Duben
ohodnotit

Úhel pohledu

Vantage Point

Další název:
Uhol pohľadu (SK)
Rok:
2008
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
10.4.2008
„8 lidí, 8 úhlů pohledu, 1 pravda“
Popis / Obsah / Info k filmu Úhel pohledu
Na náměstí ve španělské Salamance je při zahájení významného protiteroristického summitu zasažen dvěma výstřely americký prezident. Ozve se vzdálený výbuch a později dojde k explozi na samotném náměstí. Dění sleduje v přenosovém voze televizní režisérka Rex. Situaci na místě řeší špičkový agent z prezidentovy ochranky Thomas Barnes. Dalšími protagonisty jsou španělský policista Enrique, který se zapletl s teroristkou Veronikou, strůjce atentátů Suarez, zdatný zabiják Javier, jehož teroristé vydírají, americký prezident Ashton, jeho krajan, turista Howard Lewis, zaznamenávající dění na digitální kameru, Barnesův zrádný kolega Taylor a v neposlední řadě i holčička Anna. Příběh se několikrát vrací k situaci před atentáty a během nich. Pak sleduje vyvrcholení událostí - zločinci zahynou a spravedlnost slaví díky Barnesovi své vítězství.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Úhel pohledu
POZOR SPOILER

Ve Španělsku, v Salamance se sejdou vůdci ze sto padesáti zemí světa, aby společně dohodli postup v boji proti terorismu.
Toto bedlivě sleduje televizní štáb stanice GNN a reportérka Angie. Kamery na chvíli zaberou i člena ochranky Thomase Barnese. V přímém přenosu jde pak vidět, jak někdo střílí na presidenta a následuje exploze. Následně již vidíme jen Angii ležet v krvi na zemi.
Thomas Barney vzpomíná, jak kdysi zachránil presidenta vlastním tělem. Nyní má podobný úkol. Zdá se mu, že vidí pohyb v jednom z oken, ale hlásí mu, že je to jen větrák. Přesto na presidenta někdo odněkud střílí. Barney vběhne až do přenosového vozu GNN a zde si nechá přehrát záznam. Zde spatří něco, co jej vyburcuje k akci.
Mladík s plnovousem je zastaven Barneym, ale ukáže se, že je to policajt. Ten vidí, jak děvče Veronika hází pod stůl tašku. To vše natáčí kamerou Howard Lewis. Vousáč uteče a ocitá se pod mostem, kde je postřelen.
Howard dává k dispozici záznam Barneymu. Ten chce běžet pryč, ale jeho kolega Kent to bere na sebe. Howard dobíhá až k mostu, kde je postřelen vousatec.
President je udiven chováním jeho ochranky, která muže který mu zachránil život použije jako testovací objekt. Je mu však sděleno, že si jej chtěli ověřit. Ano, mluví se o Barneym. Vtom někdo vrazí dovnitř a postřílí několik mužů.
Mladá žena ukazuje muži fotku jeho bratra, které ho on může zachránit spoluprací. Ten nakráčí do hotelu a postřílí několik mužů. Neví, že jeho bratr již byl zastřelen. I zde dochází k explozi, kterou způsobí mladík jako lidská nálož. President je unesen a dochází k další automobilové honičce. Po ní je Barney opět postřelen, ale nevadí mu to, aby dál pronásledoval zločince…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Úhel pohledu
Během historického protiteroristického summitu ve Španělsku je prezident Spojených států zastřelen kulkou z pušky atentátníka. Přímými svědky vraždy bylo osm různých lidí. Co ale opravdu spatřili? Každý z nich nabízí svůj pohled na osudové události a pravda o atentátu pomalu dostává svou podobu. Ale zrovna ve chvíli, kdy už konečně myslíte, že znáte odpověď, přichází závěrečné děsivé odhalení.
ÚHEL POHLEDU je šokující politický akční thriller, ve kterém se představují Dennis Quaid, Matthew Fox, držitel Ceny Akademie Forest Whitaker (Nejlepší herec – Poslední skotský král, 2006), Sigourney Weaver a držitel Ceny Akademie William Hurt (Nejlepší herec – Polibek pavoučí ženy, 1985).


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Úhel pohledu
Příběh akčního thrilleru Úhel pohledu sledujeme očima osmi různých lidí, kteří se společně pokoušejí odhalit pravdu o pokusu o atentát na prezidenta Spojených států. Thomas Barnes (Dennis Quaid) a Kent Taylor (Matthew Fox) jsou agenty Tajné služby, kteří mají za úkol ochraňovat prezidenta Ashtona na klíčovém summitu, týkajícím se celosvětové války proti teroru. Když je tento krátce po přicestování do Španělska postřelen, nastává chaos a během honu na atentátníka se protínají osudy různých lidí. Mez přihlížejícími se nachází Howard Lewis (Forest Whitaker), americký turista, který se domnívá, že střelce zachytil svou kamerou, na kterou celou událost nahrávala pro své děti. Na místě činu je i americká producentka zpravodajství Rex Brooks (Sigourney Weaver). Tak, jak tito a další lidé postupně doplňují jednotlivé části skládačky, začínají se odhalovat děsivé souvislosti.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Úhel pohledu
Politický thriller debutujícího scenáristy Barryho L. Levyho a debutujícího televizního režiséra Petea Travise Úhel pohledu popisuje v duchu názvu mohutný teroristický útok z pohledu několika jeho svědků či samotných aktérů. – Na Hlavním náměstí ve španělské Salamance je při zahájení významného protiteroristického summitu zasažen dvěma výstřely americký prezident. Ozve se vzdálený výbuch a později dojde k explozi na samotném náměstí. Dění sleduje v přenosovém voze televizní režisérka Rex. Situaci na místě řeší špičkový agent z prezidentovy ochranky Thomas Barnes. Dalšími protagonisty jsou španělský policista Enrique, který se zapletl s teroristkou Veronikou, strůjce atentátů Suarez, zdatný zabiják Javier, jehož teroristé vydírají, americký prezident Ashton, jeho krajan, turista Howard Lewis, zaznamenávající dění na digitální kameru, Barnesův zrádný kolega Taylor a v neposlední řadě i holčička Anna. – Příběh se několikrát vrací k situaci před atentáty a během nich a následně sleduje vyvrcholení událostí, v němž zločinci zahynou a spravedlnost slaví díky Barnesovi své vítězství. – Tvůrci zručně pracují s moderními natáčecími postupy; realisticky a dynamicky zachycují různé situace, přičemž uplatňují žánrové prvky jako honičky, přestřelky nebo pyrotechnické efekty. Zdá se však, že scénář je příliš překombinovaný a závěrečné řešení až příliš poplatné tradičnímu hollywoodskému kodexu (teroristé jsou dostiženi, protože nabourají, když se vyhýbají dívence na ulici, ačkoli mají na triku desítky nevinných obětí, dokonalý prezident by se asi osvobodil sám atd.). – V Salamance se točily jen některé záběry. Jinak štáb pracoval v Mexiku.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2008/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1996) [TV pořad]

15:25 - 16:05

4 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

15:25 - 16:10

4 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:35

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

59 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10