Duben
ohodnotit

Řidič slečny Daisy

Driving Miss Daisy

Žánr:
Rok:
1989
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
28.6.1991
„Když se potkali poprvé, zdálo se, že je nemůže nic sblížit.“
Popis / Obsah / Info k filmu Řidič slečny Daisy
Atlanta roku 1948. Dvaasedmdesátiletá židovská vdova Daisy Werthanová se velmi zlobí, když její syn Boolie najme bez jejího vědomí černošského řidiče Hokea Colburna. Od počátku se k němu chová jako k drzému, nepříjemnému vetřelci a všemožně mu dává najevo, že o jeho přítomnost ve svém domě vlastně nestojí. Přesto z jejich, zpočátku velmi nepřátelského, vztahu vzniká krásné, i když nepřiznané přátelství…

Film plný nezvyklého pochopení pro postavy s maloměsta, s nádechem lehké ironie, komiky i slz, natočil (podle divadelní hry Alfreda Uhryho) známý režisér Bruce Beresford. Tento australský filmař, který získal světovou proslulost filmy Krotitel Morant, Něžné milosti, je podepsán také pod komedií Správný chlap v Africe či spíše psychologicky laděnými snímky Zločiny srdce, Poslední tanec a Dvojí obvinění.

Snímek Řidič slečny Daisy získal v roce 1989 cenu za herecký výkon Jessicy Tandyové na MFF v Berlíně, dále Zlatý glóbus a čtyři Oscary (za nejlepší film, scénář, masky a hlavní ženskou roli).

Představitelka svérázné Daisy Jessica Tandy (nar. 7. 6. 1909 a zem. 11. 9. 1994) byla dlouho především úspěšnou divadelní herečkou v Londýně. Později se přestěhovala do Ameriky, kde ztělesnila řadu významných postav na Broadwayi (čtyřikrát dostala prestižní cenu Tony). Filmová sláva ji však potkala až v pozdním věku. U nás je známá především rolí matky ve filmu Ptáci. Další postavy ztvárnila v titulech Svět podle Garpa, Baterie nejsou v ceně, Nejlepší přátelé, Noci s nepřítelem a Smažená zelená rajčata.

Chápavého a tolerantního řidiče Hokea Colburna ztvárnil Morgan Freeman (nar. 1. 6. 1937). Řadu let byl uznávaným divadelním hercem, úspěchy slavil zejména na jevištích mimo Broadway a je trojnásobným laureátem ceny Obie. Do širšího diváckého povědomí se zapsal jako Easy Rider v populárním televizním pořadu pro děti, které mají problémy se čtením. Vrcholné role vytvořil ve filmech Chytrák, Vykoupení z věznice Shawshank a také v Řidiči slečny Daisy. Dále jsme ho mohli vidět ve snímcích Král zbojníků Robin Hood, Nesmiřitelní, Amistad, Smrtící epidemie a Řetězová reakce.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Řidič slečny Daisy
Pro Daisy, bohatou a tvrdohlavou americkou židovku, která je už příliš stará na to, aby mohla řídit auto, najímá syn v padesátých letech 20. století, kdy se v ulicích i politice opět řeší rasové spory, černošského šoféra. Do rodiny přichází Hoke a musí si před Daisy, která předstírá, že ho nepotřebuje, svou pozici obhájit. Hoke nemůže pochopit její izolovanost od světa a neschopnost uchopit společenské změny. Ona zase nedokáže pochopit, proč jsou lidé jako Hoke neustále rozhořčeni... Až ve chvíli, kdy jde slečna Daisy do domova důchodců a Hoke je už moc starý na to, aby ji vozil, si oba dva uvědomí, jak moc se měli rádi a jakými dobrými přáteli byli.

Zdroj: TV Barrandov


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Řidič slečny Daisy
Nostalgicky laděný, lehce úsměvný příběh o podzimu života a přátelství, které pomáhá překonávat těžkosti života, se odehrává v Atlantě, ve státě Georgia. Začíná v roce 1984, Kdy Boolie Werthan najme pro svou matku, dvaasedm-desátiletou vdovu, řidiče Hokea Colburna. Přestože stará dáma řidiče zpočátku odmítá brát na vědomí a když už, tak jen proto, aby mu vynadala, časem její averze vůči sympatickému šedesátníkovi polevuje. Nepřátelský postoj se pomalu mění v důvěru a nakonec v hluboké přátelství, jemuž nebrání ani společenské rozdíly. Roční doby se střídají a příběh pomalu proplouvá roky, nesen drobnými epizodami zachycujícími proměnu zvláštního vztahu mezi svéhlavou starou dámou a jejím řidičem. Folm získal čtyři Oscary.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Řidič slečny Daisy
Značný světový ohlas snímku Bruce Beresforda Řidič slečny Daisy může být pro našince překvapivý. Zatímco česká kina bojují o diváky letitými komerčními trháky, má ve světě úspěch i nenápadný nostalgický film, jehož hrdiny jsou dva staří lidé. Děj se odvíjí v letech 1948-1973 a na jeho počátku je židovské vdově Daisy Wenthanové dvaasedmdesát let zatímco její nastupujicf černošský šofér Hoke Je křepký šedesátník. Jádrem příběhu jsou proměny vztahu mezi zdánlivě upjatou ženou a jejím sympatickým podřízeným. Prvotní svéhlavá averze staré dámy se mění během let v důvěru. Hoke se nakonec stává jejím nejbližším přítelem, i když společenské rozdíly zůstávají stále zachovány. Pozvolné tempo volného toku drobných epizod se odráží ve střídání ročních období a v citlivém budováni dobové atmosféry. Málo postřehnutelné skoky v čase jsou charakterizovány proměnami vnějšího prostředí a jejich častým "nositelem" je syn paní Werthanové, úspěšný podnikatel Boolie. Politické a společenské ozvuky; bouřlivé historie amerického Jihu tvoří vedlejší plán; události zasahují do uzavřeného světa zvnějšku a téměř nepozorovaně. - Citlivá, byt' poněkud idealizovaná výpověď o poklidném životním stylu určitých vrstev americké společnosti, na níž je jen místy patrné, že vznikla podle divadelní hry znamenala úspěch nejen pro režiséra, a1e zcela zaslouženě především pro málo známou herečku Jessicu Tandyovou a vynikajícího Morgana Freemana. Na 40. MFF v Západním Berlíně získali Stříbrného medvěda za společný herecký výkon. Film dále získal tři Zlaté glóby (nejlepší film komedie/muzikál, herečka, herec) a čtyři Oscary (nejlepší film, herečka, scénář podle předlohy a masky).

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Hobby naší doby (2010) [TV poř...

04:45 - 04:59

10 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Hraje vám... Straňanka

04:25 - 04:59

30 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 04:59

10 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

04:50 - 04:59

5 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10