Zari
ohodnotit

Transcendence [2k digital]

Rok:
2014
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
17.4.2014
„Co kdyby vznikl zcela nový druh inteligence?“
Popis / Obsah / Info k filmu Transcendence



Will Caster je skvělý vědec, pokoušející se o stvoření dokonalé umělé inteligence, která by byla plně soběstačná a dokázala pracovat na základě emocí podobných těm lidským. Ne všichni však jeho teze vítají. Existuje skupinka radikálů, jejímž prvotním cílem je zachovat lidství, které musí mít vždy navrch nad technologiemi. Spáchají na Willa atentát a jeho tělo zasáhne radioaktivní kulka. Jeho kolegyně a zároveň životní partnerka Evelyn společně s kolegou Maxem vymyslí plán, jak zachránit alespoň část z Willa tím, že nahrají do superpočítače Willovo kompletní vědomí, včetně vzpomínek a vůbec celého obsahu mozku. Will umírá na nemoc z ozáření, avšak jeho vědomí se najednou probouzí. Je to skutečně Will?

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Transcendence



Přední vědec Dr. Will Caster (Johnny Depp) zkoumá umělou inteligenci a jeho snem je vytvořit dokonalý stroj, schopný vnímat emoce zkombinované s kolektivní inteligencí a vědomím lidstva.
Jeho kontroverzní experimenty z říše snů mu přináší slávu i nepřátele. Extrémisté z řad odpůrců umělé inteligence se ho pokusí zastavit a spáchají na něj atentát ve chvíli, kdy je jeho dílo téměř u konce. Sami tím však „božský experiment" uspíší a Will osobně se v projektu transcendence stane hlavním hrdinou. Pro jeho ženu Evelyn (Rebecca Hall) a nejlepšího přítele, vědce Maxe (Paul Bettany) najednou vyvstane otázka: “Když je to možné, je to i správné?” A stane se, že Willovo vědomí připojí k super počítači a obřímu vesmíru umělé mysli, kterou sám vytvořil. Důsledky záhy pocítí celý svět. Willova původní touha obsáhnout vědění celého světa se však rychle mění v jiný cíl: získat nad celým světem kontrolu.

Zdroj: JOJ


Popis / Obsah / Info k filmu Transcendence



Režijní debut Wallyho Pfistera, dlouholetého kameramana Christophera Nolana, Transcendence je psychologickým sci-fi thrillerem s akčními prvky na oblíbené téma umělé inteligence a její hrozby pro lidstvo. – Vědec Max Waters vzpomíná ve světě budoucnosti, poznamenaném zkázou technologií, na své přátele a kolegy, manžele Willa a Evelyn Casterovy. Před pěti lety spolu pracovali na projektu propojení digitální umělé inteligence (zvané PINN) s lidským mozkem (tzv. Transcendenci), což by znamenalo zásadní převrat v existenci lidstva. - Will se stane jednou z obětí skupinky teroristů s dobrými úmysly (RIFT), kteří se pokusí zlikvidovat centrum výzkumu umělé inteligence (AI). Evelyn s Maxem se ho marně pokusí zachránit tajným připojením k PINN. Muž zemře, ale vzápětí se přes počítač, do nějž se podařilo zkopírovat jeho mysl, zjeví přátelům. Max marně varuje Evelyn, aby ho nepřipojovala na internet. Záhy je unesen skupinkou RIFT, vedenou dívkou Bree. Will jako AI ovládne síť. Přiměje milovanou a milující Evelyn (jíž se zjevuje zpočátku jen na monitoru, zatímco později se dokáže i zhmotnit) vybudovat laboratoře ve vybydleném městečku Brightwood a začne uskutečňovat plán na proměnu světa. Z lidí vytváří poslušné Hybridy. - Max začne spolupracovat s RIFT, k níž se kvůli nebezpečí zkázy lidstva později připojí i FBI a armáda. Také Evelyn si uvědomí, že věci se vymkly z rukou. Max chce zničit Willa virem, který dobrovolně přijme Evelyn. Akce se sice zdaří, avšak Evelyn zemře spolu se zkázou manželovy sítě. Virus však napadne celý internet a po celosvětovém blackoutu lidstvo musí žít jako v předdigitální éře. – Původně sofistikovaný a v podstatě komorní příběh se postupně mění v běžný thriller s akčními scénami. Jeho zajímavým protipólem je nedávno uvedený film Spikea Jonze Ona (2013, Her) o lásce mezi mužem a umělou inteligencí, představovanou svůdným hlasem Scarlett Johanssonové.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2014/4


Popis / Obsah / Info k filmu Transcendence



Pohledný a úspěšný vědec Will Caster (Johnny Depp) má velký celoživotní sen: vytvořit stroj obdařený umělou inteligencí i schopností vnímat emoce, který by dokázal soustředit kolektivní vědění a vědomí lidstva. Jeho kontroverzní experimenty z říše snů mu přináší slávu i nepřátele. Extremisté z řad odpůrců umělé inteligence se ho pokusí zastavit a spáchají na něj atentát ve chvíli, kdy je jeho dílo téměř u konce. Sami tím však „božský experiment“ uspíší a Will osobně se v projektu transcendence stane hlavním hrdinou.
Pro jeho ženu Evelyn (Rebecca Hall) a dalšího vědce Maxe (Paul Bettany) zde totiž neleží otázka, zda je to možné, ale zda je to správné. A co se vlastně stane. Willovo vědomí připojí k super počítači a obřímu vesmíru umělé mysli, kterou sám vytvořil. Důsledky záhy pocítí celý svět.
Willova původní touha obsáhnout vědění celého světa se však rychle mění v jiný cíl: získat nad celým světem kontrolu. „Pokud ho nezastavíme, bude to konec lidstva v té podobě, jak ho známe,“ konstatuje ve filmu postava Morgana Freemana.

zdroj: Bontonfilm


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama