože – co s hrdinou, který najednou ztrácí schopnosti, jeho nezničitelnost bere za své a stává se tak z vlastní vůle outsiderem, který ztrácí svoji podstatu. Teprve, když je Wolverine nejslabší, nachází skutečnou hnací sílu a smysl svého života. Není ale pozdě? Uvidíte v kině.

Kromě skvělých samurajských soubojů diváky může také nadchnout Jackmanova forma. Od začátku chtěl prý Wolverina posunou nejen emočně, ale i fyzicky. To znamenalo pustit se do nejintenzivnější a nejdisciplinovanější přípravy, jakou dosud prošel: zahrnovala přísnou dietu, tvrdý fyzický trénink a intenzivní výuku bojových umění. „Tu postavu jsem vždycky hrál rád, ale také jsem si pokaždé říkal, kéž bych s ní býval zašel trochu dál z fyzického hlediska,“ přiznává Jackman. „Scénář mi dal příležitost ho posunout dál emocionálně a totéž jsem chtěl udělat i fyzicky. Začal jsem trénovat a zahájil velmi přísnou dietu dlouho před natáčením, protože čas na přípravu jsme měli. A myslím, že se to vyplatilo, protože když se podívám na plátno, vidím tam Wolverina. Myslím, že je pro něj důležité, aby byl štíhlý, aby mu byly vidět žíly, ale zároveň musí být samozřejmě silný. Vždycky jsem chtěl, aby se lidi podívali na plátno a řekli si, fíha!“ Zdařilo se. Kromě Jackmana se na plátně objeví řada japonských herců a (co do místa narození) také jedna východní nebezpečná kráska. Rila Fukushima, pro niž je „Wolverine“ teprve druhým filmem, si střihla roli Yukio, objeví se také Hiroyuki Sanada v roli Shingen Yashidy, ale známe ho už třeba ze snímku „Křižovatka smrti 3“ (2007). Zmiňovanou zákeřnou Viper si zahrála ruská herečka Svetlana Khodchenkova, které jsme si mohli všimnout ve filmu „Někdo musí z kola ven“ (2011) a do své role Jean Grey se vrátila Famke Janssen („Jeníček a Mařenka – Lovci čarodějnic“ 2013). Kameru měl na starost Ross Emery, jehož nejznámější prací je nejspíš trilogie „Matrix“. A výbornou hudbu k filmu složil Marco Beltrami, který má nyní kina téměř pro sebe, protože jeho dílo můžeme slyšet i ve snímcích „A Good Day to Die Hard“, „World War Z“ (oba 2013) nebo také teprve přicházející „Carrie“.

Shrnuto a podtrženo – „Wolverine“ stojí za návštěvu kina, a i když se objeví spousta kritiků, kterým bude chybět víc barvy a mumraj běžný u filmů natočených podle komiksů, já dávám filmu něco mezi 75 a 80%. Jako největší plus vidím fakt, že málokdy máte možnost si tak moc vychutnat a poznat některého hrdinu. A japonská symbolika ve spojení s akcí a Wolverinem funguje.

Ivan Hladík (www.ivanhladik.cz)

The Wolverine
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný / Fantasy
USA, 2013, 126 min
Režie: James Mangold
Hrají: Hugh Jackman, Famke Janssen, Hirojuki Sanada,
Will Yun Lee, Brian Tee…
ČR premiéra: 25. 7. 2013, CinemArt
www.thewolverinemovie.com


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Wolverine
Wolverine (Hugh Jackman), nejslavnější hrdina ze ságy X-Men, se v novém, výpravném akčním dobrodružství podívá do současného Japonska. V pro něj zcela neznámém a nesrozumitelném světě se střetne se svou největší nemesis. Z nelítostné bitvy na život a na smrt odejde navždy poznamenaný. Prvně v životě se cítí zranitelný, ocitá se na samé hraně svých fyzických a psychických možností. Zdaleka nebojuje jen se smrtícími samurajskými meči, ale i s vlastní smrtelností. Z těchto vnitřních a vnějších bojů pak vyjde mnohem silnější, než kdy býval.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Wolverine
Ve filmovém universu komiksové společnosti Marvel si frustrovaný samotář Logan alias zmutovaný superhrdina Wolverine (Rosomák) vydobyl výjimečné postavení: po trojici „kolektivních“ adaptací komiksových příběhů X-Men (2000-2006; FP 10/2000, 6/2003, 7/2006) se mihl i v jejich prequelu X-Men: První třída (FP 8/2011). Po nepříliš zdařilém (leč divácky úspěšném) příběhu o původu sympatického mstitele bezpráví X-Men Origins: Wolverine (FP 6/2009) přichází do kin další díl volné série, v němž je rosomáčí muž James Logan opět hlavním hrdinou. – Nový snímek potvrzuje, že u filmových příběhů party mutantů s mimořádnými schopnostmi, kterou před půlstoletím vymyslel komiksový autor Stan Lee, se zajímaví tvůrci typu Bryana Singera a Matthewa Vaughna střídají s netečnými řemeslníky typu Bretta Ratnera či právě Jamese Mangolda, který režíroval Wolverina jako prvoplánovou, naivní akční podívanou. – Při sledování protagonistových nových osudů neznalost předchozích filmů ani marvelovských předloh nevadí. Logan má (tak jako všichni dnešní superhrdinové) problémy se svou ne-lidskou identitou zabijáka s vysunovacími adamantiovými drápy. Příběh o „monstru“, znaveném vlastní nesmrtelností, je v souladu s (v titulcích neuvedenou) komiksovou předlohou z roku 1982 situovaný do současného Tokia. Do Japonska se protagonista přesouvá z Yukonu, kde se v ústraní marně pokouší odpoutat od minulosti a najít klid po nešťastném zabití milenky Jean Greyové (viz film X-Men: Poslední vzdor – FP 7/2006). Pro Logana pošle japonský průmyslník Yashida, jemuž superhrdina při bombardování Nagasaki v srpnu 1945 zachránil život. Brzy se však ukáže, že umírající stařec chce mutanta zaplést do svých nekalých plánů: touží jeho nesmrtelnost získat pro sebe, v čemž mu pomáhá zmutovaná americká vědkyně doktorka Greenová/Viper (Zmije). Ve hře jsou i zlovolný snoubenec a ziskuchtivý otec Yashidovy vnučky Mariko, která ztělesňuje tradiční hodnoty a do které se hrdina zamiluje. Na Loganově straně je i mladá bojovná japonská mutantka Yukio, obdařená schopností předvídat budoucnost. – Film spoléhá na nezajímavě pojaté 3-D, prostoduše pojatou komiksovou mytologii a stereotypní bojové akce, jejichž středobodem je titulní hrdina v sympatickém podání Hugha Jackmana. - Pod závěrečnými titulky se inzeruje další díl X-Menů.
-ap-, Filmový přehled 2013/10


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Deadpool & Wolverine (2024)

 Deadpool & Wolverine (2024)
Deadpool & Wolverine n
 
Žánr: akční / komedie / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Shawn Levy

(pokračování)

Noví mutanti (2020)

 Noví mutanti (2020)
Noví mutanti n
X-Men: The New Mutants
Žánr: akční / horor / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Josh Boone

(pokračování)

X-Men: Dark Phoenix (2019)

 X-Men: Dark Phoenix (2019)
X-Men: Dark Phoenix n
Dark Phoenix
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Simon Kinberg

(pokračování)

Logan: Wolverine (2017)

 Logan: Wolverine (2017)
Logan: Wolverine n
Logan
Žánr: sci-fi / akční
Země: Spojené státy americké
Režie: James Mangold

(pokračování)

X-Men: Apokalypsa (2016)

 X-Men: Apokalypsa (2016)
X-Men: Apokalypsa n
X-Men: Apocalypse
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Bryan Singer

(pokračování)

X-Men: Budoucí minulost (2014) [2k digital]

 X-Men: Budoucí minulost (2014) [2k digital]
X-Men: Budoucí minulost n
X-Men: Days of Future Past
Žánr: akční / fantasy / sci-fi / komiks
Země: Spojené státy americké / Velká Británie / Kanada
Režie: Bryan Singer

(pokračování)

X-Men: První třída (2011)

 X-Men: První třída (2011)
X-Men: První třída n
X-Men: First Class
Žánr: sci-fi / akční / drama / komiks
Země: Spojené státy americké
Režie: Matthew Vaughn

(pokračování)

X-Men Origins: Wolverine (2009)

 X-Men Origins: Wolverine (2009)
X-Men Origins: Wolverine n
 
Žánr: akční / fantasy / sci-fi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Gavin Hood

(pokračování)

X-Men: Poslední vzdor (2006)

 X-Men: Poslední vzdor (2006)
X-Men: Poslední vzdor n
X-Men: The Last Stand
Žánr: fantasy / akční / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Brett Ratner

(pokračování)

X-Men 2 (2003)

 X-Men 2 (2003)
X-Men 2 n
 
Žánr: komiks / sci-fi / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Bryan Singer

(pokračování)

X-Men (2000)

 X-Men (2000)
X-Men n
 
Žánr: sci-fi / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Bryan Singer

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

06:00 - 06:25

20 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

06:00 - 06:50

20 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:05 - 06:55

15 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Jen počkej! (1969) [TV seriál]

06:05 - 06:25

15 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama