Zari
ohodnotit

Vše pro lásku

Žánr:
Rok:
1930
Premiéra v ČR:
23.10.1930
„Příhody hanáckého sedláka a jeho neteře na prázdninách“
Popis / Obsah / Info k filmu Vše pro lásku
Film "Vše pro lásku" byl považovaný za první moravský film, takže jeho premiéra v Brně byla tehdy docela obřadná. Ta pravá nálada, jakou film dovedl u diváků navodit, a pro ně byl nakonec dělán - se dala poznat až při repríze, to znamená při lidovém představení.To byl také názor režiséra Martina Friče a Suzanne Marville a z obecenstva, které hned při tomto představení naplnilo brněnské kino Republika, málokdo věděl, že tito umělci jsou inkognito mezi nimi jako prostí diváci. A měli jistě radost z přijetí svého filmu.

Obecenstvo se znamenitě bavilo a nepřemýšlelo o tom, zda ten či onen režijní nápad již někde vidělo, pro ně bylo hlavní věcí, že je do filmu dobře umístěný a že jej umělci,známí z divadel a českých filmů dobře zahráli. Film byl rozhodně zábavný. Naše rutinované hvězdy: Suzanne Marville a J. W. Speerger ovšem nezklamali, ale stréček Matěj Křópal z Břochovan (Valentin Šindler) a František Klika rozhodně překvapili, když zahráli rázovité figurky bez jevištního přehánění.

Spolupráce režiséra a kameramana zachytila několik zdařilých náladových snímků z Hané a zejména ve slavnosti dožínek ukázala smysl pro umírněnost, takže ve filmu působí tyto obrazy milou sousedskostí a rozhodně diváka neunavovaly. Krojový a národopisný ráz je zde přesně zachován na rozdíl od ležérnosti, s jakou v této věci národopisnou stránku odbývají pražští výrobci. Takže: v brněnském kinu Republika, se tenkrát podařil i přiléhavý hudební doprovod, složený z motivů národních písní a českých oper.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Vše pro lásku
Na hanáckém gruntu hospodaří Matěj Křópal se svou ženou. Na prázdniny k nim přijede neteř Věra. Při malé dopravní nehodě potká Věra svého známého inženýra Peterse, který je zasnouben s emancipovanou Olgou. Věřino bohatství ho však tak zláká, že se Věře začne dvořit. Do sousedního statku přijede na letní byt bohatá vdova se zhýčkaným synem Douglasem, který se do Věry zamiluje a po Petersově odjezdu ji stále obletuje. Při návštěvě Brna se Matěj dostane v kavárně do sporu s pánem a dámou, kterými jsou Peters s 0lgou. Peters, který se s Matějem osobně předtím nesetkal, ho urazí. Peters se opět vypraví za Věrou, narazí na Douglase a zesměšní ho. Při pokusu o pomstu je Douglas Petersem zbit. Žně končí a slaví se dožínky. Přijede i Peters, uvidí Matěje, a ten ho vyžene. Cestou zpět Peters sveze Věru, ale potkají auto s Douglasem a žárlivou Olgou. Po krátké honičce Peters havaruje a Douglas Věru zachrání, za což je odměněn polibkem.

Poslední němý film režiséra Martina FRIČE s rázovitou postavou stréčka Matěje Křópala z Břochovan, kterého, stejně jako představitele - brněnského herce Valentina ŠINDLERA obdivovali četní posluchači pravidelných rozhlasových pořadů. Titul byl uveden v době kulminujícího diváckého zájmu o technickou novinku - zvukový a mluvící film - a v kinech prakticky propadl.
Filmové materiály jsou pokládány za ztracené.

ZDROJ: Český hraný film, I. díl


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama