Zari
ohodnotit

Thor

Rok:
2011
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
28.4.2011
„Bůh. Rebel. Legenda.“
Popis / Obsah / Info k filmu Thor
POZOR SPOILER

V Novém Mexiku, v krajině Puente Antiguo, stojí osamělý vůz. Všude kolem je pusto a prázdno. Ve voze jsou tři lidé - mladá vědecká pracovnice Jane Fosterová se svým starším pomocníkem Erikem Selvigem a praktikantka Darcy. Jane se zabývá výzkumem atmosféry. Zde čeká na záři, která se má dostavit. Dostaví se - a větší, než kdokoli čekal. Strhne se i větrná bouře, ve které při divoké jízdě autem srazí blonďatého mladíka.

Dříve lidé věděli, že jejich svět není ve Vesmíru jediný. Z jednoho takového přišli ledoví obři a uvrhli Zemi do ledové zkázy. Ale přišel Odin se svými vojsky a zahnal obry i s jejím králem Laufem zpět. Také jim odebral zdroj jejich síly a ukryl jej v Asgardu, své mocné říši. Na Zemi se na něj zapomnělo.

Odin má dva syny, Thora a Lokiho. Je to právě Thor, který je korunován králem, ale v závěrečné fázi je korunovace přerušena. Někdo se pokusil odnést zdroj síly. Otci to vadí, ale nemíní nic dělat. Zato vznětlivý Thor se bez jeho vědomí vydá za svými čtyřmi přáteli a spolubojovníky. Přiměje je, aby šli s ním do Jótunhaimu a zaútočili na ledového krále Laufeho. Tam to dopadne sice dobře, ale nakonec musí Odin zasáhnout. Doma pak Thorovi nelidsky vynadá, zavrhne jej a odesílá navždy pryč.

Právě Thor Odenson je onen mladík, který je sražen autem Jane a jejich společníků. Je odvezen do nemocnice, kde dělá pěknou rotyku. Nakonec špitál opouští a opět se setkává s Jane. V bufetu se dozví o pádu dalšího tělesa a Thor ví, že je to jeho kladivo. Jane jej tam doveze a Thor se pustí do rvačky s agenty SHIAL, aby kladivo Miolmi získal. Jenže když se k němu dostane, zjistí, že nemá sílu je vytáhnout. Takže je nakonec přímo u něj agenty zatčen. Přijde jej „osvobodit“ až Eric, se kterým pak chlastají v baru. Thor jej pak dotáhne dokonale opilého.

Doma v Asgardu se to všechno mele. Loki sice Thorovi již něco naznačil, když jej na Zemi krátce navštívil, ale také tvrdil, že Odin zemřel. Jenže za Thorem přijdou jeho čtyři spolubojovníci a uvádějí vše na pravou míru. Thor musí rozhodně zpět. Ale on nemůže. Za těmi čtyřmi byl vyslán železný obr, který střílí plameny na všechny strany. Těch pět se mu postaví, ale nemají naději. Až tento robot přizabije Thora, nějaká síla mu přinese kladivo z kráteru, kde bylo. Tím se mu dostane i patřičné síly a brnění. A Thor jako Fénix povstává a začíná svůj boj. Robota eliminuje a spěchá domů. Na své planetě se nejprve setká se svým prolhaným bratrem a hned se chytnou. V dalších bojích zůstanou oba viset na Odinových holích, které jim podal k záchraně, když se propadal most do jiných světů. Loki se dobrovolně pouští a propadá se do neznáma. Thor však žít chce, a také naživu zůstává. Jen někde daleko je dívka, která po něm touží, ale most k ní i jinam je navždy zbořen.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Thor
Mocný, ale arogantní válečník Thor je vyhnán z fantastické říše Asgard a poslán na Zem, kde má žít mezi ostatními smrtelníky. Tam se z něj ale brzy stane jeden z nejlepších obránců, který svět chrání před silami zla.


