Zari
ohodnotit

Smrť šitá na mieru

Další název:
Údery kladivom
Žánr:
Rok:
1979
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
17.2.1980
„Slovenský film o člověku, který si objednal vlastní vraždu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Smrť šitá na mieru
Mnohé události, jež se staly ve skutečnosti, v konkrétním čase a místě konkrétním osobám, dříve nebo později inspirovaly vznik uměleckého díla, jehož účinek byl, i díky mistrovství umělce, silnější právě proto, že vycházely ze skutečnosti. Připomeňme si v této souvislosti z literatury nezapomenutelnou Fučíkovu Reportáž psanou na oprátce nebo z kinematografie Ejzenštejnův Křižník Potěmkin. Ze skutečného lidského osudu vychází i nový barevný film slovenského režiséra Martina Hollého SMRT ŠITÁ NA MÍRU, který nyní přichází do našich kin. Jeho děj vychází z črty maďarského komunistického novináře Bély Illése, v podstatě soudničky, v níž rozebíral motivy vraždy „na objednávku“ v Budapešti. Příběh vraha i zavražděného, ve své podstatě obětí hospodářské krize, tehdy vzrušil mimořádně veřejnost právě pro zrůdnost činu, k němuž vedly sociální podmínky, v němž se v celé své nahotě odrazila nelidskost kapitalismu.

Ve skutečnosti stejně jako ve filmu, jehož scénář napsal Tibor Vichta, šlo o to, že zkrachovaný pan Blum, majitel luxusního krejčovského salónu, se rozhodl obětovat svůj život a prostřednictvím vyplacené pojistky tak finančně zajistit svou rodinu a v podstatě uchovat slávu salónu, jenž již převzal do správy jeho syn Tibor. Potřebuje zemřít – a přitom to nesmí být sebevražda, jinak by pojistka ztratila platnost. A tak do své hry se smrtí zatáhne ubohého nezaměstnaného krejčího Kepeše, syna služky u Blumových, který má být vrahem a současně tedy i pomocníkem ke štěstí pozůstalých a k slávě salónu.

Příběh bychom mohli označit jako absurdní – jenomže se před lety skutečně udál, a tak se divák stává svědkem úděsné, kruté reality, cynické morálky buržoazní společnosti, kterou skutečná tragédie stejně jako filmové dílo obnažují v celé nahotě. Vzniká tak nadmíru přesvědčivá výpověď o „starých zlatých časech“. Nejen o nich proto, že i dnešní kapitalistická společnost má své Blumy a Kepeše, že i dnes stejně jako před lety jsou mnozí lidé nuceni k těm pro nás nejneuvěřitelnějším činům a skutkům, jenom aby existenčně zajistili rodiny. Začíná to třeba prodáváním dětí v Itálii nebo Řecku, pokračuje výprodejem vlastních orgánů k transplantaci a končí…? Ty tři tečky doplňuje kapitalismus denně těmi nejtragičtějšími příklady. Tak nový slovenský film Smrt šitá na míru překračuje hranice konkrétní události staré půl století a vypovídá účinně i o dnešní buržoazní společnosti a její morálce. Je tedy uměleckým dílem nadmíru politicky aktuálním a potřebným.

Režisér Martin Hollý vypráví příběh střídmě, prostě – a tak dává nejvýrazněji zaznít právě sdělované skutečnosti, dramatu a tragédii života. Film má přesvědčivou a působivou atmosféru (architekt Milan Čorba a kameraman Karol Krška), která pomáhá proniknout hlouběji k podstatě doby i charakteru hrdinů. Herecké výkony tvoří v tomto filmu kapitolu samu pro sebe. Zejména proto, že právě na obou hlavních představitelích záleželo, zda divák uvěří jejich motivaci a tím i příběhu. Vlado Müller v roli nejprve bezstarostného a potom zlomeného Bluma stejně jako Milan Kiš hrající manipulovaného, nešťastného Kepeše, podali znamenitý, přesvědčivý a působivý herecký výkon. Totéž platí i o studii Blumova syna Tibora, nejprve bezstarostného mladíka a později nelítostného podnikatele, kterou vytvořil Juraj Durdiak, o výkonu Květy Fialové a dalších. Slovenský film Smrt šitá na míru je tedy dílo zdařilé – a na jeho úspěchu mají zásluhu všichni, kteří se na jeho vzniku podíleli.

COURTON, Miroslav. Nový slovenský film: Drama, které napsal život. Rudé právo. 1979, roč. 59, č. 216 [13. září], s. 5. [upraveno]


Popis / Obsah / Info k filmu Smrť šitá na mieru
Dramatický príbeh o dosledkoch hospodárskej krízy za prvej republiky, zobrazený na tragickom osude dvoch l'udí pochadzajúcich z rozných spoločenských triad. Majitel' vel'kého krajčiarského salónu sa rozhodne najať si pre seba vlastného vraha, aby před bankrotom zachránil rodimu peniazmi zo životnej poistky.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Smrť šitá na mieru
Film hovoří o krizi a jejích důsledcích v první republice prostřednictvím dvou různých lidí z různých společenských tříd.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

76 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Prvních 72 hodin druhé světové...

13:15 - 14:00

31 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

26 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Brian Penikas

Penikas Brian

Naposled navštívené:
Brian Penikas

Penikas Brian