Srdce na kolejích (1937)

Srdce na kolejích
62.7 %
 
 

Další název: Semafor

    Žánr: milostný
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 27.4.1937        
POZOR SPOILER

Je svatba. Pavel Skála si bere Evu, dceru strojvedoucího Doubravy. Topič Marek má slavnostní řeč, po které je mu oznámeno, že právě jeho kamarád Doubrava má jít k přednostovi. Marek nadšeně vyřizuje, domnívaje se, že jde o prémie. Jenže jde o něco jiného. Doubravovi je sděleno, že půjde do penze. A mašinu přebírá jeho zeť Pavel Skála.
Když pak jede s topičem Zemanem, u kolejí omdlí mladé děvče. On ji naloží a tím jí pomůže. Slečna omdlévá zase a Pavel se o ni stará. Taktéž jí zaplatí bydlení, v místním hotýlku, ale z půjčených peněz od Zemana. Ten pak vypráví, že si půjčil stovku a že za ono děvče utratil spousty peněz. A vůbec dělá kolem toho pěkný humbuk. Má proč, myslel si na Evu.
Kolem sličné zachráněné dívky Marty se vůbec začíná točit kolotoč, inu je to cirkusačka. Přichází k ní Evin otec, objeví se zde i Pavel a dochází k pranici.
Pavel se pak s Martou sejde znovu, ale je to jen proto aby jej ona varovala. Ale jsou kolem toho řeči, a navíc je vyhlášen poplach. Ale aby Pavla zachránili, tvrdí že je marod, což později Pavla hodně naštve.
I Eva se v noci toulá po trati, je také „zachráněna“ a Pavel odcestoval. Také proto, že byl zbaven místa. Pak se setká se Zemanem, který jej nabádá, aby se vrátil domů. Do toho vpadne kolega s žádostí o pomoc a Pavel jede za jiného. Veze lidi slavící Silvestra, kterého už i notně ožralá Eva slaví ve společnosti. Ale pak odchází a zrovna ji hledá otec. Vzniká podezření, že Eva míní skočit pod vlak. A také se tak skoro stane. Otec ji najde u kolejí a bere pryč.
A pak vlak, který řídí Pavel naráží skoro v plné rychlosti do jiných vagónů…  Autor: Pitryx

režie:
Jan Sviták
 
 
hraje:
Otomar Korbelář (Pavel Skála), Nancy Rubensová (Eva), Jaroslav Vojta (Josef Doubrava), Jiřina Šejbalová (cirkusačka Marta), Čeněk Šlégl (přednosta stanice), Jiří Dohnal (topič Zeman), Raoul Schránil (revident Kolár), František Kovářík (hradlař Borský), Theodor Pištěk (majitel hotýlku), Jaroslav Marvan (topič Marek), Hermína Vojtová (cirkusačka), Jan W. Speerger (cirkusák), Josef Kotalík (šéf výtopny), Karel Veverka (železničář), Fráňa Vajner (železničář), Ferdinand Jarkovský (železniční posel), Julius Baťha (komisař), Josef Klapuch (strážník), Frank Rose-Růžička (četník), Ferry Seidl (četník), František Beranský (dirigent kapely), Jiří Dědek (hostinský), Jan Černý (lékař), Jiří Vondrovič (topič), Václav Mlčkovský (topič), Karel Němec (host na tancovačce), Václav Menger (host na tancovačce), Josef Sládek (host na tancovačce), Nita Romanečová (host na tancovačce), Bobina Prošková (host na tancovačce), Vladimír Smíchovský (host na tancovačce), Emanuel Kovařík (úředník v dopravní kanceláři), Jiří Kratina (telegrafista), Jaroslav Tryzna (relegrafista), Gill Sedláčková (host v hotýlku), Emil Dlesk (host v hotýlu), Filip Balek-Brodský (host v hotýlku), Marie Vildová (host v hotýlku), František Sádek (host v hotýlku)
 
 
námět:
Ferdinand Fencl
 
 
scénář:
Bohumil Štěpánek, Petr Busch
 
 
kamera:
Julius Vegricht
 
 
hudba:
Josef Dobeš
 
 
výprava-architekt:
Bohumil Heš
 
 
střih:
Marie Bourová
 
 
zvuk:
Jaroslav Čechura, J. Hartley
 
 
vedoucí produkce:
Vladimír Pošusta
 
 
text písně:
Daisy Jelenová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.