Autor: Yontalcar

Popis / Obsah / Info k filmu Thor
Poznáte ho podle kladiva. Bez něj nedá ani ránu. Je to bůh a také rebel. A možná se stane legendou. Pokud zkrotí vlastní pýchu. Thor se zrodil v severské mytologii a je zároveň členem elitní líhně superhrdinů komiksového gigantu Marvel, který už přivedl na plátna kin jeho sourozence Spidermana, Ironmana nebo mutanty X-Men. Thor je ale výjimečný. Mimo jiné i tím, že se jeho filmového příběhu ujal slavný specialista na Shakespeara Kenneth Branagh.

Thorovu (Chris Hemsworth) otci, vládci bohů Odinovi (Anthony Hopkins), trvalo spoustu let, než ve své říši nastolil křehký mír. Jeho arogantní a domýšlivý syn ale dělá všechno proto, aby tuhle rovnováhu narušil. Když pohár trpělivosti jeho otce přeteče, Odin Thora exemplárně potrestá. Odebere mu jeho božské schopnosti a svrhne ho mezi obyčejné smrtelníky na planetu Zemi. Svržený a zavržený Thor lidmi zpočátku opovrhuje, postupně se mu ale začnou dostávat pod kůži, zejména sličná vědkyně Jane Foster (Natalie Portman). Thorovi ale není dopřáno užívat si pozemského klidu. Jeho bratr Loki (Tom Hiddleston) chce využít Thorova aktuálního oslabení a pošle na něj armádu všehoschopných pochopů, která v duchu přísloví „Když se kácí les, létají třísky", rozpoutá peklo na Zemi. Boží synek se bude muset rychle rozhodnout, jestli nechá lidi za sebe krvácet, nebo se vzchopí, zvedne kladivo a vyrazí na zteč.

Na otázku, proč přešel Kenneth Branagh od shakespearovských adaptací (Hamlet, Mnoho povyku pro nic, Večer tříkrálový) k trikově opulentnímu spektáklu, odpovídá sám režisér lakonicky: „Kdo by nechtěl točit film o nesmrtelných bozích a dalších výjimečných jedincích? Navíc v kombinaci sci-fi, fantasy a akčního dramatu?„ vysvětluje a dodává: „Je to v podstatě obyčejný lidský příběh zasazený do mimořádně epické dimenze." Právě Kenneth Branagh je hlavním důvodem tak hvězdného obsazení. Například čerstvě oscarová Natalie Portman se projektu upsala, aniž četla scénář. „Když jsem se dozvěděla, že to má točit Kenneth Branagh, přišlo mi to natolik úchylné, že jsem v Thorovi hrozně chtěla hrát," říká.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Thor
Vládci bohů Odinovi trvalo dlouhou dobu, než ve své říši nastolil mír. Když probíhá korunovace jeho syna Thora, je přerušena vpádem ledových obrů, kteří se pokusí získat skříňku, s jejíž pomocí by mohli dobýt devět světů. To se jim nepodaří a za trest jsou pohřbeni zaživa. Thor prahne po odplatě a Odin krotí jeho zápal a útok odmítá. Horkokrevný nástupce trůnu neuposlechne otcův příkaz a nechá se vyprovokovat k trestné výpravě, jež znovu rozpoutá válku. Odin však nehodlá dál jeho zpupnost tolerovat. Odebere mu veškeré božské schopnosti a za trest ho svrhne mezi pozemšťany, kde má dojít nápravy. Zavržený Thor lidmi zpočátku opovrhuje, postupně se mu ale začnou dostávat pod kůži, zejména sličná vědkyně Jane Fosterová. Thorovi ale není dopřáno užívat si pozemského klidu. Nově nastalé situace se rozhodne využít jeho mladší bratr Loki, který začne připravovat zradu. Nikdy neměl lepší možnost ke zničení Thora než teď a rozhodne se proto rozpoutat za pomoci svých věrných ničivou zkázu na Asgardu i na Zemi.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Thor
Odin Všeotec před dávnými lety pomohl lidem zbavit se dobyvačných mrazivých obrů, kteří na Zemi uvalili období ledu. Pak se stáhl do svého sídla Asgardu, odkud osvětluje všech devět světů a kde vychovává syny Thora a Lokiho k tomu, aby se z jednoho z nich stal dobrý vládce. Když prchlivý Thor nerozvážným činem otce rozzlobí, je zbaven božských vlastností a zapuzen na Zemi, kam za ním dopadne i jeho pověstné kladivo. Na dezorientovaného božského syna narazí v poušti Nového Mexika astrofyzička Jane, její kolega Selvig a praktikantka Darcy, kteří zkoumají atmosférické jevy. A zatím v magickém Asgardu, kde Odin upadl do božského spánku, proradný bratr kuje pikle... – Režisér Kenneth Branagh odvedl slušnou práci; snímek Thor velkolepou výpravou a fascinujícím světem Asgardu i střetem moderní a mýtické civilizace ctí komiksovou předlohu, vděčně střídá akční, humorné, i ironicky potměšilé scény a Thor, mluvící starobylou řečí je mezi pozemšťany mile naivní a bezradný. Výsledkem je barvitá podívaná s trochu křečovitými parafrázemi Shakespeara a s odkazy na jiné „marvelovské“ filmy, i když tradiční příběh o zmoudření, touze po moci, božské prozíravosti, zradě, lásce a bráně do jiné dimenze není ničím výjimečný. - Po závěrečných titulcích následuje upozornění na pokračování komiksových dobrodružství ve snímku The Avengers, jehož premiéra má být v květnu 2012; objeví se tu i šéf organizace SHIELD Nick Fury, sestavující „tým snů“. Ostatně odkaz na Thora byl už ve snímku Iron Man 2 (FP 7/2010), v němž (po titulcích) objeví agent Coulson kráter po pádu Thorova kladiva.

