První parta (1959)

První parta
55.6 %
 
 

Další název: The First Rescue Party

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 19.2.1960        
    Délka: 100 min.
Pozor - spoiler

Vozač Stanislav Půlpán přichází k domku kvůli pronájmu pokoje. Je přijat. Bydlí zde havíř Josef Adam se svou ženou Marií, ale nežijí spolu.

V dole má Standa první směnu, a že není ostatními chválen, je nasnadě. V pronajatém pokojíku pak Standa spřádá své myšlenky a sny. Sní o ženách i hrdinství.

Jednoho dne je na ulici chaos. Všichni běží k šachtě. Zde se dozví, že v dole zůstali zasypaní tři horníci. Mají se hlásit dobrovolníci, kteří je půjdou zachraňovat. Standa se hlásí jako první a k němu se jako další přidá děda havíř Antonín Suchánek, dřevíř Jan Martínek, lamač Josef Falta a další lamač Adam. Jako dozorce se k nim přidává Andrés a po něm se poslední do party hlásí zedník František Matula.

Když po podpisu reversu sfárají dolů, vidí, že tu nebude zrovna legrace. Ihned začnou se záchrannými pracemi. Ti tři zavalení jim ještě dávají znamení. Samozřejmě, že se zasypané havíře nepovede osvobodit hned napoprvé a přichází druhá parta. Ta první jde do hospody, kde si spolu dávají pivíčko. Zde se pak dozví jeden o druhém tolik, co za celou dobu snad ani netušili. A druhý den je o nich psáno v novinách.

Při druhém fárání se maká více než na normu. Dochází k dalším sesuvům, navíc jsou zde plyny. Při dalším pádu horniny se snaží Standa zachránit inženýra Hansena a dopustí se při tom chyby. Je částečně zavalen, ale ostatní jej vytáhnou a odvezou do nemocnice. Ještě předtím se od starého Suchánka dozví, jakou hloupost udělal. A také, že přijde o prsty, což je mu pak v nemocnici potvrzeno a prsty amputovány. I tentokrát je o věci zmínka v novinách, a to dokonce i přímo o Standovi. Ale tomu se to tentokrát moc nelíbí. Nu, a zbytek o záchraně tří horníků se Standa dozví již jen z vyprávění...  Autor: Pitryx

režie:
Otakar Vávra
 
 
hraje:
Eduard Cupák (vozač Stanislav Půlpán), Gustáv Valach (Adam), Jaroslav Vojta (Suchánek), Rudolf Deyl (Falta), Jaroslav Rozsíval (Martínek), Milan Kindl (František Matula), Bohuš Záhorský (Anders), Marie Tomášová (Adamová), Vladimír Ráž (ing. Hansen), Miriam Hynková (Hansenová), Otomar Krejča (lékař), František Vnouček (ředitel dolu), Václav Lohniský (poddůlní), Valentina Thielová (ošetřovatelka), Gabriela Bártlová-Buddeusová (starší ošetřovatelka), Ladislav Gzela (Kazimour), Margit Harníčková (Ramasová), Adolf Král (Grygar), Otto Lackovič (Baďura), Alena Kreuzmannová (Faltová), Anna Kadeřábková (Martínková), Svatopluk Matyáš (lékař), Svatopluk Majer (náměstek), Hynek Němec (havíř), Libuše Šetelová (Kuldová), Václav Švec (poddůlní), Karel Pavlík (vrátný), Jan Tříska (havíř), Bedřich Vrbský (profesor), Dagmar Doubravská (žena)
 
 
námět:
Karel Čapek (román)
 
 
scénář:
Otakar Vávra
 
 
kamera:
Jan Kališ
 
 
hudba:
Jiří Srnka
 
 
výprava-architekt:
Karel Škvor
 
 
kostýmy:
Jarmila Romanová
 
 
střih:
Antonín Zelenka, Vilma Prokopová
 
 
zvuk:
Miloslav Hůrka
 
 
zpěv:
Sbor (Stavěli tesaři zedníkům lešení), Jaroslav Vojta (Buď sbohem, milko má), Jaroslav Rozsíval (Černé oči, proč pláčete)
 
 
masky:
Otakar Košťál
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jaroslav Merunka, Vlasta Synkulová
 
 
asistent režie:
Milan Kadlec
 
 
asistent kamery:
Saša Rašilov, Bohumil Paris
 
 
pomocná režie:
Jiří Mikeťuk
 
 
odborný poradce:
Jaroslav Husák, Antonín Procházka, František Jelínek
 
 
asistent vedoucího výroby:
Jaroslav Jaroš
 
 
trikové snímky:
Chrudoš Uher, Karel Císařovský, František Žemlička, Jiří Rumler, Oldřich Okáč (asistent)
 
 
výprava:
Karel Lukáš, Jan Janda
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
vedoucí výroby:
Jiří Pokorný
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.