Zari
ohodnotit

Sbal prachy a vypadni

Lock, Stock and Two Smoking Barrels

Rok:
1998
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
15.7.1999
„Londýnské podsvětí jako na dlani!“
Popis / Obsah / Info k filmu Sbal prachy a vypadni
POZOR SPOILER!!

Parta čtyř kamarádů - Tom, Mejdlo, Bacon a Eddy provádí drobné zlodějny, podvůdky a vůbec jsou v podsvětí jako doma. Eddy si chce zahrát karty o peníze, jenže vlezné je sto táců a ty on nemá. Všichni tedy přispějí nějakou částkou a Eddy zasedá za karetní stolek umístěný v ringu. Jenže jako soupeře má dokonalé profíky, kteří sledují jeho karty mikrokamerou. A Eddy všechny peníze prohraje a ještě udělá půl milionový dluh. Ty peníze dluží nejtvrdšímu gangsterovi Harrymu. Když to sdělí kamarádům, tito neskáčí radostí do výše. Ale začnou vymýšlet způsob, jak peníze sehnat. Jako základ má posloužit stěna. Lépe řečeno ten, kdo za ní bydlí. Jsou to lidi, kteří plánují loupež u lidí pěstujících marihuanu. Plán je tedy následující. Až se bude banda vracet z loupeže, kamarádi jim lup vyfouknou. Ale je třeba sehnat zbraně. Tyto má sehnat gangster jménem Nick. Pro toho to není problém. Potíž je v tom, že je koupí od dvojice, která je ukradla na zakázku a dvě z nich jsou historické muškety nesmírné hodnoty. Nu, banda vpadne na místo pěstitelů marjány, jenže narazí na bezpečnostní mříž. Po delší době ji překonají a loupež trávy i peněz se jim povede. Jen byl jeden z nich nucen omráčit poldu a k lupu jej přihodit. Pak jsou sami okradeni našimi čtyřmi známými, kteří netuší, že s autem šlohli i toho poldu. Harry na ně posílá Krise, tvrďáka, který se nenechá nikým zastavit. Ten chodí stále se svým synem, aby se mladej zaučil. Zatím je první bandou objevena skrýš Eddovy party s celým lupem. Za nimi přichází parta překupníka a dochází k přestřelce. Situace se však stále zamotává, všichni chtějí všechno a v podstatě nikdo nemá nic. Bude nutno se z toho nějak vymotat.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Sbal prachy a vypadni
Eddy je brilantní karbaník. Sto tisíc liber, které dal společně s kamarády dohromady, by mohl během jediného večera několikanásobně rozmnožit. Risk je zisk, ale ne vždycky. Eddy narazil na profesionály a za několik hodin prohrál 600 000 liber. Počty profesionálních hráčů jsou jednoduché. Eddy a jeho kámoši Tom, Bacon a Soap musí do týdne sehnat půl miliónu nebo začnou pomalu přicházet o prstíčky. I v tak velkém městě jako je Londýn se tak velký balík nedává dohromady snadno. Naštěstí bizarní londýnské podsvětí nabízí šikovným chlapíkům pár možností, jak rychle přijít k penězům…

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Sbal prachy a vypadni
Dynamicky a expresivně natočený film plný razantních filmových se-
kvencí, doprovázených rockovou hudbou, pojednává režisér s tarantinovskou zálibou v rafinovaně estetizovaném násilí. Dílo však trpí nezvykle velkým, až „rokokově" přebujelým počtem postav a dějových zvratů, postavených na sérii omylů a záměn.
Program ART

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Sbal prachy a vypadni
Britskou kriminální komedii Sbal prachy a vypadni natočil zkušený tvůrce hudebních klipů a reklam Guy Ritchie. Původní název parafrázuje rčení "Lock, stock and Barrell" ("jak to stojí a leží", nebo také "se vším všudy"). - Parta čtyř povalečů z londýnského East Endu se rozhodne vydělat velké peníze v karetní partii s mocným gangsterem Sekerníkem Harrym. Sympatický hráčský profesionál Eddy však úkol nezvládne a kumpáni nakonec dluží mafiánovi půl milionu liber. Úspěšně přepadnou kvůli penězům drogové překupníky z Eddyho sousedství, čímž nevědomky zapřičiní zmatky v londýnském podsvětí. Honba za penězi a velké vyřizování účtů způsobí, že se nepřátelé eddyho a jeho kumpánů navzájem vystřílí. Mladíkům, kteří vlastně nejsou do mašinérie zločinů zasvěceni a kteří navzdory svým činům vyváznou čistí před zákonem, nakonec zůstanou drahocenné starožitné pušky. Jenže noví majitelé nemají o skutečné hodnotě zbraní tušení a z obavy před policií se jich rychle zbavují... - Režisér Guy Ritchie v dynamickém a expresivním vizuálním stylu okatě těží z úspěchu černých komedií Dannyho Boylea Mělký hrob (1994) a Trainspotting (1995). Razantní filmové sekvence, doprovázené rockovou hudbou, pojednává tvůrce s tarantinovskou zálibou v rafinovaně estetizovaném násilí. Dílo, postavené na sérii omylů a záměn, se však doslova utápí v nesmyslně velkém, až "rokokově" přebujelém počtu postav a dějových zvratů. Autoři do jisté míry dokonce znemožňují orientaci v ději, v němž ovšem nejde o nic víc, než o tradiční filmovou honičku za balíkem peněz.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Mají nůž na krku a týden na sehnání půl milionu liber. Londýnské podsvětí tak, jak ho neznáte, v kultovní gangsterce

Tom, Soap, Eddy a Bacon jsou v podstatě obyčejní mladíci ze současného Londýna, kteří by rádi přišli k penězům. Hodlají využít toho, že jeden z nich je karetní génius a že pornoprůmyslník Harry Lonsdale pořádá pravidelné karetní večírky, ve kterých můžete hodně prohrát, ale ještě víc vyhrát. A tak jednoho dne naši kamarádi dají dohromady pracně naspořených 100 000 liber a hodlají je v Harryho tajné herně zúročit. Proti dobře skryté kameře je ovšem každý karetní expert bezmocný, a tak naše čtveřice končí nejen bez svých peněz, ale navíc s půlmilionovým dluhem, který musí splatit do týdne. Pokud to neudělají, přijde dluh vymáhat jeden z Harryho "zaměstnanců" - buď Barry přezdívaný "křtitel", který své oběti topí ve vaně, nebo "Velkej Chris", který na všechny akce bere svého synka "Malého Chrise". Co teď?

Zasáhne náhoda. Naši hrdinové se dozví, že jejich sousedé se chystají oloupit jisté pěstitele marihuany. Tudíž se naši čtyři hoši domluví, že okradou své sousedy těsně poté, co tito sousedi okradou pěstitele. Je to zatím jasné? To je dobře, protože to bude ještě mnohem komplikovanější...

Harry mezitím najme jisté dva zlodějíčky, aby pro něj v jistém starém domě ukradli jisté dvě velmi staré a velmi cenné pušky. Problém je v tom, že tito zlodějíčci, oplývající poněkud mdlým rozumem, drahé starožitné zbraně omylem hned po loupeži za babku prodají jistému "Nicku Řekovi", který je okamžitě prodá - hádejte komu? Čtyřem klukům, kteří shánějí laciné bouchačky. A to ještě není všechno...

Oloupení pěstitelů i následné oloupení lupičů (o to, co ukradli pěstitelům) proběhne relativně podle plánu, ale ukořistěnou marihuanu je potřeba prodat. "Nick Řek" sežene vhodného kupce - černocha, se kterým není žádná legrace. Bohužel, právě pro tohoto černocha pracovali oloupení pěstitelé. A to ještě není zdaleka všechno (jsme tak v polovině děje), ale já už to vzdávám...

Britský film Sbal prachy a vypadni (jehož roztomilý původní název Lock, Stock and Two Smoking Barrels bohužel nejde do češtiny přeložit) se objevil odnikud a vzbudil po celém širém světě mírné pozdvižení. Neznámý scenárista a režisér Guy Ritchie natočil s neznámými herci (a Stingem v malé roličce) svěží směs toho nejlepšího ze dvou kultovních filmů: Pulp Fiction a Trainspottingu (což mě napadlo samo od sebe ještě předtím, než jsem si to přečetl v tuctu různých recenzí). Jak to dokázal?

Z Pulp Fiction si vypůjčil absurdní děj s mnoha hrdiny (nejméně deseti hlavními) a ještě více absurdnostmi (co říkáte třeba na přestřelku "těžký kulomet versus vzduchovka"?) a šílenými náhodami. Osudy všech zúčastněných se prolínají a ubírají netušenými směry, aby se nakonec osudovým způsobem střetly a nakonec... Jak to dopadne? Jeden z geniálních tahů režiséra spočívá v tom, že když už je po mnoha peripetiích zdánlivě všechno vyřešeno a zbývají pouze dvě možné varianty zakončení celého příběhu, tak... Ale kdepak, nechte se překvapit!.

Z Trainspottingu pochází nezaměnitelná britská atmosféra (i když jsme geograficky o nějaký ten kilometr jinde, než si píchal Ewan McGregor). Málokde najdete tak originální padouchy a tak neschopné gangstery jako na předměstí Londýna. Bez problémů sem zapadne tlustý gangster s pomalými mozkovými závity, pár věčně bezstarostných (protože věčně zkouřených) mladíků, i parta patřičně tvrdých (a patřičně vyzbrojených) negrů. A bez problémů přijmete herecké výkony všech, kteří jim vdechli život.

A pak jsou tu elementy, které si tvůrci vypůjčili stejnou měrou z Pulp Fiction i z Trainspottingu: Je to především soundtrack, na kterém slyšíte téměř výhradně pořádné vypalovačky (jejichž dominantní styl můžete předem odhadnout z názvu produkční společnosti "SKA Films") a téměř žádnou instrumentální hudbu. Dále to jsou stoprocentně suché hlášky (Černochovo filozofické zamyšlení: "Je tohle nějakej fór bílý píčy, kterej černá píča nechápe? Poněvadž já se nesměju."), které nadále získávají na suchosti díky slangu, ve kterém jsou pronášeny. Celkové vyznění i kultovní "citovatelnost" tohoto filmu bude do značné míry záviset na kvalitě českých titulků, protože v originále hrdinové vypouštějí z úst vskutku neuvěřitelné konstrukce. Věděli jste třeba, že "battleship" znamená "hospoda"?

Zjevná inspirace Tarantinem a Boylem je patrná i ve vizuální stránce filmu. Záběry jsou často extrémně zpomalené nebo zrychlené, podivně nasvícené, zpracované nejrůznějšími filtry a nastříhané jako videoklip, v rytmu doprovodných písniček, a proloženy vysvětlujícími monology.

Celkově je Sbal prachy a vypadni film, který má všechny předpoklady stát se kultovním. Je tedy v něčem problém? Pokud pomineme absurdní debaty o naprosté absenci nějakých kladných hodnot nebo morálního ponaučení, skrývá se největší problém v celkové "nadupanosti" filmu, kdy vizuální a hudební orgie a kulometné dialogy mohou průměrnému divákovi poněkud zkomplikovat orientaci v hodně složitém ději a v mnoha postavách. To vše platí dvojnásob pro Čecha, který bude muset při tom všem ještě stíhat číst titulky. Přiznám se, že mi některé klíčové dějové zvraty a vztahy hrdinů byly jasné až po druhém zhlédnutí filmu. To vše ovšem může být součástí promyšlené strategie tvůrců, kteří nás chtějí do kina dostat znovu a pořádně nám tenhle kultovní kousek natlouct do hlavy. Dostali nás, bastardi!

Autor/Zdroj: Fuka František/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nosička chleba (La portatrice di pane)

Nosička chleba
La portatrice di pane

Jil Ben David

David Jil Ben

Naposled navštívené:
Nosička chleba (La portatrice di pane)

Nosička chleba
La portatrice di pane

Jil Ben David

David Jil Ben