Duben
ohodnotit

Samuraj

Zatōichi

Další název:
Zatoichi; Zatóiči; 座頭市
Země:
Rok:
2003
Délka:
116 minut
Premiéra v ČR:
1.4.2004
„Takový je slepý samuraj, hrdina nejnovějšího velkofilmu, který zabírá ocenění po celém světě.“
Popis / Obsah / Info k filmu Samuraj
Kultovní japonský filmař Takeshi Kitano, který se proslavil především snímky z prostředí japonské mafie jakuzy, si tentokrát vyzkoušel tradiční japonský žánr samurajského filmu. O tom, že se mu tento odskok velmi podařil, svědčí i Stříbrný lev, kterého Kitano získal za nejlepší režii na benátském festivalu v roce 2003 (tam kromě toho obdržel Samuraj také cenu diváků). Kitano originálním způsobem využil původně literární postavu slepého maséra a hráče v kostky, ve skutečnosti však nepřemožitelného samuraje Zatoičiho. Tento hrdina se objevil od šedesátých let minulého století do současnosti ve dvaceti šesti filmech a ve stovce televizních epizod. V akčním historickém snímku Samuraj využil Kitano půdorys samurajského příběhu, v němž zpravidla osamělý hrdina bojuje proti přesile za své pojetí cti, práva a spravedlnosti. Ozvláštnil však vyprávění četnými novotami, humorem a především nečekaným spádem a dynamikou. Příprava snímku trvala deset let, přičemž ze 108 natočených bojových scén jich ve filmu zůstalo údajně jen 34. Pod svým oblíbeným pseudonymem „Beat Takeshi“ ztělesnil sám Takeshi Kitano titulní postavu.

Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Samuraj
Slavný filmař Takeshi Kitano, známý především snímky, v nichž významnou roli zpravidla sehrávají zločiny a zločinci z jakuzy, se nečekaně obrátil ke klasickému žánru japonské kinematografie, samurajskému filmu (a zároveň tak poprvé realizoval příběh z minulosti a podle cizího námětu). Originálním způsobem využil původně literární postavu slepého maséra a hráče v kostky, ve skutečnosti však nepřemožitelného samuraje Zatoičiho. Tento hrdina se objevil od šedesátých let minulého století do současnosti ve dvaceti šesti filmech a ve stovce televizních epizod. V akčním historickém snímku Samuraj využil Kitano půdorys samurajského příběhu, v němž zpravidla osamělý hrdina bojuje proti přesile za své pojetí cti, práva a spravedlnosti. Ozvláštnil však vyprávění četnými novotami, humorem a především nečekaným spádem a dynamikou. - Stárnoucí Zatoiči putuje krajem s odbarvenými blond vlasy a s červenou holí, jež je pochvou pro jeho neomylný meč. Setkává se se dvěma mladými gejšami (z nichž jedna je přestrojený muž), které chtějí pomstít vyvraždění své rodiny, a také s nájemným samurajem, roninem Hattorim. Ten pracuje ve službách gangsterů, terorizujících v devatenáctém století obyčejné japonské městečko. Vesnický živel zastupují energická teta Oume a její synovec, vášnivý, leč nešikovný hazardní hráč Šinkiči. Dominantou nelehce rozšifrovatelného děje, v němž se některé události odvíjejí v retrospektivách, jsou četné šermířské souboje, natočené s mimořádnou bravurou a také s patřičnou stylizací; pouze efektně chlístající krev nahrazuje naturalistické zobrazení. Kitano si s lehkostí úspěšně pohrává s žánrem a překračuje jeho hranice směrem k současné popkultuře. Projevuje se to v průběhu děje pomocí postav několika rolníků, kteří pracují v rytmu neviditelných bicích nástrojů, a vrcholí to strhující závěrečnou scénou z oslavy svátků, v níž desítky tanečníků předvádějí originální stepové číslo. Kitano sám ztvárnil titulní postavu, již hraje téměř po celou dobu se zavřenýma očima. Využil také mistrovství svých spolupracovníků, zejména vynikajícího hudebního skladatele Keiichiho Suzukiho (tepavá „worldmusic“ s jazzovými prvky), známého módního návrháře Yohjiho Yamamota (supervize kostýmů) a kameramana Katsumiho Yanagijimy. Příprava snímku trvala deset let, přičemž ze sto osmi natočených bojových scén jich ve snímku zůstalo údajně jen třicet čtyři.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2004/4


Popis / Obsah / Info k filmu Samuraj
Samurajský film významného japonského herce a režiséra Takešiho Kitana podle románů Kana Shimozawy. Zatoiči je starý slepý samuraj, který už chce odpočívat. Živí se jako masér a rád hraje kostky. Osud ho přivede do cesty dvěma mladým lidem, kteří se v přestrojení za gejši pokoušejí pomstít vrahům své rodiny. Zatoiči musí znovu oživit své umění meče, aby v sérii mistrovsky natočených soubojů, v momentech živočišně brutálního boje o život pomohl dobru zvítězit nad zlem.

Febiofest 2004


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178301

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10