Zari
ohodnotit

Utrpení šedé sestry

Die graue Schwester

Žánr:
Rok:
1930
Premiéra v ČR:
28.11.1930
„Svobodná matka se stane řádovou sestrou. Jako ošetřovatelka se znovu setká se svou dcerou, která se právě zotavuje z těžké operace.“
Popis / Obsah / Info k filmu Utrpení šedé sestry
Český film "Utrpení šedé sestry" mohl jako němý film vyhovět poptávce němých kin v mnohém lépe, než to, co se dodávalo, nebo lépe řečeno - co z minulosti se udržovalo s cizí výroby. Tento film měl děj oblíbených ženských románů, kde láska, z počátku šťastná, se intrikami zlých lidí a utrpením musí probojovat k vítězství.

Šedá sestra byla původně poštovní úřednice, která se zamilovala do leteckého důstrojníka. Jejich náhodné setkání u poštovního okénka byla velmi milá scéna. Důstojník byl bohatým majitelem zámku a přes svoji lásku k Haně, stal se manželem koketní a vypočítavé Sylvie, která se svým prohnaným bratrem dovedla se nejen Hany zbavit, ale i zostudit ji v očích jejího milence. Nemilosrdný osud drtivě doléhá na Hanu, která se stala matkou a byla nucena dítě svěřit cizím lidem.

Autor stejně jako režisér Karel Špelina se řadou scén postarali, aby soucitní diváci prošli celou škálou obav a nadějí, než si nakonec oddechnuli nad shledáním všech tří. Anitě Janové dobře padly dramatické scény, byla v nich přirozená, jako zase Bronislava Livia v rozmarech zhýčkané kokety. Pražský oblíbenec Václav Norman přeháněl v touze po tom, aby se líbil svým ctitlekám i v hledišti! Tento film byl již labutí písní němého filmu. Český němý film se nenávratně tímto snímkem stával minulostí.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Utrpení šedé sestry
Poštovní úřednice Hana Krásná se zamiluje do letce Romana Vinického, který je však už zasnouben se Sylvou Mauerovou. Roman Haniny city opětuje, ale musí odjet pracovat do ciziny. Hana zjistí, že čeká s Romanem dítě. Sylva se dozví o Romanově lásce k Haně a postará se, aby Hanu přeložili do podhůří. Při porodu Hana prozradí jméno otce a lékař napíše Romanovi dopis. Dopisu se však zmocní Sylvin bratr Adolf a nabídne Haně, která je bez prostředků, že její dcerku zaopatří. Zoufalá Hana souhlasí, a poté se chce utopit. Je zachráněna řádovými sestrami. Roman se vrátí domů a zjistí, že Hana zmizela. Ožení se se Sylvou, ale manželství není šťastné. Po třech letech oznámí chůva Hanina dítěte Adolfovi, že holčička vážně onemocněla. Roman dítě odveze do nemocnice. Operace se zdaří a péčí o dítě je pověřena Hana, která se mezitím stala jeptiškou. Pečovatelka pozná v Haně matku dítěte a sdělí to Romanovi. Ten Hanu vyhledá a vzájemně si vše vysvětlí.

ZDROJ: Český film I., NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

154 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak se žilo v New Yorku roku 1...

08:30 - 09:20

3 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

3 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:15 - 08:45

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama