Duben
ohodnotit

Příběh o Zoufálkovi

The Tale of Despereaux

Rok:
2008
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
5.2.2009
„Malý hrdina s velkým srdcem“
Popis / Obsah / Info k filmu Příběh o Zoufálkovi
Krysák Roscuro připluje se svým pánem ke kouzelné zemi, ve které se rozhodne zůstat. V této zemi lidé rádi jedí polévky a každý rok se tu koná zvláštní slavnost, pro kterou připraví kuchař zbrusu novou polévkovou lahůdku. Stane se ale, že nešťastný krysák spadne rovnou do talíře královně, která se vyděsí až k smrti. A protože skutečně zemře, bolestí sužovaný král zakáže v celém království vařit, prodávat a jíst polévky. Také prohlásí krysy za nežádoucí. Pokud někdo nějakou najde, má ji bez slitování zabít. Nad královstvím se stáhnou černé mraky, barvy potemní, slunce zajde a přestane pršet. Nešťastná princezna, zavřená s truchlícím otcem v zámku, beznadějně hledá světlo a cestu z temnoty...

V téže době se myší rodině narodí malý myšák, který dostane jméno Zoufálek. Je postavou malý, ale až neskutečně odvážný, zvídavý, pravdomluvný, čestný a rytířský. Žije s rodiči ve světě myší, které se bojí krys. I ty mají svůj svět, hluboko v podzemí, kam je uvržen i krysák, který zavinil královninu smrt.

Zoufálek, místo aby hryzal knihy, jak ho to učí jeho starší bratr Vycházek, je začne číst. A dočte se o smutné princezně, zavřené v zámku, která tolik touží po světle a dobrotivém princi. Protože se Zoufálek nechce chovat jako ostatní myši a neustále vymýšlí podivné věci, rada starších ho odsoudí k pobytu v podzemních prostorách. Musí se tam skrývat před krysami a přemýšlí o pohádce a o krásné princezně. Stejně tak služka Sviňka Drobinka, kterou otec jako dítě zanechal nedobrým lidem a která strašně moc touží stát se princeznou. Jednoho dne se zvědavý Zoufálek dostane do princezniných komnat a vypráví jí, jak četl pohádku o smutné princezně. Princezna ho žádá, aby ji dočetl a přišel jí pak říct, jak skončila. Jenže Zoufálka chytí krysy a chystají se ho zabít...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Příběh o Zoufálkovi
Kdysi dávno byla ve vzduchu cítit kouzla, všude byla spousta smíchu a hrnce plné dobré polévky. Ale neštěstí způsobilo, že Král zůstal sám se zlomeným srdcem, Princezna se rozesmutnila kvůli nenaplněné touze a poddaní zůstali bez oblíbené polévky. Slunce zašlo a svět zešednul. Všechna víra zmizela… ale jen do chvíle než se narodil Zoufálek.
Drobný Zoufálek byl příliš statečný pro plachý svět, který nazýval svým domovem. Od okamžiku, kdy se narodil s doširoka otevřenýma očima a velkýma, nastraženýma ušima, viděl a slyšel víc než všichni kolem. Strašně moc toužil po dobrodružství a nedokázal si bez něj svůj život představit.
Jednoho dne se náš statečný myšák tajně vplížil do královské knihovny. Tam se naučil číst knížky (raději než je jíst). Četl příběhy o rytířích, ke kterým se toužil přidat, o dracích, které chtěl překonat a o pohádkových vílách, které toužil zachraňovat. Při své návštěvě se skamarádil s princeznou Hráškou, jež toužila utéct z tichého zámku, který po smrti matky ovládl smutek. Princeznin otec i celé království byli ponořeni do smutku, který sestoupil na krajinu v podobě šedých mraků.
Když ostatní myši zjistily, co Zoufálek podniká, byl – kvůli své neochotě dodržovat pravidla a za drzost mluvit s lidmi – vyloučen z bezpečného myšího světa a vyhozen do zlého světa krys, kde nezasvítí ani paprsek světla. Tam ho zachránil krysák Rosvito, další vyděděnec, který nepřestal snít o svých rytířských skutcích. Světoběžník a znalec dobrého jídla si mezi ostatními krysami připadal v jejich temném světě v podzemí jako ve vězení a nepřestával toužit po útěku za světlem.
Když Princezna ze strachu odmítla Rosvitovo přátelství, stal se z něj nejpodlejší a nejzlejší krysák ze všech. Spolčil se s hloupoučkou služebnou Drobinkou Sviňkou, jež byla zaslepena touhou stát se také princeznou, a společně Princeznu Hrášku unesli. Zoufálek si najednou uvědomil, že ji dokáže zachránit sám… že dokonce ta nejmenší myš může mít odvahu rytíře v blýskavém brnění.
V této pohádce o odvaze, odpuštění a nápravě, jedna malá myška pochopí, že stačí málo, abyste viděli pravdu: Totiž že to, jak vypadáte, není to samé jako to, kdo ve skutečnosti jste.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Příběh o Zoufálkovi
Animovaný film podle knižní předlohy Kate DiCamillo. Hlavním hrdinou je myšák Despereaux. Myšák zaujme hned na první pohled, protože má enormě vyvinuté uši. Myšák se chce stát hrdinou avšak vše není tak jednoduché. Protože nedodržuje konvence je vykázán ze země. Při procházení okolních oblastí své země se setká s krysou Roscuro. Myšák se vydává na dobrodružství ve kterém se pokusí zachránit princeznu z království zvaného Dor.


Autor: Justik66

Popis / Obsah / Info k filmu Příběh o Zoufálkovi
Dobrodružná animovaná pohádka O Zoufálkovi je adaptací stejnojmenné knížky Kate DiCamilloové (nar. 1964). - Zoufálek je malý myšák, který má jednu vadu: neumí se bát. Je proto myším společenstvím zavržen do temnoty, odkud by správně nemělo být návratu. Jenže se to stane v době, kdy země Dór kvůli krysáku Rosvitovi přišla o královnu i o polévkovou slavnost. Král má depresi, krysy jsou vykázány do ilegality a polévky zakázány. V pravou chvíli se objeví neohrožený myšáček... – Starosvětský příběh, v němž vypravěčka často zbytečně vysvětluje to, co je zjevné, je po technické i vizuální stránce kvalitní, ale má uspávající tempo a téměř mu schází humor a vtip.
-kat-, Filmový přehled 2009/3


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Chvíle pro písničku (1977)

14:00 - 14:15

7 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

13:50 - 14:45

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

32 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

42 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190600
Osobností: 697906
Fotografií: 764246
Plakátů: 376770
Obsahů a biografií: 178331

Poslední komentáře

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Strážmistr Topinka (2019) [TV se...

Aj na konci sveta sa niečo deje

Strážmistr Topinka
Seriál vychádza z Doktora   Martina, ktorý sa tu   sporadicky mihne. A aj keď v   origináli Topinka nebola moja   najsympatickejšia postava,   více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 7 / 10

Ukradené auto (1999) [TV epizoda...

Ukradené auto
Otec Ericoj veme klíčky od   auta kvůli škrábanci a že   není zodpovědný a tak Kelso   sežene jiné auto, ale to je   údajně kradené, tak celá   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10