Utrpení šedé sestry (1930)

Utrpení šedé sestry (Die graue Schwester)

Die graue Schwester

    Žánr: melodrama
    Země: Československo / Rakousko
    Premiéra v ČR: 28.11.1930        
„Svobodná matka se stane řádovou sestrou. Jako ošetřovatelka se znovu setká se svou dcerou, která se právě zotavuje z těžké operace.“
Český film "Utrpení šedé sestry" mohl jako němý film vyhovět poptávce němých kin v mnohém lépe, než to, co se dodávalo, nebo lépe řečeno - co z minulosti se udržovalo s cizí výroby. Tento film měl děj oblíbených ženských románů, kde láska, z počátku šťastná, se intrikami zlých lidí a utrpením musí probojovat k vítězství.

Šedá sestra byla původně poštovní úřednice, která se zamilovala do leteckého důstrojníka. Jejich náhodné setkání u poštovního okénka byla velmi milá scéna. Důstojník byl bohatým majitelem zámku a přes svoji lásku k Haně, stal se manželem koketní a vypočítavé Sylvie, která se svým prohnaným bratrem dovedla se nejen Hany zbavit, ale i zostudit ji v očích jejího milence. Nemilosrdný osud drtivě doléhá na Hanu, která se stala matkou a byla nucena dítě svěřit cizím lidem.

Autor stejně jako režisér Karel Špelina se řadou scén postarali, aby soucitní diváci prošli celou škálou obav a nadějí, než si nakonec oddechnuli nad shledáním všech tří. Anitě Janové dobře padly dramatické scény, byla v nich přirozená, jako zase Bronislava Livia v rozmarech zhýčkané kokety. Pražský oblíbenec Václav Norman přeháněl v touze po tom, aby se líbil svým ctitlekám i v hledišti! Tento film byl již labutí písní němého filmu. Český němý film se nenávratně tímto snímkem stával minulostí.  Autor: Asmodej

režie:
Leo Marten
 
 
hraje:
Anita Janová (Hana Krásná, později jeptiška Dolores), Václav Norman (letecký důstojník Roman Vinický), Jára Kohout (sluha Alois), Čeněk Šlégl (velkostatkář Jan Horák), Bronislava Livia (Vinického snoubenka Sylva Mauerová), John Mylong (Sylvin bratr Adolf), Antonie Nedošinská (Rézi), Wilhelm Sichra (ředitel pošty)
 
 
námět:
Karel Špelina
 
 
scénář:
Karel Špelina
 
 
kamera:
Josef Ambor
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.