Zari
ohodnotit

Tam za lesem

Další název:
Beyond that Forest
Žánr:
Rok:
1962
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
23.11.1962
„Film o tužbách a snech vojáků, vracejících se do vlasti.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tam za lesem
Válečné drama, které je poplatné době vzniku (1962). Je podzim roku 1944 a vrcholí operace Dukla, bitva našich a sovětských vojáků o Dukelský průsmyk. Ten je považován za vstupní bránu do tehdejší Československé republiky. Je samozřejmostí, že každý správný voják bojuje na východní frontě a to platí i pro nově utvořený československý sbor v SSSR pod vedením generála Svobody. Ve filmu jsou ukázány různé typy charakterů vesměs uvědomělých vojáků a poddůstojníků, např. cikán Jurko, který chce po válce studovat na mašinfíru a další. Nakonec vítězná bitva o Dukelský průsmyk přinese mnoho obětí na straně osvoboditelů, které jsou částečně zaviněny i velením armády, což ale v tomto filmu není vyjádřeno. Pravověrně ideologický film, který věrně vystihuje pohled tehdejší představy o druhé světové válce a osvobození .


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Tam za lesem
Příběh skupiny vojáků, kteří se vrací přes Duklu domů, ať je jeden z Prahy, druhý z Brna nebo třetí z Topolčan. Je to jenom kousek domů, tam za lesem, ale ne každému se podaří přežít. Cesty jsou mnohde zaminovány, ohrožují je letouny a z dálky je odstřelují snajpeři. Ale domov je velice blízko a první doteky se svobodou našeho hrdinu (Július Vašek) zavede až do nemocnice, když je zraněn do nohy. Když začne chodit pomocí berlí, všechny zvony na světě ohlašují, že hrozná válka skončila a konečně je mír.

Film natočil Pavel Blumenfeld v roce 1962 a ve filmu se setkáváme i s herci Jiřím Valou, Janou Werichovou, Ivanem Palúchem, Tiborem Kiššem, Máriou Markovičovou. V tomto válečném dramatu si světoznámý režisér Miloš Forman zahrál menší roli lékaře...


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Tam za lesem
Nad poklidnou horskou krajinou zní hlasy vojáků, kteří o tento kousek země - Dukelský průsmyk - kdysi svedli těžkou bitvu. Děj se vrací zpět téměř o dvacet let, do září roku 1944. Bývalý učitel Martin Dzurniak, nyní zbrojní zásobovač československého armádního sboru, se po bojích v Sovětském svazu ocitne se svojí jednotkou poblíž hranic své vlasti. Čeští a slovenští vojáci netuší, že místo několika dní budou bojovat několik týdnů a že mnoho z nich tady padne. Martinovi se podaří vyjednat dodávku zbraní od sovětského kapitána Ivanova a jen zázrakem se zachrání při hloubkovém náletu německého stihače na svůj džíp. Na začátku října překročí vojáci hranice, ale těžké boje pokračují. Martin vede diskuse s četařem Brzoněm a věří, že po válce se změní svět k lepšímu, protože válka lidi naučí solidaritě. Brzoň je však skeptik. Při odstraňování miny je Martin těžce raněn a skončí v nemocnici. Setká se tu s raněnými spolubojovníky ale i s maďarským zajatcem. Záporné naladění vůči „nepříteli“ se změní, když se pacienti dozvědí, že mladému muži bude amputovaná noha. Přejdou měsíce. Martin se belhá o berlích na procházku. Uslyší zvony a ví, že válka skončila. Chvíli se cítí sám, ale pak jej obklopí jásající dav.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Tam za lesem
Začátek září 1944: Československá jednotka projíždí polskou vesnicí, která leží jen několik kilometrů od hranic.

Patetický a nepřesvědčivý válečný film tvůrce, který se jako voják zúčastnil skutečné dukelské operace. M. Forman zde působil jako pomocný režisér.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Chantavit Dhanasevi

Dhanasevi Chantavit

Zvěd (Der Scout)

Zvěd
Der Scout

Naposled navštívené:
Chantavit Dhanasevi

Dhanasevi Chantavit

Zvěd (Der Scout)

Zvěd
Der Scout