Jeden svět
ohodnotit

První parta

Další název:
The First Rescue Party
Žánr:
Rok:
1959
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
19.2.1960
Popis / Obsah / Info k filmu První parta
Pozor - spoiler

Vozač Stanislav Půlpán přichází k domku kvůli pronájmu pokoje. Je přijat. Bydlí zde havíř Josef Adam se svou ženou Marií, ale nežijí spolu.

V dole má Standa první směnu, a že není ostatními chválen, je nasnadě. V pronajatém pokojíku pak Standa spřádá své myšlenky a sny. Sní o ženách i hrdinství.

Jednoho dne je na ulici chaos. Všichni běží k šachtě. Zde se dozví, že v dole zůstali zasypaní tři horníci. Mají se hlásit dobrovolníci, kteří je půjdou zachraňovat. Standa se hlásí jako první a k němu se jako další přidá děda havíř Antonín Suchánek, dřevíř Jan Martínek, lamač Josef Falta a další lamač Adam. Jako dozorce se k nim přidává Andrés a po něm se poslední do party hlásí zedník František Matula.

Když po podpisu reversu sfárají dolů, vidí, že tu nebude zrovna legrace. Ihned začnou se záchrannými pracemi. Ti tři zavalení jim ještě dávají znamení. Samozřejmě, že se zasypané havíře nepovede osvobodit hned napoprvé a přichází druhá parta. Ta první jde do hospody, kde si spolu dávají pivíčko. Zde se pak dozví jeden o druhém tolik, co za celou dobu snad ani netušili. A druhý den je o nich psáno v novinách.

Při druhém fárání se maká více než na normu. Dochází k dalším sesuvům, navíc jsou zde plyny. Při dalším pádu horniny se snaží Standa zachránit inženýra Hansena a dopustí se při tom chyby. Je částečně zavalen, ale ostatní jej vytáhnou a odvezou do nemocnice. Ještě předtím se od starého Suchánka dozví, jakou hloupost udělal. A také, že přijde o prsty, což je mu pak v nemocnici potvrzeno a prsty amputovány. I tentokrát je o věci zmínka v novinách, a to dokonce i přímo o Standovi. Ale tomu se to tentokrát moc nelíbí. Nu, a zbytek o záchraně tří horníků se Standa dozví již jen z vyprávění...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu První parta
30. léta: Standa Půlpán musí z existenčních důvodů zanechat studií a pracuje jako vozač na dole Kristina. Nesnadno se zžívá s drsným prostředím a s uzavřenými horníky. Teprve aktivní účast při odstraňování následků důlní katastrofy mu přinese pocit sounáležitosti s ostatními.

Akademicky chladný, ale vyhroceně třídně angažovaný přepis Čapkovy předlohy.


Popis / Obsah / Info k filmu První parta
Pozor - spoiler

Mladičký Standa Půlpán nastoupí na Dole Kristina jako vozač. Ubytuje se u havíře Adama, jehož žena, něžná a smutná Marie, na citlivého mladíka zapůsobí. Práce v dole Standu vyčerpává. Těžce také nese, že ho havíři neberou vážně a proto se uchyluje do snů, v nichž vykonává hrdinské činy. Na dole dojde k závalu, v šachtě zůstali uvězněni tři havíři. Do záchranné čety se první přihlásí Standa, po něm pak další - Adam, děda Suchánek, Pepek, tesař Martínek, zedník Matula a dozorce Andres. Společné úsilí o záchranu druhů „první“ partu sblíží a večer se všichni sejdou v hospodě. Další den fárají znovu, ale štěstí jim nepřeje. Nejdříve je zraněn Standa, který chce zachránit inženýra Hansena před kamenem z prolomeného stropu. Potom dojde k dalšímu závalu, který navždy pohřbí tři havíře a také Adama. Standa, o němž noviny píší jako o statečném člověku, během dramatických událostí dozraje a pochopí, co znamená neokázalé hrdinství a co je to solidarita.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Léta s Jaromírem Hanzlíkem

10:05 - 11:25

60 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Rytíři

11:05 - 12:00

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

10 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:35 - 11:30

30 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190273
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10