Zari
ohodnotit

Veverka a kouzelná mušle

Rok:
1988
Délka:
67 minut
Premiéra v ČR:
1.9.1989
„Film o snech a touhách těch nejmenších“
Popis / Obsah / Info k filmu Veverka a kouzelná mušle



Zatímco v prvním filmu Nefňukej, veverko! (1988) se malá Kačenka Znamínková musela vyrovnat s narozením dvou bratříčků, tentokrát ji čeká zkušenost mnohem smutnější. Její milovaný děda, který měl ze všech dospělých nejvíc pochopení pro její snění a hry, umřel. Pomáhají jí nejen vzpomínky a hry, které spolu hráli na potoce, jak běhali po louce a zdravili jaro nebo hráli Člověče nezlob se, ale také o tom, že žije na břehu moře a má kouzelnou mušli, která jí splní všechna přání. Jen nesmí být sobecká, marnivá a zlá, jinak přijde o svou krásu. A tak se Kačenka střídavě ocitá u moře, kde jí kouzelná mušle přičaruje nejen dlouhé vlasy a kamarády, s nimiž si může hrát, ale také oživí v písku nakreslená zvířata. Od moře se vrací ke vzpomínkám na chvíle, kdy k nim děda přijel naposledy. Jak šli k vodopádům chytat pstruhy, našli mládě puštíka, které vypadlo z hnízda, a vzali ho domů s tím, že ho vychovají v kleci na půdě. Do radostných okamžiků se sice nakrátko, přesto však stále neodbytněji vkrádá smutná skutečnost.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Veverka a kouzelná mušle



Autorský film režisérky Věry Plívové-Šimkové Veverka a kouzelná mušle bezprostředně navazuje na snímek Nefňukej, veverko! Zatímco v prvním filmu se musela malá Kačenka vyrovnat s novou skutečností, kterou do jejího života vneslo narození bratříčků Péti a Póla, v tomto díle ji čeká zkušenost mnohem smutnější – úmrtí milovaného dědečka z Tatobit, který měl nejvíc z dospělých pochopení pro její snění a hry. Film se odehrává ve třech časových i významových rovinách - reálné, retrospektivní a iluzivní. Bezprostřední ztvárnění dvou hlavních dětských postav Kačenky a Monči patří spolu se silným poetickým nábojem k největším přednostem filmu.
Pokračování rodinné komedie Nefňukej, veverko!


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Veverka a kouzelná mušle



Kačenka dostala od dědy mušli a věří, že je kouzelná. Děvčátko uniká před nemilosrdnou skutečností na mořské pobřeží, kde nechává oživnout zvířata z písku, přikouzlí kamarády a prosí mušli o splnění svých přání.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Veverka a kouzelná mušle



Autorský film režisérky Věry Šimkové-Plívové Veverka a kouzelná mušle bezprostředně navazuje na snímek Nefňukej, veverko! (1988). Zatímco se v prvním filmu musela malá Kačenka vyrovnat s novou skutečností, kterou do jejího života vneslo narození dvory bratrů Péti a Póla, v tomto díle ji čeká zkušenost mnohem smutnější - úmrtí milovaného dědečka z Tatobit, který měl nejvíc z dospělých pochopeni pro její snění a hry. Film má složitou a zejména vzhledem k dětskému divákovi náročnou stavbu. Odehrává se ve třech časových i významových rovinách. Reálné jsou úvodní a závěrečné scény dědečkova pohřbu a návratu Kačenky s rodiči z Tatobit domů. Druhou, retrospektivní rovinou jsou dívčiny vzpomínka na hry s dědou na potoce. Třetí, čistě iluzivní rovinou je Kačenčino snění o životě na mořském břehu. Všechny tři polohy jsou propojeny nejrůznějšími a ne vždy zcela zřetelnými asociačními prostředky. Bezprostřední ztvárnění dvou hlavních dětských postav Helenou Vitovskou a Terezou Vokurkovou patří spolu se silným poetickým nábojem k největším přednostem filmu.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Nefňukej, veverko! (1988)

 Nefňukej, veverko! (1988)
Nefňukej, veverko! n
 
Žánr: dětský / rodinný
Země: Československo
Režie: Věra Plívová-Šimková, Drahomíra Králová

(pokračování)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Eggert Ketilsson

Ketilsson Eggert

Jacques Maury

Maury Jacques

Naposled navštívené:
Eggert Ketilsson

Ketilsson Eggert

Jacques Maury

Maury Jacques