-kat-, Filmový přehled 2011/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Marvels (2023)

 Marvels (2023)
Marvels n
The Marvels
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Nia DaCosta

(pokračování)

Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023)

 Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023)
Ant-Man a Wasp: Quantumania n
Ant-Man and the Wasp: Quantumania
Žánr: akční / dobrodružný / komedie / mysteriózní / sci-fi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Peyton Reed

(pokračování)

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023)

 Strážci Galaxie: Volume 3 (2023)
Strážci Galaxie: Volume 3 n
Guardians of the Galaxy Vol. 3
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: James Gunn

(pokračování)

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022)

 Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022)
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství n
Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Žánr: akční / fantasy / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Sam Raimi

(pokračování)

Thor: Láska jako hrom (2022)

 Thor: Láska jako hrom (2022)
Thor: Láska jako hrom n
Thor: Love and Thunder
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Taika Waititi

(pokračování)

Ms. Marvel (2022) [TV minisérie]

 Ms. Marvel (2022) [TV minisérie]
Ms. Marvel n
 
Žánr: akční / dobrodružný / drama / fantasy / komedie / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Sharmeen Obaid-Chinoy, Adil El Arbi, Bilall Fallah

(pokračování)

Black Panther: Wakanda nechť žije (2022)

 Black Panther: Wakanda nechť žije (2022)
Black Panther: Wakanda nechť žije n
Black Panther: Wakanda Forever
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Ryan Coogler

(pokračování)

Moon Knight (2022) [TV minisérie]

 Moon Knight (2022) [TV minisérie]
Moon Knight n
 
Žánr: akční / dobrodružný / drama / fantasy / horor / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Mohamed Diab, Justin Benson, Aaron Moorhead

(pokračování)

She-Hulk: Neuvěřitelná právnička (2022) [TV seriál]

 She-Hulk: Neuvěřitelná právnička (2022) [TV seriál]
She-Hulk: Neuvěřitelná právnička n
She-Hulk: Attorney at Law
Žánr: akční / dobrodružný / drama / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Kat Coiro, Anu Valia

(pokračování)

Black Widow (2021)

 Black Widow (2021)
Black Widow n
 
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Cate Shortland

(pokračování)

Eternals (2021)

 Eternals (2021)
Eternals n
 
Žánr: akční / drama / fantasy / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Chloé Zhao

(pokračování)

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech (2021)

 Shang-Chi a legenda o deseti prstenech (2021)
Shang-Chi a legenda o deseti prstenech n
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Destin Cretton

(pokračování)

WandaVision (2021) [TV minisérie]

 WandaVision (2021) [TV minisérie]
WandaVision n
 
Žánr: akční / sci-fi / drama / fantasy / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Matt Shakman

(pokračování)

