Duben
ohodnotit

Tak mě někdy napadá

Sometimes a Great Notion

Další název:
Never Give a Inch
Rok:
1971
Délka:
113 minut

Obsah filmu Tak mě někdy napadá

 
Film natočený na motivy knihy Kena Keseyho se odehrává ve státě Oregon. Stamperovi, jejichž rodinu vede tvrdou rukou otec Henry, jsou dřevaři a jsou na to náležitě hrdí. Když se ostatní dřevařské firmy rozhodnou stávkovat, Stamperovi se nepřipojí. Mají objednávku a chtějí ji splnit. Dostávají se do nemilosti, ale díky své tvrdohlavosti se s tím nějak vyrovnají.

Jenže vztahy v rodině nejsou zrovna idylické. Nejstarší syn Hank žije s Viv, kterou rodina poté, co porodila mrtvého chlapce, moc nebere. Je v manželství nešťastná. Druhý bratr JoBe žije s manželkou Jan a třemi dětmi. Jednoho dne se objeví třetí syn Leeland, který žil se svou...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal  Nahrát trailer k filmu
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Tak mě někdy napadá >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Manučao
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.6.2019
Veľmi slušne obsadený film, ktorý len tak   plynie až do momentu, keď sa všetko rozpadáva   i mrie. Pomalé tempo miestami nudí, ale v   každom prípade ide o poctivú Newmanovu   filmárčinu.
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.6.2018
Všechna pochvalná slova na tento jedinečný   film už tady zazněla a naprosto právem. Silný   příběh jedné rodiny dřevařů jenom tak z   hlavy nepustím a ráda se k němu vrátím, abych   si připomenula herecké umění Paula Newmana a   Henryho Fondy.Paul Newman se navíc v tomto   snímku předvedl také dokonalou režií.Navíc   jako bonus vnímám krásné prostředí a   nádhernou hudbu, která ve filmu perfektně   dokreslí celkovou atmosféru.
Nelze jinak než   chválit a doporučit.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.9.2015
Velice silný snímek zanechávající po sobě   veliký dojem. Legenda Hanry Fonda a Paul Newman v   té době na vrcholu se sešli a vytvořili dílo   hodné k zamyšlení. Pomohl jim k tomu velmi   dobře napsaný scénář, který by ale bez nich   asi přeci jen nevyzněl tak dokonale.   Neprobírají se tu jen problémy dřevařů a   jejich spory o problematice podmínek a mocnosti,   ale i kolektivní vztahy a hlavně síla rodiny,   která drží pospolu za každou cenu. S knihou se   to samozřejmě srovnávat nedá, neboť je   pochopitelné, že se do filmu prostě všechno   natlačit nedá, ale i tak vzniklo hluboké   intelektuální a emoční dílo s citem pro   práci a pro charakter.
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.12.2012
TAK MĚ NĚKDY NAPADÁ

Podivný film, o čem   vlastně? O nezkrotné tvrdohlavosti, o boji proti   přírodě i proti lidem z okolí za každou cenu?   O smyslu boje za každou cenu? O tom, kdy má   člověk dost, kdy má poznat že hlavou zeď   neprorazí? O tom kdy je moudřejší ustoupit a   nepůsobit problémy ani sobě ani své rodině? A   jde skutečně o statečnost nebo o hloupost?   Tolik možností, tolik otázek a tolik námětů   na přemýšlení v jednom podivuhodném snímku   Paula Newmana.

Klan Stamperových se   vyznačuje drsnými muži, kteří berou svoji   tvrdou dřevařskou práci vážně a jejich   tvrdohlavost jde proti všemu a všem. Starý   Henry vládne železnou rukou (byť ji má v   sádře) a v jeho šlépějích kráčí syn Hank,   jenž má rodinný podnik na starosti v době   otcovy pracovní neschopnosti. Jeho bratr Jody má   smysl pro humor v každé situaci a nevlastní   bratr Leland se vrací po letech do rodiny a   seznamuje se s prací a poměry vládnoucími v   domě u řeky. Paul Newman natočil drama, které   je úplně cítit čerstvě pořezaným dřevem a   spálenou naftou z těžkých strojů, odvíjí se   svým relativně klidným, avšak nenudícím   tempem až k závěrečné strhující scéně,   kdy rozštípnutý strom v mžiku změní celý   život Stamperů. Dramatická scéna, kdy se Hank   marně snaží vyprostit svého bratra z vody, a   pak ta beznaděj v dýchání z úst do úst, je   tak sugestivní, že nutně musí upoutat   pozornost a vzbudit patřičný respekt. Scéna s   Henrym a naplnění jeho osudu, je také hodně   silná. Nezlomnost a heslo "neustupuj ani o   píď" pak najde svoji nejhlubší výpověď   v konečné scéně na řece. I když Hank přijde   úplně o všechno, stejně se zase sebere a   pošle ostatní k čertu nezaměnitelným gestem.   Drsný a neskutečně silný konec.

Film   oživila herecká esa jako Fonda, Newman či   Remick. Tito herci byli skvělí jako vždy a   pokaždé.

Hodně dobrý film. Tak mě někdy   napadá je asi nejvíc o tvrdohlavosti a nutkání   jít proti proudu. Paul Newman to dokázal.   Očividně zvládal před i za kamerou. Podařilo   se mu dostat do filmu onu paličatost, která   rodině pomáhá překonat těžké časy, ale   zároveň jí způsobuje i nemalé problémy. Film   trochu zavání kapitalistickou agitkou, ale na   druhé straně oplývá řadou výborných a   krásně natočených scén, které dokážou   shrnout pracovní den moderního dřevorubce do   deseti minut tak, že se stanou přirozenou   součástí hraného filmu.

Smekám před   Paulem Newmanem jako režisérem, který dokáže   vystihnout lidská dramata nikoliv pateticky, ale   velmi civilně a přirozeně i bez dunících   smyčců a velikých okázalých gest. Na mně   tento film velice silně zapůsobil a dlouho na   něj nezapomenu.
jirina.legatova
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.11.2012
PAUL NEUMAN
Rodina z Oregonu se živí tvrdou prací -   dřevařinou. S údivem jsem sledovala a poprvé   viděla tak obrovské stromy s průměrem kmenů   snad dva metry.
Ve filmu hraje patriarchu Henry   (Henry Fonda), žije tvrdě a ztělesňuje muže   který má smysl života "nikdy   neustoupit!" Odmítne se tedy připojit ke   stávce ostatních dřevařů a snaží se   těžké časy za každou cenu zvládnout se   svojí rodinou sám. Tento film rozhodně   neosloví každého diváka, přesto mu dávám   vysoké hodnocení za dobré herecké obsazení.   Hodnotím hloubku filmu, z netradičního   prostředí, kde neustoupit ani o píď - se   platí tvrdě. Ale nejen o tom je film "Tak   mě někdy napadá"

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih11898minih11898Malý Bobeš (1961) 
n
minih47068minih47068Atentát na střední (2008) 
Assassination of a High School President n
minih46182minih46182Pan tělocvikář (2007) 
Mr. Woodcock n
minih104435minih104435Kódované vysílání (2013) 
The Numbers Station n
minih58511minih58511Sleepaway Camp (1983) 
Sleepaway Camp n
minih98886minih98886Ženy, které nenávidí muže (2012) [TV film] 
Ženy, které nenávidí muže n
minih34005minih34005Milujte svého zabijáka (2002) 
Confessions of A Dangerous Mind n
minih13770minih13770Nebezpečné myšlenky (1995) 
Dangerous Minds n
minih39644minih39644Dostavník (1986) [TV film] 
Stagecoach n
minih24521minih24521Svědectví mrtvých očí (1971) 
Svědectví mrtvých očí n


Hodnocení:n12345678910
Tak mě někdy napadá (1971)Tak mě někdy napadá (1971)Tak mě někdy napadá (1971)Tak mě někdy napadá (1971)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10