Zari
ohodnotit

Řetěz

Žánr:
Rok:
1981
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
1.11.1981
„Lehkomyslná žena se ocitá ve spárech zločinců...“
Popis / Obsah / Info k filmu Řetěz



Mladá zdravotní sestra Marta Kavanová je lehkomyslná manželka, kterou nezajímá, odkud její manžel bere peníze na blahobytný a bezstarostný život. Netuší, že peníze pocházejí nejen z podvodných kšeftů s obrazy a šperky, ale také z loupežného přepadení pražské pošty, při němž jeden z Kavanových kompliců zastřelil mladou úřednici a zranil policistu. Teprve po manželově nečekané smrti Marta zjistí, že byl zapleten do podezřelých obchodů, a vzápětí je ve svém bytě přepadena dvojicí neurvalých manželových kompliců, surově se domáhajících peněz z poštovní loupeže, které měl Kavan ukrýt. Když nezvaní návštěvníci objeví fotografie mlýna, který muž nedávno koupil, donutí ženu, aby je tam odvezla. Cestou je však zahlédne nesmělý ctitel Kavanové, mladý fotograf Ivan, který začne trojici sledovat. Pokusí se ženu zachránit, ale je přitom zabit všeho schopným Dolfim. Vyděšená Marta se pokusí o lest a namluví mužům, že peníze jsou uloženy u jednoho přítele v Praze. Milenec Milan, kterého se pokusí kontaktovat, ji však odmítne pomoci, a tak se její situace zdá bezvýchodná. Přestože Bareš již pochopil, že žena o penězích nic neví, agresivní Dolfi se nemíní vzdát a je připraven získat je za každou cenu.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Řetěz



Hlavní postava příběhu, mladá zdravotní sestra Marta Kavanová, která stojí poněkud stranou obvyklého rozložení rolí mezi "četníky a zloděje". Je "pouze" lehkomyslnou manželkou, která se nezajímá, odkud její manžel bere peníze na její blahobytný a bezstarostný život. Netuší, že peníze pochází nejen z podvodných kšeftů s obrazy a šperky, ale také z loupežného přepadení menší pražské pošty, během kterého jeden z Kavanových kompliců zastřelil mladou úřednici a zranil policistu. Teprve po manželově nečekané smrti Marta zjistí, že byl zapleten do podezřelých obchodů a vzápětí je ve svém bytě přepadena dvojicí neurvalých manželových kompliců, surově se domáhajících peněz z poštovní loupeže, které měl Kavan na čas někde ukrýt.
Když objeví fotografie mlýna, který muž nedávno koupil, donutí ženu, aby je tam odvezla. Cestou je však zahlédne nesmělý ctitel Marty, mladý fotograf Ivan, který začne trojici sledovat. Pokusí se ženu zachránit, ale je přitom zabit jedním z padouchů, všeho schopným Dolfim. Vyděšená Marta se pokusí o lest a namluví mužům, že peníze jsou uloženy u jednoho přítele v Praze. Milenec Milan, kterého se pokusí zkontaktovat, jí však odmítne pomoci, a tak se situace Marty zdá bezvýchodná. Přestože Bareš již pochopil, že žena o penězích nic neví, agresívní Dolfi se nemíní vzdát a je připraven peníze získat za každou cenu.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Řetěz



Kriminální drama režiséra Jiřího Svobody začíná loupeží na pražské poště, kterou provedou dva maskovaní bandité. Při přepadení je zastřelena mladá zaměstnankyně a příslušník VB. Hlavní postavou příběhu je zdravotní sestra Marta Kavanová (Zora Ulla Keslerová), která se svým manželem žije v luxusním půdním bytě. Vyjde najevo, že Kavanovy příjmy pocházejí z různých nelegálních činností a že právě on se podílel na úvodní loupeži. Muž přezdívaný Frajer je zabit při fingované autonehodě a gangsteři začnou pátrat po ukrytých penězích. Proniknou do Martina bytu a ženu brutálně vydírají. Do kauzy se připlete mladý fotograf, který sousedku platonicky obdivuje... V americky laděné gangsterce nechybí automobilová honička a efektní scéna pronásledování po pražských střechách. Důležitou figuru hrdinčina milence si zahrál režisér Karel Kovář.
Febiofest 2004


Popis / Obsah / Info k filmu Řetěz



Atraktivní a lehkomyslná zdravotní sestra Marta Kavanová byla zvyklá na pohodlný a bezstarostný život. Nikdy se nestarala o zdroje příjmů svého staršího manžela, který shovívavě přehlížel její milostná dobrodružství. Po mužově náhlé smrti se musí bránit násilníkům, kteří se neurvale domáhají svého podílu na poštovní loupeži.
Trochu klopotně dýchavičná snaha po atraktivní akční podívané.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobrodružství claphamské kucha...

16:30 - 17:20

29 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Irsko, toulky po keltské zemi

16:05 - 17:00

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

194 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

124 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama