Zari
ohodnotit

Taxi 121

Žánr:
Rok:
2016
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
1.9.2016
Popis / Obsah / Info k filmu Taxi 121



Je to přesně 14 dní, co byl dopaden údajný sériový vrah pražských taxikářů. Vše začalo tím, když policie našla v lednu 2014 v Lužické ulici odstavený taxík a v něm… Ne, tentokrát se nejedná o další z hrůzných nálezů, o žádný trestný čin, ale o natáčení jedné z klíčových scén celovečerního filmu Taxi 121 režiséra Dana Pánka, který vstoupí na plátna kin již na jaře roku 2016.
Film se opírá o skutečné události. Šokující případ sériového vraha, který zabíjel taxikáře, je stále ještě čerstvý. Co vedlo režiséra a scénáristu filmu Dana Pánka k tomu představit diváckému publiku tak dramatický příběh? „Zajímaly mě situace, které mohl řidič taxíku prožívat. Ta představa byla stejně tak děsivá, jako silná,“ říká Dan Pánek.
Natáčení probíhá v různých pražských oblastech, štáb navštívil dokonce i reálná místa činu. „Naším cílem je vytvořit film, který je do jisté míry minimalisticky pojatý. Diváka vhodí přímo do taxíku, ve kterém se odehraje poslední jízda taxikáře Matěje, kterého ztvární Filip Tomsa. O napětí rozhodně nebude nouze,“ dodává debutující režisér.
„Již během první schůzky s režisérem Danem Pánkem jsem věděl, že do toho půjdu. Jako většina lidí jsem z médií ten případ znal a vzbuzoval ve mně mnoho otázek. Navíc je to scénáristicky velmi silný příběh, kde je co hrát, sešli se tam vynikající herečtí kolegové a fascinoval mě Danův velmi osobní přístup a jeho maximální zaujatost pro věc. Co víc by si herec měl přát?“ doplňuje Filip Tomsa.
Film s perfektně propracovaným scénářem diváka vtáhne do děje. Co prožívá taxikář, když tuší, že s jeho zákazníkem je něco v nepořádku? Dokáže si vůbec někdo z nás představit, jaký je to pocit?
V dalších rolích diváci uvidí například Lenku Zahradnickou, Romana Vojtka, Vlastinu Svátkovou či Dušana Sitka.

ArtCorp


Popis / Obsah / Info k filmu Taxi 121



Jak většina diváků hodnotí filmový snímek TAXI 121?


Na začátku září měl premiéru filmový snímek TAXI 121, thriller na motivy skutečných událostí – vražd taxikářů v okolí Prahy, s kterým debutoval mladý režisér Dan Pánek. Ohlas diváků na film je poměrně pozitivní, k tomuto dni má na československé filmové databázi +- 50% a většinu pozitivních komentářů. Stejně tak i na jiných filmových serverech nemá vůbec špatné hodnocení, FDb.cz +- 75%, Kinobox.cz +- 50% aj.

K čemu jedinému jsou diváci dosti kritičtí je zakončení filmu. Od půlky filmu vstupuje do děje samotný vrah a po celou dobu drží pistoli u hlavy mladého taxikáře a psychicky ho deptá. Většina diváků doufá v pozitivní konec – že taxikáře nechá naživu, ale opak je pravdou – vrah taxikáře zastřelí stejně chladnokrevně jako ostatní před ním. Navíc rozporuplné pocity dá divákovi samotné zakončení filmu, kde zastřelený taxikář zvedá telefon své ženě a z posledních sil do něj mluví. Na toto téma proběhla plodná diskuze na facebooku šéfredaktora DIS ÚK Ondřeje Syrového, do níž se zapojili i samotní herci. „Vrah pražských taxikářů“, herec Dušan Sitek, argumentoval tím, že by si každý divák měl konec vyložit po svém a jak chce, a právě proto byl zvolen tento „otevřený“ konec. Herečka Simona Prasková, která si ve filmu zahrála arogantní zákaznici, vnímá konec idealisticky a vidí v něm možný začátek pro pokračování filmu.

Naopak diváci velmi pozitivně hodnotí scénář, kameru, herecké výkony a skvěle rozvinutou psychologii postav (zvláště od druhé poloviny filmu).

Když jsme se zeptali samotných herců a hereček, kteří ve filmu excelovali, tak nám odpověděli:

Dušan Sitek, vrah pražských taxikářů: “ S Danem se znám 3 roky, naštve se, když mu říkám Troško, protože on je Pánek Fellini! A točili jsme to zadarmo, takže ani bulvár namůže říct, že jsme chtěli na smrti taxikářů vydělat. Bylo to těžké, ale krásné. Ti hajzlové se hrajou vždycky líp.“

Simona Prasková, arogantní zákaznice taxi služby: „Taxi 121 je celovečerní film debutanta Dana Pánka, na motivy skutečných událostí. Byla jsem příjemně překvapena profesionalitou na place s milým, mladým štábem a režisérem, který v 28 letech naprosto přesně ví, co chce. Role byla trošku protiúkol. Jednoduše, tak protivnou pasažérku jste ještě asi nezažili…“

Vlastina Svátková, právnička – flirtující zákaznice taxi služby: „Vždycky se dobře točí, když je štáb příjemný a zapálený pro projekt.“

Ondřej Spýťa Syrový, http://disuk.cz 29.9.2016


Popis / Obsah / Info k filmu Taxi 121



„Snímek Taxi 121 je českým thrillerem, inspirovaným skutečnými událostmi z roku 2014, kdy sériový vrah připravil o život tři pražské taxikáře. Oficiálně policie přičítá vraždy jedinému pachateli, který je však veřejnosti stále neznámý. Tragédie se stala impulsem k natočení thrilleru, který rychle vtáhne diváka do děje a nechá ho procítit celou škálu emocí od strachu, přes odvahu, až po naději. Film poodkryje divákovi nejen možný důvod, proč pachatel vraždil, ale především mu nabídne intenzivní příběh mladého manželského páru Matěje a Lucie (Filip Tomsa a Lenka Zahradnická), který se nevzdá ani ve chvíli, kdy už nemá před sebou prakticky žádnou budoucnost…“
Vojtěch Marek


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama