Zari
ohodnotit

Šťastnou cestu

Bon voyage

Další název:
Šťastnú cestu
Země:
Rok:
2003
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
20.5.2004
„Dobrodružství, romance a láska na pozadí bouřlivých událostí ve Francii roku 1940.“
Popis / Obsah / Info k filmu Šťastnou cestu
Píše se totiž rok 1940, Francie právě pohrála válku a v červnu se v Bordeaux v hotelu Splendide scházejí politici, žurnalisté, představitelé vysoké buržoazie, rádoby světáci a špióni ze všech táborů. Země se zmítá v nejistotě, rozervána mezi území okupované Němci a jih spravovaný vichistickou kolaborantskou vládou.
Pro mladého spisovatele Frédérica Rogera (Grégoire Dérangére) znamená seznámení s jeho sousedkou, slavnou filmovou herečkou Viviane Denvers (Isabelle Adjani), skok do středu událostí, které ho mohou zbavit - když už ne rovnou života - přinejmenším svobody a srdce. Vivianiny osudy totiž ovlivňují tři muži: cynický ministr Jean-Etienne Beaufort (Gérard Depardieu), protřelý novinář Winckler (Peter Coyote) a tajemný Andre Arpel. Právě ten však jedné noci skončí na podlaze hereččina bytu s kulkou v těle. Frédéricovi může snadno připadnout role oběti, když se Vivianinou vinou dostává do vězení. Odtud uprchne a zaplete se do machinací kolem tajné německé atomové zbraně.
Mladý hrdina stojí před několikerou volbou – mezi elegantní, zkušenou Vivian a počestnou studentkou nukleární fyziky Camille (Virginie Ledoyen), mezi politiky a podvodníky, mezi mladickou bezstarostností a zodpovědnou dospělostí.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Šťastnou cestu
Píše se rok 1940. Rozdělená Francie právě pohrála válku a v Bordeaux v hotelu Splendide se scházejí politici, žurnalisté, představitelé vysoké buržoazie, světáci i špióni. Pro spisovatele Frédérica Rogera (GRÉGOIRE DÉRANGÉRE) znamená setkání se slavnou filmovou herečkou Viviane Denvers (ISABELLE ADJANI) skok do středu událostí, které ho mohou zbavit svobody, srdce i života. Vivianiny osudy totiž ovlivňují tři muži: cynický ministr Jean-Etienne Beaufort (GÉRARD DEPARDIEU), protřelý novinář Winckler (PETER COYOTE) a tajemný Andre Arpel.
Právě ten však jedné noci skončí na podlaze hereččina bytu s kulkou v těle. Frédéric se tak nechtěně dostává do podezření z vraždy, do machinací kolem tajné německé atomové zbraně a do řetězce neustálých útěků.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Šťastnou cestu
Francouzský režisér Jean-Paul Rappeneau natočil další ze svých milostných příběhů, využívajících kulis konkrétních historických událostí (viz např. Manželé z roku II, Husar na střeše). Třiasedmdesátiletý tvůrce se tentokrát vrátil do léta roku 1940, tedy do doby, kdy Francie prohrála válku s Německem a zmítala se v nejistotě z budoucnosti. Hrdiny vyprávění jsou začínající spisovatel Frédéric, filmová hvězda Viviane Denvertová, ministr vnitra Beaufort, německý agent Alex a sympatická Camille, která pomáhá svému učiteli, profesoru Kopolskému, snažícímu se vyvézt před nacisty do Británie tvz. těžkou vodu, nutnou k vývoji atomové bomby. Vyprávění se přesouvá z Paříže do Bordeaux, kde rokuje evakuovaná vláda. – Zatímco historickým událostem v podání týmu scenáristů (včetně režisérova syna Juliena) neschází napětí, vztahy mezi fiktivními postavami jsou až příliš schematické. Frédéricovo váhání mezi protřelou Viviane a zanícenou vlastenkou Camille je součástí složitého dějového propletence. Ten ovšem postrádá přehlednost a nakonec se mění jen ve sled mechanicky vybudovaných scének. - Rappeneauův snímek, využívající klasický žánr kostýmní komedie, tak těží zejména z atraktivity hvězdného hereckého obsazení.
-ap-, Filmový přehled 2004/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Omar the Tentmaker

Omar the Tentmaker
Omar the Tentmaker

Naposled navštívené:
Omar the Tentmaker

Omar the Tentmaker
Omar the Tentmaker