Zari
ohodnotit

Ulzanův nájezd

Ulzana's Raid

Další název:
Na stopě Apačů; Keine Gnade für Ulzana; Krvavá mačeta Apačov (SK)
Rok:
1972
Délka:
103 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Ulzanův nájezd
Apač Ulzana znechucený nuzným životem v rezervaci uteče s tlupou soukmenovců z rezervace a podnikne sérii vražedných nájezdů po okolních usedlostech, při kterých nemilosrdně vraždí, znásilňuje a loupí, čímž se stává doslova postrachem pro všechny pokojné arizonské osadníky. Problém narůstá do takových rozměrů, že se tím začne zabývat armáda, která přizve ke spolupráci zkušeného stopaře McIntoshe (Burt Lancaster). McIntosh velmi dobře zná apačskou mentalitu, neboť sám má za manželku Indiánku. Vytvoří vojenský oddíl pod vedením mladého a nezkušeného poručíka De Buina (Bruce Davison) a přibere do trestného oddílu apačského armádního zvěda Ke Ni Taye (Jorge Luke), který je shodou okolností švagr Ulzany. Ulzanova tlupa lstivých Apačů je ve volné přírodě téměř nepolapitelná, nicméně díky zkušenostem McIntoshe a Ke Ni Taye se po neskutečně obtížném pronásledování, podaří celou tlupu zneškodnit. Daň je však vysoká a krvavá, vojenský oddíl je značně zdecimován a sám McIntosh umírá na následky zranění.

Americký film režiséra Roberta Aldriche Ulzanův nájezd (Ulzana´s Raid) z roku 1972 není western v pravém slova smyslu. Je to velmi realistickým, někdy až brutálním způsobem natočené drama, které dobře rezonuje s nechvalným úsekem amerických dějin plošné genocidy původních obyvatel - Indiánů.


Autor: Charlie35

Popis / Obsah / Info k filmu Ulzanův nájezd
Když se apačskému náčelníkovi Ulzanovi podaří utéct z indiánské rezervace San Carlos, vzbudí to v armádní jednotce patřičnou pozornost. Ulzana se skupinkou svých bojovníků totiž představuje nebezpečnou hrozbu, a proto je rychle sestaven stíhací oddíl. Vedoucím tohoto oddílu je poněkud překvapivě ustanoven nezkušený poručík DeBuine (Bruce Davison). Úkolem oddílu je sledovat a stopovat apačské bojovníky, dokud se nevrátí zpět do rezervace, nebo nepřekročí hranice Mexika. Ke spolupráci je přizván také zkušený stopař MacIntosh (Burt Lancaster) a apačský armádní zvěd Ke-Ni-Tai (Jorge Luke). Brzy po svém útěku Ulzana podniká sérii brutálních nájezdů na venkovské usedlosti a stává se postrachem pro celé okolí. Když se s následky apačského plenění setká nesourodá skupina pronásledovatelů, všem dochází, že musí Ulzanu zastavit za každou cenu. Začíná napínavá honička, která vyústí v krvavý střet obou skupin...

Ulzanův nájezd natočil americký režisér Robert Aldrich (Tucet špinavců), který tímto snímkem navázal na osvědčenou spolupráci se slavným hercem Burtem Lancasterem. Společně natočili již v roce 1954 další dva westernové snímky Apač a Vera Cruz. Ulzanův nájezd přestavuje poměrně drsný westernový snímek, který zdařile tematizuje rasovou nesnášenlivost, vyniká napínavým dějem a zdařilou psychologií postav.

Zdroj: Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Ulzanův nájezd
Apač Ulzana, znechucený nuzným životem v indiánské rezervaci, uteče s tlupou soukmenovců z rezervace. Podniknou sérii vražedných nájezdů po okolních usedlostech, při kterých nemilosrdně vraždí, znásilňují a loupí, čímž se Ulzana stává doslova postrachem pro všechny pokojné arizonské osadníky.

Problém narůstá do takových rozměrů, že se tím začne zabývat armáda, která přizve ke spolupráci zkušeného stopaře a veterána McIntoshe. McIntosh velmi dobře zná apačskou mentalitu, neboť sám má za manželku Indiánku. Vytvoří vojenský oddíl pod vedením mladého a nezkušeného poručíka DeBuina a přibere do trestného oddílu apačského armádního zvěda Ke-Ni-Taye, který je shodou okolností švagr Ulzany.

McIntosh však není z těch, kdo indiány nenávidí, ale je mu naprosto jasné, že tyto uprchlíky v čele s Ulzanou je třeba co nejdříve zastavit. Ne příliš pohostinná arizonská krajina se tak na několik dnů stává dějištěm velmi dramatické honičky.

Ulzanova tlupa lstivých Apačů je ve volné přírodě téměř nepolapitelná, nicméně díky zkušenostem McIntoshe a Ke-Ni-Taye se po neskutečně obtížném pronásledování podaří celou tlupu zneškodnit.
Daň je však opravdu vysoká a krvavá. Vojenský oddíl je značně zdecimován a sám McIntosh umírá na následky těžkého zranění na bojišti.
Ke-Ni-Tay se pomstí a Ulzanu zastřelí.

Zdroj: FTV Prima


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Gejzír (2014) [TV pořad]

22:00 - 22:30

25 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Uvnitř Zuckerbergova metamozku

21:50 - 22:50

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Comeback (2008) [TV seriál]

22:20 - 22:55

5 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

21:40 - 22:50

45 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama