Vše pro lásku (1930)

Vše pro lásku
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 23.10.1930        
„Příhody hanáckého sedláka a jeho neteře na prázdninách“
Film "Vše pro lásku" byl považovaný za první moravský film, takže jeho premiéra v Brně byla tehdy docela obřadná. Ta pravá nálada, jakou film dovedl u diváků navodit, a pro ně byl nakonec dělán - se dala poznat až při repríze, to znamená při lidovém představení.To byl také názor režiséra Martina Friče a Suzanne Marville a z obecenstva, které hned při tomto představení naplnilo brněnské kino Republika, málokdo věděl, že tito umělci jsou inkognito mezi nimi jako prostí diváci. A měli jistě radost z přijetí svého filmu.

Obecenstvo se znamenitě bavilo a nepřemýšlelo o tom, zda ten či onen režijní nápad již někde vidělo, pro ně bylo hlavní věcí, že je do filmu dobře umístěný a že jej umělci,známí z divadel a českých filmů dobře zahráli. Film byl rozhodně zábavný. Naše rutinované hvězdy: Suzanne Marville a J. W. Speerger ovšem nezklamali, ale stréček Matěj Křópal z Břochovan (Valentin Šindler) a František Klika rozhodně překvapili, když zahráli rázovité figurky bez jevištního přehánění.

Spolupráce režiséra a kameramana zachytila několik zdařilých náladových snímků z Hané a zejména ve slavnosti dožínek ukázala smysl pro umírněnost, takže ve filmu působí tyto obrazy milou sousedskostí a rozhodně diváka neunavovaly. Krojový a národopisný ráz je zde přesně zachován na rozdíl od ležérnosti, s jakou v této věci národopisnou stránku odbývají pražští výrobci. Takže: v brněnském kinu Republika, se tenkrát podařil i přiléhavý hudební doprovod, složený z motivů národních písní a českých oper.  Autor: Asmodej

režie:
Martin Frič
 
 
hraje:
Valentin Šindler (stréček Matěj Křópal z Břochovan), Suzanne Marwille (neteř stréčka Křópala Věra), František Klika (Douglas Odkolek), Marie Běhavá (Douglasova matka), Jan W. Speerger (městský elegán ing. Peters), Marie Pavlíková (panímáma Křópalová), Olga Zvachová (Olga, dáma z města)
 
 
námět:
František Klika
 
 
scénář:
Martin Frič, František Klika
 
 
kamera:
Roman Miškevyč
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.