Tatranská romance (1934)

Tatranská romance
62 %
 
 

Další název: Píseň domova

    Žánr: milostný / melodrama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 4.1.1935        
    Délka: 81 min.
POZOR SPOILER

Bača Janko žene ovce a po cestě přijíždí auto s mladou dámou Soňou Varenovou.
U kováře, Jankova otce, je veselo. Krpatý a tlustý Horal Juro si nechal okovat koně a nyní se baví s Aničkou, kovářovou schovankou. Kovář mu koně nenápadně odváže a provaz na kterém ho vedl zákazník připevní k plotu.
Pomaličku s chystá svatba Janka a Aničky. Ale i Juro se vyšňořil jak na bál. Bodejť ne, přišla mu odpověď na jeho inzerát, tak jde na rande. Ale nedojde, neb jej obhodí blátem auto té slečny ze začátku. Ta se setká s Jankem a už sousedka hlásí Aničce, že Janko na ni čeká denně a chodí spolu stále. Janko to samozřejmě popře. Ale sám ví, že je to lež. I když se začne se slečinkou líbat až později.
Kovář se dozví až v hospodě, jak to je, a tak mu Anička přizná, že to věděla.
Právě probíhá lidová veselice za hojné účasti diváků, mezi nimiž je i ona. Tu posléze kovář vyhledá a prosí, aby Janka nechala a ona slibuje že ano.
V hospodě se povídá ledacos, zvláště, když Janka není dlouho vidět. Ten sem však přijde a pěje píseň bolestnou. I domů dojde. Otec jej sice nevyhazuje, ale tvrdí, že Anička na něj zapomněla. Janko odchází a otec posílá Anku za ním. On si uspořádá horolezeckou túru vysoko do hor. Stoupá po skalách stále výš a výš jako by z nich chtěl skočit dolů. Tam, kde se trápí Anka...  Autor: Pitryx

režie:
Josef Rovenský
 
 
hraje:
Pavel Ludikar (kovář Pavel), Arno Velecký (Janko, Pavlův syn), Jiřina Štěpničková (Anuška, kovářova schovanka), Markéta Krausová (Soňa Varenová), Antonín Soukup (sedlák Jura), Světla Svozilová (děvečka Zuzka), Emanuel Hříbal (hostinský), Ella Nollová (kartářka), Karel Schleichert (bača), Josef Kytka (venkovan), Bohdan Lachman (sedlák), Jaroslav Tryzna (sedlák)
 
 
námět:
Pavel Ludikar, Hans Dorasil, Josef Rovenský
 
 
scénář:
Pavel Ludikar, Hans Dorasil, Josef Rovenský
 
 
kamera:
Karel Degl
 
 
hudba:
Josef Dobeš
 
 
výprava-architekt:
Vilém Rittershain
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
zpěv:
Pavel Ludikar, Markéta Krausová, Arno Velecký, Ingriš-babies
 
 
text písně:
Pavel Ludikar
 
 
fotograf:
Willy Ströminger
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.