Duben
ohodnotit

Traffic - Nadvláda gangů

Traffic

Další název:
Traffic: Nadvláda gangov (SK); Traffic - Die Macht des Kartells
Žánr:
Rok:
2000
Délka:
147 minut
Premiéra v ČR:
24.1.2002
„Nikdo neprojde čistý.“
Popis / Obsah / Info k filmu Traffic - Nadvláda gangů
Kriminální příběh režiséra Stevena Soderbergha, který se pod jménem Peter Andrews ujal také kamery, vznikl na motivy stejnojmenného britského televizního seriálu. Osobitým způsobem zpracovává téma boje proti drogám – líčí totiž tři paralelní příběhy, jejichž protagonisté se neznají, ale jsou přitom součástí jediné „obchodní“ sítě od mexické Tihuany po americké Ohio. Nově jmenovaný předseda amerického protidrogového úřadu Robert Wakefield (Michael Douglas), se iniciativně ujme své funkce, ale zjišťuje, že jeho šestnáctiletá dcera je narkomanka. Bohatá Helena Ayalová (Catherine Zeta-Jonesová), která čeká druhé dítě, pochopí až po manželově zatčení, že její muž je drogový boss. A do třetice se mexický policista Javier Rodriquez (Benicio Del Toro) navzdory svým morálním zásadám a proti své vůli stává členem drogového kartelu. Film získal řadu cen, mimo jiné čtyři Oscary, dva Zlaté glóby a Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 18.10.2003 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Traffic - Nadvláda gangů
Film oceněný čtyřmi Oscary a nominovaný na pět je strhujícím průřezem americkým světem drog od nejvyšších postů až po úplné pěšáky na obou stranách barikády. Michael Douglas jako konzervativní soudce je pověřen vést nelítostný boj s drogovou mafií. Netuší, že jeho vlastní šestnáctiletá dcera je závislá na heroinu. Catherine Zeta-Jonesová v roli těhotné ženy, zvyklé na život v luxusu, která fakt, že její manžel je drogový baron, zjišťuje až v okamžiku jeho uvěznění. V tu chvíli začíná bojovat sama za sebe. Mnohonásobně oceněný Benicio Del Toro se jako řadový mexický policista utkává s každodenní realitou drogové mašinérie.

Ocenění: Oscar za režii, nejlepší adaptovaný scénář, střih a vedlejší mužskou roli (Benicio Del Toro), nominace na Oscara pro nejlepší film, Zlatý glóbus za nejlepší scénář a vedlejší mužskou roli, Stříbrný medvěd z Berlinale pro Benicia Del Tora a nominace na Zlatého medvěda pro Stevena Soderbergha, ceny BAFTA (Britské filmové a televizní akademie) za nejlepší adaptovaný scénář a herce ve vedlejší roli a celá řada dalších…


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Traffic - Nadvláda gangů
Film oceněný čtyřmi Oscary a nominovaný na pět je struhujícím průřezem americkým světem drog od nejvyšších postů až po úplné pěšáky na obou stranách barikády.
Michael Douglas jako konzervativní soudce je pověřen vést nelítostný boj s drogovou mafií. Netuší, že jeho vlastní šestnáctiletá dcera je závislá na heroinu.
Catherine Zeta-Jones v roli těhotné ženy, zvyklé na život v luxusu, která fakt, že její manžel je drogový baron, zjišťuje až v okamžiku jeho uvěznění. V tuto chvíli začíná bojovat sama za sebe....
Mnohonásobně oceněný Benicio Del Toro se jako řadový policista na mexické hranici utkává s každodenní realitou drogové mašinérie.
OCENĚNÍ:
- Oscar za nejlepší režii, nejlepší adaptovaný scénář, nejlepší střih a nejlepší vedlejší mužskou roli (Benicio Del Toro)
- nominace na Oscara za nejlepší film
- Zlatý glóbus za nejlepší scénář a nejlepší vedlejší mužskou roli
- Stříbrný medvěd z Berlinale pro Benicia Del Tora
- nominace na Zlatého medvěda pro Stevena Soderbergha
- ceny BAFTA za nejlepší adaptovaný scénář a herce ve vedljší roli a celá řada dalších....

Autor/Zdroj: /DVD


Kriminální snímek režiséra (a v tomto případě také kameramana) Stevena Soderbergha Traffic - Nadvláda gangů vznikl na motivy britského TV seriálu Traffik, zabývajícího se drogovou problematikou. Film, ověnčený mimořádným množstvím cen (mj. čtyři Oscary z pěti nominací) uvedl autor pouhých devět měsíců po svém předchozím úspěchu Erin Brockovich. Tvůrce osobitým způsobem diagnostikuje společenskou nemoc, přičemž téma drog zobrazuje s formální výjimečností: líčí totiž tři paralelně se odvíjející příběhy, jejichž protagonisté se navzájem neznají, avšak jsou přitom součástí jedné a té samé „obchodní" struktury, rozkládající se (přinejmenším) od mexické Tijuany až po americký stát Ohio. Steven Soderbergh snímá dění polodokumentárním způsobem, s použitím ruční kamery. Dojem autenticity zesiluje pomocí zrnitého kontrastního obrazu a také „přesvědčivě" širokým záběrem vyprávění, v němž vystupují i skuteční politici. Každý příběh je přitom vizuálně stylizován podle jiného barevného klíče. Suverénní autorův styl spolehlivě absorbuje i ty složky vyprávění, jež jdou vlastně proti původnímu kvazidokumentaristickému záměru (obsazení prominentních herců, klasická hitchcockovská stavba napětí ve scéně atentátu na korunního svědka). Problematické je smířlivé a citelně moralistické vyústění všech příběhů. Soderbergha ve skutečnosti více zajímá samoobnovitelný organismus drogového byznysu než vnitřní život hrdinů: většina z nich jsou spíše typy (zejm. Robert Wakefield v podání Michaela Douglase), někdy ztvárněné s karikující nadsázkou (mexický generál Salazar) a někdy trpící nevěrohodnou proměnou (Helena Ayalová řeší své problémy cynickým vstupem na špici drogových obchodů). Čestnou a mnoha cenami odměněnou výjimku představuje pragmatický, avšak zásadový policista Javier v podání Benicia Del Tora. Zajímavostí je, že Catherine Zeta-Jonesová byla v době natáčení skutečně těhotná.
CENY (neúplné): Oscary: nejlepší režie (S. Soderbergh), nejlepší herec ve vedlejší roli (B. Del Toro), nejlepší scénář-adaptace (S. Gaghan), nejlepší střih (S. Mirrione).
(zdroj: Filmový přehled)

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Film oceněný čtyřmi Oskary a nominovaný na pět je strhujícím průřezem americkým světem drog od nejvyšších postů až po úplné pěšáky na obou stranách barikády. Michael Douglas jako konzervativní soudce je pověřen vést nelítostný boj s drogovou mafií. Netuší, že jeho vlastní šestnáctiletá dcera je závislá na heroinu. Catherine Zeta-Jonesová v roli těhotné ženy, zvyklé na život v luxusu, která fakt, že její manžel je drogový baron, zjišťuje až v okamžiku jeho uvěznění. V tu chvíli začíná bojovat sama za sebe. Mnohonásobně oceněný Benicio Del Toro se jako řadový policista na mexické hranici utkává s každodenní realitou drogové mašinérie.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Traffic - Nadvláda gangů
Kriminální snímek režiséra (a v tomto případě také kameramana) Stevena Soderbergha Traffic – Nadvláda gangů vznikl na motivy britského TV seriálu Traffik, zabývajícího se drogovou problematikou. Film, ověnčený mimořádným množstvím cen (mj. čtyři Oscary z pěti nominací) uvedl autor pouhých devět měsíců po svém předchozím úspěchu Erin Brockovich (FP 4/2000). Tvůrce osobitým způsobem diagnostikuje společenskou nemoc, přičemž téma drog zobrazuje s formální výjimečností: líčí totiž tři paralelně se odvíjející příběhy, jejichž protagonisté se navzájem neznají, avšak jsou přitom součástí jedné a té samé „obchodní“ struktury, rozkládající se (přinejmenším) od mexické Tijuany až po americký stát Ohio. – Nově jmenovaný předseda amerického protidrogového úřadu Robert Wakefield se iniciativně ujme funkce „protidrogového cara“, záhy však zjistí, že jeho šestnáctiletá dcera Caroline je závislá na tvrdých drogách. Bohatá panička Helena Ayalová, čekající druhé dítě, se až po zatčení manžela dozví, že muž je narkobaronem. Mexický policista Javier Rodriguez se navzdory své bystrosti a předvídavosti i navzdory zkušenostem a morálním zásadám stává proti své vůli členem drogového kartelu. – Steven Soderbergh snímá dění polodokumentárním způsobem, s použitím ruční kamery. Dojem autenticity zesiluje pomocí zrnitého kontrastního obrazu a také „přesvědčivě“ širokým záběrem vyprávění, v němž vystupují i skuteční politici. Každý příběh je přitom vizuálně stylizován podle jiného barevného klíče. Suverénní autorův styl spolehlivě absorbuje i ty složky vyprávění, jež jdou vlastně proti původnímu kvazi–dokumentaristickému záměru (obsazení prominentních herců, klasická hitchcockovská stavba napětí ve scéně atentátu na korunního svědka). Problematické je smířlivé a citelně moralistické vyústění všech příběhů. Soderbergha ve skutečnosti více zajímá samoobnovitelný organismus drogového byznysu než vnitřní život hrdinů: většina z nich jsou spíše typy (zejm. Robert Wakefield v podání Michaela Douglase), někdy ztvárněné s karikující nadsázkou (mexický generál Salazar) a někdy trpící nevěrohodnou proměnou (Helena Ayalová řeší své problémy cynickým vstupem na špici drogových obchodů). Čestnou a mnoha cenami odměněnou výjimku představuje pragmatický, avšak zásadový policista Javier v podání Benicia Del Tora. – Zajímavostí je, že Catherine Zeta-Jonesová byla v době natáčení skutečně těhotná.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2002/1

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Mít tak holku na hlídání (1980...

14:30 - 15:05

10 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

14:20 - 15:15

20 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:30

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

10 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani