Duben
ohodnotit

Slavíci v kleci

Les Choristes

Další název:
Chorists; Slávici v klietke; Die Kinder des Monsieur Mathieu
Žánr:
Rok:
2004
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
30.9.2004
„Film o škole, který ve Francii překonal návštěvností i Harryho Pottera“
Popis / Obsah / Info k filmu Slavíci v kleci
Clément Mathieu přijímá místo učitele v internátní chlapecké škole, jejíž chovanci - divocí, problematičtí kluci - rozhodně nepatří ke studentům, kteří by byli ochotní pronikat pod jeho vedením do křehkých tajemství hudby. Tyranský ředitel školy Racin se domnívá, že na žáky platí jen přísnost. Clément se však rozhodne, že vsadí na metody, které jsou blízké jeho srdci. Oříškem se pro něj stává Pierre Morhange, chlapec s ďábelskou povahou, ale andělskou tváří a nádherným hlasem. Ten stojí v samém středu učitelova boje o duše ztracených chlapců a krásu světa. Mathieu začíná prostřednictvím magického světa hudby měnit životy svých svěřenců jednou provždy.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 09.03.2015 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Slavíci v kleci
V roce 1949 nastoupí nezaměstnaný učitel hudby Clément Mathieu jako odborný asistent na internátní školu pro problémové děti. Mimořádně přísný ředitel školy Rachin má i přes spartánskou výchovu problém udržet u žáků disciplínu. Mathieu se o to pokusí po svém. Začne je učit zpívat… a změní jim tím život.

Obrázky spojené s dětstvím v sobě nosíme celý život. Pomíjivé radosti a strasti vždycky přebijí nové a intenzivnější události. Ty staré zahazujeme jako nepotřebné věci a zapomínáme na ně. Ale pouze zdánlivě. Vše se nesmazatelně vrývá do našeho podvědomí a bývá čas od času oživeno zdánlivou maličkostí. Stačí například, aby zazněla jedna hudební nota, jedna melodie nebo jedna píseň a vzpomínky připlují jako vzdálená ozvěna. Takoví jsou i Slavíci v kleci. Přísná internátní škola, nezdárné děti, pěvecký sbor, který je spojí – nezapomenutelné symboly dětství.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Slavíci v kleci
V roce 1949 nastoupí nezaměstnaný učitel hudby Clément Mathieu jako odborný asistent na internátní školu pro problémové děti.
Mimořádně přísný ředitel školy Rachin, má i přes spartanskou výchovu, problém udržet u žáků disciplínu.
Mathieu se o to pokusí po svém. Začne je učit zpívat, a změní jim tím život.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Slavíci v kleci
Snímek Slavíci v kleci je divácky úspěšným režijním debutem francouzského producenta Christopha Barratiera (synovce známého filmaře Jacquesa Perrina). Předlohou k remakeu o dobrém učiteli, partě mladých grázlíků a o lásce k hudbě byla komedie Jeana Drévillea z roku 1945 Slavičí klec (FP 47/47). – Když amatérský hudebník Clément Mathieu nastoupí jako pomocný vychovatel v ústavu pro převýchovu narušených dětí, je upřímně zděšen. Ředitel Rachin se chová jako despotický bachař, vyznává zásadu „akce-reakce“ a podle potřeby rozdává tresty za kolektivní vinu. Nenápadný Mathieu je veliký milovník hudby, a ačkoliv vypadá tak trochu jako prosťáček, má vřelé srdce na pravém místě a také velkou mravní sílu a odpovědnost. Dokáže se svými problematickými svěřenci soucítit, ale i dát jim najevo svou převahu a autoritu. A chlapci (aspoň někteří) se pomalu mění, zvláště když začnou pod vedením svého vychovatele zpívat… - Film Slavíci v kleci je oslavou neokázalé dobroty a hrdinství skromného člověka, který jedná podle svého přesvědčení bez nároků na vděčnost či na odměnu. Dojemné vyprávění ovšem nepostrádá humor ani jemnou ironii a může připomínat třeba Svěrákovu Obecnou školu (FP 8/91), kde však metody pana učitele Hnízda byly poněkud drastičtější. – Snímek byl uveden v soutěži letošního karlovarského festivalu.
-kat-, Filmový přehled 2004/9


Popis / Obsah / Info k filmu Slavíci v kleci
Soutěžní film na letošním karlovarském festivalu. - Slavný dirigent Pierre Morhange se vrací do Francie na matčin pohřeb. Setkává se tu s dávným spolužákem Pépinotem, který mu sdělí, že také jejich profesor hudby již zemřel. Učitelův deník vrací Pierra do starých časů: píše se rok 1949 a talentovaný profesor hudby Clément Mathieu přijímá místo v internátní chlapecké škole, jejíž chovanci – divocí, problematičtí chlapci, často sirotci – rozhodně nejsou studenty, kteří by byli ochotní pronikat pod jeho vedením do křehkých tajemství hudby. Tyranský ředitel školy Racin se domnívá, že na žáky platí jen přísnost. Clément Mathieu se však rozhodne, že vsadí na metody, které jsou blízké jeho srdci. Oříškem se pro něj stává právě Pierre Morhange, chlapec s ďábelskou povahou, ale andělskou tváří – a nádherným hlasem. Ten stojí v samém středu učitelova boje o duše „ztracených“ chlapců a krásu světa. Clément Mathieu začíná prostřednictvím magického světa hudby měnit životy svých svěřenců navždy… Na působivosti režijního debutu Christophea Barratiera (koproducenta snímku Mikrokosmos) má podíl také Bruno Coulais – hudební skladatel, jenž svým talentem podpořil účinek takových filmů jako Mikrokosmos, Himálaj – Karavana anebo Ptačí svět.
Kino Aero


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

23 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Žiješ jenom 2x

19:15 - 19:40

8 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

53 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

28 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763989
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10