Spider-Man: Bez domova (2021)

 Spider-Man: Bez domova (2021)
Spider-Man: Bez domova n
Spider-Man: No Way Home
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Jon Watts

(pokračování)

Falcon a Winter Soldier (2021) [TV minisérie]

 Falcon a Winter Soldier (2021) [TV minisérie]
Falcon a Winter Soldier n
The Falcon and the Winter Soldier
Žánr: akční / dobrodružný / drama / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Kari Skogland

(pokračování)

Loki (2021) [TV seriál]

 Loki (2021) [TV seriál]
Loki n
 
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Kate Herron

(pokračování)

Hawkeye (2021) [TV minisérie]

 Hawkeye (2021) [TV minisérie]
Hawkeye n
 
Žánr: akční / dobrodružný / drama / mysteriózní
Země: Spojené státy americké
Režie: Bert , Bertie , Rhys Thomas

(pokračování)

Co kdyby...? (2021) [TV seriál]

 Co kdyby...? (2021) [TV seriál]
Co kdyby...? n
What If...?
Žánr: animovaný / akční / dobrodružný / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Brian Andrews

(pokračování)

Avengers: Endgame (2019)

 Avengers: Endgame (2019)
Avengers: Endgame n
 
Žánr: akční / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Anthony Russo, Joe Russo

(pokračování)

Captain Marvel (2019)

 Captain Marvel (2019)
Captain Marvel n
 
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck

(pokračování)

Spider-Man: Daleko od domova (2019)

 Spider-Man: Daleko od domova (2019)
Spider-Man: Daleko od domova n
Spider-Man: Far From Home
Žánr: akční / dobrodružný / komedie / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Jon Watts

(pokračování)

Black Panther (2018)

 Black Panther (2018)
Black Panther n
 
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi / komiks
Země: Spojené státy americké
Režie: Ryan Coogler

(pokračování)

Avengers: Infinity War (2018)

 Avengers: Infinity War (2018)
Avengers: Infinity War n
 
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Anthony Russo, Joe Russo

(pokračování)

Ant-Man a Wasp (2018)

 Ant-Man a Wasp (2018)
Ant-Man a Wasp n
Ant-Man and the Wasp
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Peyton Reed

(pokračování)

Cloak & Dagger (2018) [TV seriál]

 Cloak & Dagger (2018) [TV seriál]
Cloak & Dagger n
 
Žánr: akční / dobrodružný / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Álex García López, Paul A. Edwards, Peter Hoar

(pokračování)

Thor: Ragnarok (2017)

 Thor: Ragnarok (2017)
Thor: Ragnarok n
 
Žánr: akční / drama / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Taika Waititi

(pokračování)

Iron Fist (2017) [TV seriál]

 Iron Fist (2017) [TV seriál]
Iron Fist n
 
Žánr: akční / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Stephen Surjik, John Dahl, Farren Blackburn

(pokračování)

Strážci Galaxie Vol. 2 (2017)

 Strážci Galaxie Vol. 2 (2017)
Strážci Galaxie Vol. 2 n
Guardians of the Galaxy Vol. 2
Žánr: sci-fi / akční
Země: Spojené státy americké
Režie: James Gunn

(pokračování)

Spider-Man: Homecoming (2017)

 Spider-Man: Homecoming (2017)
Spider-Man: Homecoming n
 
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Jon Watts

(pokračování)

The Defenders (2017) [TV seriál]

 The Defenders (2017) [TV seriál]
The Defenders n
 
Žánr: akční / dobrodružný / krimi
Země: Spojené státy americké


(pokračování)

The Punisher (2017) [TV seriál]

 The Punisher (2017) [TV seriál]
The Punisher n
 
Žánr: akční / dobrodružný / krimi / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Andy Goddard, Tom Shankland, Antonio Campos

(pokračování)

Runaways (2017) [TV seriál]

 Runaways (2017) [TV seriál]
Runaways n
 
Žánr: akční / drama / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Katie Eastridge

(pokračování)

Captain America: Občanská válka (2016)

 Captain America: Občanská válka (2016)
Captain America: Občanská válka n
Captain America: Civil War
Žánr: akční / sci-fi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Anthony Russo, Joe Russo

(pokračování)

Doktor Strange (2016)

 Doktor Strange (2016)
Doktor Strange n
Doctor Strange
Žánr: komiks / dobrodružný / fantasy / akční
Země: Spojené státy americké
Režie: Scott Derrickson

(pokračování)

Luke Cage (2016) [TV seriál]

 Luke Cage (2016) [TV seriál]
Luke Cage n
 
Žánr: akční / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Andy Goddard, Marc Jobst, Clark Johnson

(pokračování)

Ant-Man (2015) [DCP]

 Ant-Man (2015) [DCP]
Ant-Man n
 
Žánr: komiks / akční / sci-fi
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Peyton Reed

(pokračování)

Daredevil (2015) [TV seriál]

 Daredevil (2015) [TV seriál]
Daredevil n
 
Žánr: akční / sci-fi
Země: Spojené státy americké


(pokračování)

Avengers: Age of Ultron (2015)

 Avengers: Age of Ultron (2015)
Avengers: Age of Ultron n
The Avengers: Age of Ultron
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi / komiks
Země: Spojené státy americké
Režie: Joss Whedon

(pokračování)

Jessica Jones (2015) [TV seriál]

 Jessica Jones (2015) [TV seriál]
Jessica Jones n
 
Žánr: akční / drama / krimi
Země: Spojené státy americké
Režie: David Petrarca, S.J. Clarkson, Bill Gierhart

(pokračování)

Agent Carter (2015) [TV seriál]

 Agent Carter (2015) [TV seriál]
Agent Carter n
 
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Louis D'Esposito, Scott Winant

(pokračování)

Captain America: Návrat prvního Avengera (2014) [2k digital]

 Captain America: Návrat prvního Avengera (2014) [2k digital]
Captain America: Návrat prvního Avengera n
Captain America: The Winter Soldier
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi / komiks
Země: Spojené státy americké
Režie: Anthony Russo, Joe Russo

(pokračování)

Strážci Galaxie (2014) [2k digital]

 Strážci Galaxie (2014) [2k digital]
Strážci Galaxie n
Guardians of the Galaxy
Žánr: komiks / dobrodružný / akční
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: James Gunn

(pokračování)

Thor: Temný svět (2013)

 Thor: Temný svět (2013)
Thor: Temný svět n
Thor: The Dark World
Žánr: akční / fantasy / komiks
Země: Spojené státy americké
Režie: Alan Taylor

(pokračování)

Agenti S.H.I.E.L.D. (2013) [TV seriál]

 Agenti S.H.I.E.L.D. (2013) [TV seriál]
Agenti S.H.I.E.L.D. n
Agents of S.H.I.E.L.D.
Žánr: akční / drama / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Joss Whedon

(pokračování)

Iron Man 3 (2013)

 Iron Man 3 (2013)
Iron Man 3 n
 
Žánr: akční / komiks / thriller
Země: Spojené státy americké / Čína
Režie: Shane Black

(pokračování)

Avengers (2012)

 Avengers (2012)
Avengers n
Marvel’s The Avengers
Žánr: akční / dobrodružný / komiks / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Joss Whedon

(spin-off)

Captain America: První Avenger (2011)

 Captain America: První Avenger (2011)
Captain America: První Avenger n
Captain America: The First Avenger
Žánr: akční / fantasy / komiks
Země: Spojené státy americké
Režie: Joe Johnston

(pokračování)

Iron Man 2 (2010)

 Iron Man 2 (2010)
Iron Man 2 n
 
Žánr: akční / sci-fi / komiks
Země: Spojené státy americké
Režie: Jon Favreau

(pokračování)

Neuvěřitelný Hulk (2008)

 Neuvěřitelný Hulk (2008)
Neuvěřitelný Hulk n
The Incredible Hulk
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi / komiks
Země: Spojené státy americké
Režie: Louis Leterrier

(pokračování)

Iron Man (2008)

 Iron Man (2008)
Iron Man n
 
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi / komiks
Země: Spojené státy americké
Režie: Jon Favreau

(pokračování)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jaroslava Brousková

Brousková Jaroslava

Naposled navštívené:
Jaroslava Brousková

Brousková Jaroslava