Zari
ohodnotit

Temná voda

The Deep End

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
14.2.2002
Popis / Obsah / Info k filmu Temná voda
Noční můra padne na Margaret Hall (Tilda Swinton), matku tří spořádaných dětí, když zjistí, že její syn Beau má pletky s mužem. Aby toho nebylo málo, Margaret nachází mrtvé tělo synova milence v blízkosti domu. V hrůze, že Beau má vraždu na svědomí, tělo odveze lodí na hluboké jezero. Jenže rybáři tělo objeví a na scéně je policie a vyšetřování. A ani to nestačí. Jednoho rána zaklepe na dveře jejich domku u jezera tetovaný muž jménem Alek Spera (Goran Višnjić) a žádá výkupné 50.000 dolarů za videokazetu Beaua s milencem v posteli. Ve smrtelné hrůze začne Margaret shánět peníze - tak, aby rodina nic netušila...

Jak daleko může zajít žena v boji za záchranu své rodiny? Může krýt i kriminální čin? Může se ho sama dopustit? Může riskovat vše, včetně svého života? Může obětovat vše, v co věří, včetně hlubokých morálních zásad? Co myslíte? Může?
To je morální výzva, kterou předkládají divákům režiséři a scénáristé zároveň. Scott McGehee a David Siegel ve svém druhém společném filmu (první byl Suture). Předlohou jim byl román Elisabeth Sanxay Holding "The Blank Wall". Tilda Swinton předvedla v roli matky neobyčejně silnou ženu. Na jejím sugestivním výkonu film stojí.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Temná voda
Margaret Hallová žije v domě na pláži. Její manžel je zrovna na moři a ona na čas zůstala sama se třemi dětmi. Jedním z nich je dospívající syn Beau. Beau je gay a naváže vztah s o několik let starším mužem Darbym, kterému však Margaret nedůvěřuje. Když po prudké hádce Beaua a Darbyho nalezne Margaret Darbyho mrtvé tělo na pláži, musí si položit otázku, jak daleko je schopna zajít při ochraně svého syna. Margaret se úspěšně zbaví jeho těla a vše se postupně vrací do normálu. Ale jen do té doby, než se u jejich dveří objeví vyděrač Alek s kompromitující videokazetou a požadavkem na padesát tisíc dolarů.
Krom zjevné detektivní zápletky a homosexuální problematiky jde v Temné vodě také o zobrazení silné ženské hrdinky, která v manželově nepřítomnosti přejímá do jisté míry funkci otce a snaží se za každou cenu a všemi prostředky bránit a udržet vlastní rodinu.
Film Temná voda by se dal považovat za moderní „denní“ verzi filmu noir. Namísto černobílého materiálu a denních scén natáčených v noci využívá k navození potemnělé atmosféry všudypřítomné chladné světlo.

Ocenění: Cena za kameru na filmovém festivalu Sundance 2001, Cena Sierra společnosti filmových kritiků v Las Vegas pro nejlepší herečku 2002
Kino AERO 2003/11


Popis / Obsah / Info k filmu Temná voda
Nekonvenční thriller z venkovského prostředí, který si vynalézavě pohrává s motivem vody. Matka najde zabitého milence svého syna a odstraní stopy domnělé vražily. Stane se však objektem vydíráni jednoho z kumpánů mrtvého hejska.

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


Popis / Obsah / Info k filmu Temná voda
Komorní psychothriller dvojice sanfranciských filmařů Scotta McGeheeho a Davida Siegela Temná voda vznikl podle úspěšného napínavého románu Elizabeth Sanxay Holdingové, poprvé vydaného ve zkrácené verzi v říjnovém čísle magazínu The Ladies’ Home Journal z roku 1947. Příběh matky a mladého vyděrače tvůrci přesunuli z Los Angeles do města u jezera Tahoe a změnili pohlaví jejího dospívajícího dítěte, jež je nepřímou příčinou všech událostí. – Žena v domácnosti Margaret Hallová potopí do jezera tělo homosexuálního milence svého syna Beaua v domnění, že chlapec muže zabil (přičemž ve skutečnosti šlo jen o nešťastnou náhodu). Krátce nato ji kontaktuje známý mrtvého, gay Alek Spera, který chce pro sebe a pro svého partnera peníze za to, že na vztah Beaua a nalezeného mrtvého muže neupozorní policii. Proti všemu očekávání se Alek s Margaret (jejíž manžel je jako kapitán válečné lodi dlouhodobě pryč) sblíží. Oba však musejí čelit jeho bezskrupulóznímu komplicovi, jenž se nechce vzdát peněz. – Autoři pracují s postupy filmu noir, jež rafinovaně přenášejí do obyčejné středostavovské domácnosti (takže se příběh paradoxně odehrává v prosluněných prostředích) a jejž obohacují o nenásilně feministický rozměr. Vyprávění je možná příliš poznamenáno románovou strukturou, zejména v nadměrně dlouhé expozici, která „odstředivě“ rozvíjí jiné téma. Pozoruhodné je však obsazení Tildy Swintonové, která propůjčila své hrdince „nehezkou“ vizáž a chladnou inteligenci, jež zdaleka není v podobných rolích obvyklá. - Román poprvé zfilmoval režisér Max Ophuels pod názvem The Reckless Moment (1949, Chvilka nerozvážnosti) s Joan Bennettovou a Jamesem Masonem v hlavních rolích.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2002/1

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Výsledky losování Šťastných 10

23:09 - 23:10

0 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat Casanovy

22:25 - 00:00

44 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:10

84 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:40 - 23:30

29 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alan G. Glazer

Glazer Alan G.

Klícka

Klícka
Klícka

Naposled navštívené:
Alan G. Glazer

Glazer Alan G.

Klícka

Klícka
Klícka