Duben
ohodnotit

Vyšší princip

Další název:
Higher Prlnciple
Rok:
1960
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
23.11.1960
„Slavné české okupační drama, které získalo mnohá ocenění doma i ve světě.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vyšší princip



Český film natočený podle povídky Jana Drdy z knížky Němá barikáda. Děj filmu se odehrává v roce 1942 poté, co byl spáchán atentát na Heydricha. V zemi je výjimečný stav a nacisté se zběsile mstí. Film však nevypráví o žádném okázalém hrdinském činu v boji s okupanty, ale zachycuje spíš všední statečnost a hrdost lidí postavených tváří v tvář smrti. Odehrává se v jednom maloměstském gymnáziu, kde se právě nejvyšší ročník připravuje k maturitám. Jejich průběh je však narušen zatčením tří chlapců za to, že na portrét zabitého Heydricha přimalovali knírek a vousy. Marně se třídní profesor Málek, klasický filolog, snaží o jejich záchranu. Všichni tři jsou popraveni, přestože velitel gestapa přislíbil hochy propustit.


Autor: Jiří

Popis / Obsah / Info k filmu Vyšší princip



"..vražda na tyranu není zločinem."
Neúspešný študent v poslednom ročníku gymnázia nie je pripustený k maturite, a preto sa pomstí tým, že skupinu troch spolužiakov, ktorí sa podieľajú na nevinnom žarte, udá v júni 1942 gestapu (tajná štátna polícia nacistického Nemecka). Dej je sfilmovaný na základe skutočných udalostí s čias Protektorátu Čiech a Moravy, keď bol na Reinharda Tristana Eugena Heydricha, zastupujúceho ríšskeho protektora, spáchaný atentát v máji 1942. Film vyznieva pravdivo smutne. Výber hercov, skvelá réžia a kamera spolu s hudobným podfarbením stvárňujú presvedčivú autentickosť tejto ťažkej doby.


Autor: Imo

Popis / Obsah / Info k filmu Vyšší princip



Mnozí znají pouze slavnou větu „Z vyššího principu mravního není vražda na tyranu zločinem!“, aniž by viděli vynikající snímek podle předlohy Jana Drdy. Krátkou povídku rozvinul Jiří Krejčík na plochu celovečerního filmu, v němž se soukolí heydrichiády ve spojení s klukovskou prostořekostí odvíjí do finální hořké tragédie. Přestože některé postavy (zejména ctnostný student) jsou trochu neživotné, vše skvěle doplňuje dramaturgie neodvratitelného konce, kterému nemůže vzdorovat ani humanisticky založený profesor v podání Františka Smolíka.

Kino Aero


Popis / Obsah / Info k filmu Vyšší princip



Rok 1942 - období heydrichiády. Za nevinný žertík jsou na udání spolužáka popraveni tři spolužáci maturitního ročníku. Starý profesor latiny projeví veřejně nesouhlas s tímto nelidským činem. Významný dramatický film se strhujícími hereckými výkony.
Březina Václav/Lexikon českého filmu


V roce 1942, po atentátu na Heydricha, jsou za nevinný žertík popraveni tři studenti maturitního ročníku. Starý profesor, který vše posuzuje z hlediska vyššího principu, veřejně vysloví svůj nesouhlas s tímto nelidským činem.


Několik gymnazistů provede nevinný studentský žertík a je zatčeno pro údajné schvalování atentátu. Jejich nesmyslná smrt inspiruje stárnoucího profesora latiny (František Smolík) k proslovu o vyšším mravním principu... Hlavní role modelového dramatu o lásce, odvaze a konformismu sugestivně ztvárnili Ivan Mistrík a Jana Brejchová.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

10:30 - 11:30

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

ČT2 - 24 hodin v životě zvířat

09:45 - 10:40

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:55

62 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10