Ulzanův nájezd (1972)

Ulzanův nájezd (Ulzana's Raid)
70 %
 
 

Ulzana's Raid

Další název: Na stopě Apačů; Keine Gnade für Ulzana; Krvavá Machetta Apačov

    Žánr: dobrodružný / western
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 103 min.
Apač Ulzana, znechucený nuzným životem v indiánské rezervaci, uteče s tlupou soukmenovců z rezervace. Podniknou sérii vražedných nájezdů po okolních usedlostech, při kterých nemilosrdně vraždí, znásilňují a loupí, čímž se Ulzana stává doslova postrachem pro všechny pokojné arizonské osadníky.

Problém narůstá do takových rozměrů, že se tím začne zabývat armáda, která přizve ke spolupráci zkušeného stopaře a veterána McIntoshe. McIntosh velmi dobře zná apačskou mentalitu, neboť sám má za manželku Indiánku. Vytvoří vojenský oddíl pod vedením mladého a nezkušeného poručíka DeBuina a přibere do trestného oddílu apačského armádního zvěda Ke-Ni-Taye, který je shodou okolností švagr Ulzany.

McIntosh však není z těch, kdo indiány nenávidí, ale je mu naprosto jasné, že tyto uprchlíky v čele s Ulzanou je třeba co nejdříve zastavit. Ne příliš pohostinná arizonská krajina se tak na několik dnů stává dějištěm velmi dramatické honičky.

Ulzanova tlupa lstivých Apačů je ve volné přírodě téměř nepolapitelná, nicméně díky zkušenostem McIntoshe a Ke-Ni-Taye se po neskutečně obtížném pronásledování podaří celou tlupu zneškodnit.
Daň je však opravdu vysoká a krvavá. Vojenský oddíl je značně zdecimován a sám McIntosh umírá na následky těžkého zranění na bojišti.
Ke-Ni-Tay se pomstí a Ulzanu zastřelí.

Zdroj: FTV Prima

režie:
Robert Aldrich
 
 
hraje:
Burt Lancaster (McIntosh), Bruce Davison (Garnett DeBuin), Jorge Luke (Ke-Ni-Tay), Richard Jaeckel, Joaquin Martinez (Ulzana), Lloyd Bochner (Charles Gates), Karl Swenson (Willy Rukeyser), Douglass Watson (Cartwright), Dran Hamilton (paní Riordanová), John Pearce, Gladys Holland (paní Rukeyserová), Margaret Fairchild (Abbie Ginsford), Richard Bull (Ginsford), Dean Smith
 
 
scénář:
Alan Sharp
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.